11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCraiovean extrădat în Portugalia pentru fraude informatice

Craiovean extrădat în Portugalia pentru fraude informatice

Curtea de Apel Craiova a dispus, ieri, predarea către autorităţile portugheze a unui craiovean de 37 de ani. Acesta a fost condamnat în Portugalia la patru ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiuni informatice. Instanţa a dispus amânarea predării inculpatului până când instanţa va da o soluţie definitivă într-un dosar în care acesta este judecat pentru port de cuţit. Tot ieri, instanţa a dispus arestarea craioveanului pentru 30 de zile.

Potrivit poliţiştilor doljeni, bărbatul de 37 de ani, pe numele căruia fusese emis un mandat european de arestare, a fost depistat în comuna doljeană Gighera.

„Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au executat o acțiune pentru depistarea persoanelor care se sustrag de la executarea pedepselor privative de libertate.

În baza unor date şi informații obținute, poliţiştii au efectuat o descindere domiciliară pe raza localității Gighera. A fost prins și condus la sediul IPJ Dolj un bărbat de 37 ani, din Craiova, care se sustrăgea de la executarea pedepsei închisorii.

Faţă de cel în cauză, autoritățile din Portugalia au emis un mandat european de arestare, fiind condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni informatice. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Dolj”, au precizat poliţiştii doljeni.

Pedeapsă cu suspendare pentru un scandal cu împuşcături

În decembrie, anul trecut, acelaşi craiovean a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare. În acest dosar este acuzat de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi port sau folosire de obiect periculoase. În acelaşi dosar au fost condamnaţi cu suspendare alţi trei inculpaţi. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Craiova. Toţi au fost acuzaţi că, pe 1 iulie 2016, au atacat mai multe persoane care se aflau pe terasa unui bar din centrul Craiovei. În urma scandalului, două persoane au fost rănite prin împuşcare.

Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de inculpaţi şi părţile civile din dosar. Acest dosar se află pe rolul Curţii de Apel Craiova. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 6 septembrie.

Extrădat în Portugalia după condamnarea definitivă în România

Pe 9 august, bărbatul a fost dus la Curtea de Apel Craiova pentru confirmarea mandatului european de arestare. Instanţa a dispus amânarea cauzei pentru data de 19 august, până când urma să fie tradus în limba română mandatul european de arestare. Tot pe 9 august, instanţa a dispus arestarea bărbatului pe o perioadă de 15 zile.

Joi, pe 19 august, instanţa a dispus predarea bărbatului către autorităţile din Portugalia. Acest lucru se va întâmpla însă după soluţionarea definitivă a dosarului în care a fost condamnat cu suspendare.

„Dispune predarea persoanei solicitate către autorităţile judiciare din Portugalia cu respectarea regulii specialităţii. Dispune amânarea predării persoanei solicitate până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 30216/215/2016*, aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova, iar în caz de condamnare cu executare în regim de detenţie a pedepsei până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea la termen a pedepsei”, a dispus instanţa.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au mai dispus arestarea bărbatului pe o perioadă de 30 zile. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS