24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentLocalităţile mehedinţene Şimian şi Malovăţ intră în carantină

Localităţile mehedinţene Şimian şi Malovăţ intră în carantină

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți a decis intrarea în carantină a localităţilor Şimian şi Malovăţ. Măsura se aplică pe o perioadă de 14 zile, începând de astăzi.

Astfel, începând cu data de 17 octombrie, ora 8.00 se vor pune în aplicare următoarele măsuri:

Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise. Persoanele vaccinate nu sunt exceptate de la această masură.

În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, în localitățile Șimian si Malovăț se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 5.00 – 20.00.

Există câteva excepţii:

  • Deplasări ale persoanelor pentru administrare de vaccin împotriva SARS-CoV-2.
  • Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
  • Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază.
  • Deplasarea pentru asistență medicală.
  • Deplasări scurte, în apropierea locuinței/ gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, precum și de nevoile animalelor de companie/domestice.
  • Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat.
  • Deplasarea pentru realizarea de activități agricole.
  • Pentru achiziția, service-ul, ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor.
  • Alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unui/unei rude/afin sau persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
  • Deplasarea în vederea obținerii de documente pentru obținerea unor drepturi prevăzute de lege.

Alte interdicţii

De asemenea, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi.
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente.
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei.
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Măsurile privind restricțiile de circulație nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Nu se aplică nici persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Cursuri şcolare în sistem online

Cursurile școlare se vor desfăşura doar în sistem online, în cazul preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv a celor cu cerințe educaționale speciale, în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivelul zonei carantinate, cu excepția activităților de terapie pentru preșcolarii/elevii cu cerințe educaționale speciale. Tot în sistem online este permisă participarea tuturor studenților/cursanților din instituțiile de învățământ superior la activități didactice.

Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 18.00. Excepţie fac farmaciile şi staţiile de distribuţie carburant.

Este interzisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi/sau deschise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS