24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCraiovean condamnat pentru furturi din bancomatele portughezilor

Craiovean condamnat pentru furturi din bancomatele portughezilor

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins cererea de executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile din Portugalia pe numele unui craiovean de 46 de ani. În schimb, instanţa a dispus ca bărbatul să execute în ţară pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, primită în Portugalia pentru comiterea a 41 de furturi din bancomate.

Poliţiştii doljeni anunţau, la sfârşitul lunii iulie, reţinerea unui craiovean de 46 de ani. Bărbatul a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile portugheze.

„Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat pe raza municipiului Craiova un bărbat de 46 ani, din localitate, faţă de care autorităţiile judiciare din Portugalia au emis un mandat european de arestare învederea predarii, pentru comiterea pe teritoriul acestui stat a unui număr de 41 de infracţiuni de extragere şi tentativă de extragere neautorizată de sume de bani din bancomate”, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

Ulterior, anchetatorii au dispus reţinerea bărbatului pe o perioadă de 24 de ore. O zi mai târziu, pe 28 iulie, bărbatul a fost dus la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a dispus arestarea craioveanului pe o perioadă de 15 zile. Pe 10 august, instanţa a prelungit mandatul de arestare cu 30 de zile.

Instanţa a dispus să execute pedeapsa în ţară

Luni, pe 23 august, instanţa s-a pronunţat şi în privinţa mandatului european de arestare emis pe numele craioveanului.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins cererea de executare a mandatului european de arestare. Instanţa a dispus ca bărbatul să execute pedeapsa primită în Portugalia într-un penitenciar din România.

„Respinge cererea de executare a mandatului european de arestare emis la data de 23.03.2021 de autorităţile judiciare din Portugalia(…) pe numele persoanei solicitate R.T., arestat în CRAP Dolj. Recunoaşte pe cale incidentală sentinţa penală nr. 8/14.9SMLSB din 13.02.2015 a Judecătoriei Centrale Penale din Lisabona, definitivă la 12.10.2015, pentru comiterea a 41 infracţiuni de furt în formă continuată, calificată sau tentativă, acţionând cu intenţie ilicită de a lua şi păstra bunurile unei alte persoane, care au corespondent în legea română în infracţiunea de furt calificat(…). Dispune punerea în executare a pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare într-un penitenciar din România”, a dispus instanţa.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Craiovean extrădat în Portugalia pentru fraude informatice

Faţă de un alt craiovean, care a primit aceeaşi pedeapsă în Portugalia pentru fraude informatice, instanţa a dispus predarea către autorităţile portugheze. Este vorba de un bărbat de 37 de ani, arestat preventiv pe 9 august. A fost arestat în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile din Portugalia.

Pe 19 august, instanţa a dispus predarea bărbatului către autorităţile din Portugalia. Acest lucru se va întâmpla după soluţionarea definitivă a unui alt dosar. În acest dosar, bărbatul este judecat pentru port fără drept de cuţit.

„Dispune predarea persoanei solicitate către autorităţile judiciare din Portugalia cu respectarea regulii specialităţii. Dispune amânarea predării persoanei solicitate până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 30216/215/2016*, aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova, iar în caz de condamnare cu executare în regim de detenţie a pedepsei până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea la termen a pedepsei”, au dispus judecătorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS