12.3 C
Craiova
luni, 26 februarie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentMedic de familie din Dolj, reţinut pentru vaccinări fictive

Medic de familie din Dolj, reţinut pentru vaccinări fictive

Procurorii doljeni au dispus reţinerea unui medic de familie, acuzat că a eliberat certificate de vaccinare false. Alături de medicul de familie au fost reţinute alte două persoane, un ambulanţier şi un intermediar. Potrivit ofiţerilor anticorupţie, cei trei au fost prinşi în flagrant după ce primiseră bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă.

Potrivit oamenilor legii, cercetările în acest dosar au fost începute în urma autosesizării ofiţerilor Serviciului Anticorupţie Dolj. Aceştia din urmă au obţinut informaţii despre un medic de familie care ar fi eliberat adeverinţe de vaccinare false în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 şi 250 euro.

„Activitățile de procedură penală au fost desfășurate în contextul dosarului penal inițiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ca urmare a sesizării din oficiu a DGA – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, în care sunt vizate aspecte de natură infracțională săvârșite de medicul de familie, ambulanțier și alte persoane intermediare, care racolau clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală”, au precizat anchetatorii.

Modul de operare

Oamenii legii au mai explicat că faptele ar fi fost comise în perioada august 2021 – ianuarie 2022. În acestă perioadă mai multe persoane ar fi apelat la „serviciile” medicului de familie.

„Doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic.

De altfel, în cursul zilei de ieri(17 ianuarie – n.r.), înainte de activitatea de prindere flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-COVID”, au mai precizat ofiţerii anticorupţie.

Şpăgile pentru vaccinări fictive, ridicate în urma percheziţiilor

În cursul zilei de luni, oamenii legii au făcut şase percheziții domiciliare, dintre care patru la domiciliile suspecţilor. Alte două percheziţii au fost făcute la cabinetul medicului de familie și o clinică medicală la care acesta lucra.

La percheziții au fost identificate sume considerabile de bani în lei și valută, un număr mare de bonuri de masă pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, dar şi adeverințe de vaccinare anti-COVID.

Tot luni, după audieri, procurorul de caz a dispus reţinerea medicului de familie, a ambulanțieruli și a intermediarului. Anchetatorii au mai precizat că cei trei urma să fie duşi la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. În acest dosar se fac cercetări pentru comiterea unor infracţiuni de fals şi corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS