18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentZeci de cadavre, descoperite într-un râu care desparte Sudan de Etiopia

Zeci de cadavre, descoperite într-un râu care desparte Sudan de Etiopia

Un oficial sudanez a declarat că autoritățile locale din provincia Kassala au descoperit, săptămâna trecută, în jur de 50 de cadavre care pluteau în râul care desparte Sudan de Etiopia.

Din câte se pare, este vorba de trupurile unor persoane care au încercat să scape de războiul din regiunea etiopiană Tigray.

Unele cadavre prezentau răni de glonț sau aveau mâinile legate. Potrivit oficialului sudanez, va fi nevoie de o expertiză criminalistică pentru a stabili cauzele deceselor, notează The Guardian.

Doi angajați etiopieni din domeniul sănătății, aflați în satul de graniță Hamdayet, au confirmat prezența cadavrelor în râul Setit, cunoscut sub numele de Tekeze. Râul curge prin zone de conflict din provincia Tigray, unde locuitorii au acuzat forțele etiopiene și pe aliații lor de atrocități.

Tewodros Tefera, un chirurg care a fugit din regiunea Tigray în Sudan, a declarat pentru Associated Press că două cadavre au fost găsite luni, un bărbat cu mâinile legate și o femeie cu o rană la piept. Refugiații din Sudan au îngropat cel puțin alte zece cadavre, a spus el. Acesta a filmat momentul în care mai mulți bărbați pregătesc un giuliu pentru un cadavru care plutește cu fața în jos în râu.

Tewodros a afirmat că trupurile au fost găsite în aval de orașul Humera din provincia Tigray, unde autoritățile și trupele aliate din regiunea etiopiană Amhara au fost acuzate de refugiați că au gonit localnicii și le-au luat pământurile. “Ne ocupăm de cadavrele găsite de pescari”, a spus Tewodros, care a adăugat: “Bănuiesc că sunt mai multe în râu”.

Deși trupurile găsite au fost greu de identificat, unul dintre ele avea un nume folosit în dialectul din Tigray, Tigrinya, tatuat pe mână, a spus chirurgul.

Guvernul etiopian a reacționat pe Twitter

Un alt doctor din satul Hamdayet, care a văzut cadavrele, a declarat că unele dintre ele aveau semne pe față care indicau că este vorba de etnici din Tigray. “Unele cadavre fuseseră lovite cu toporul”, a spus acesta, apoi a dezvăluit martorii i-au spus că nu au reușit să tragă la mal toate cadavrele pentru că apele râului sunt rapide în perioada sezonului ploios.

Guvernul etiopian a a anunțat pe Twitter că relatările despre cadavre sunt false, ele fiind răspândite de “propagandiștii” forțelor din Tigray.

Luptele din Tigray, dintre forțele federale etiopiene și partidul local aflat la conducerea provinciei (TPLF), au izbucnit în noiembrie 2020. Din cauza acestui conflict, mii de oameni au murit, iar zeci de mii s-au refugiat în Sudan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS