18.6 C
Craiova
vineri, 7 octombrie, 2022
Știri de ultima orăEvenimentFuncționari condamnaţi cu suspendare pentru luare de mită

Funcționari condamnaţi cu suspendare pentru luare de mită

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat doi funcţionari din Drobeta Turnu Severin – șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți și directorul executiv al Direcției Cadastru din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin la data faptelor. Procurorii DNA susțin că cei doi funcționari ar fi cerut mită pentru a emiterea unui titlu de proprietate. Unul dintre inculpați ar fi obținut un teren de 1.000 mp, iar celălalt suma de 30.000 de euro.

Potrivit procurorilor DNA din Craiova, infracțiunile ar fi fost comise de inculpați cu ocazia emiterii unui titlu de proprietate pentru un teren de 5.000 mp, situat în Drobeta Turnu Severin. Cei doi funcţionari au fost acuzați de luare de mită, spălarea banilor și complicitate la luare de mită.

”În perioada aprilie – mai 2019, inculpatul Vintilă Constantin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) foloase materiale necuvenite pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere sprijin pentru emiterea a unui titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 5.000 mp situată în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Persoana respectivă era îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate în urma unei hotărâri judecătorești definitive. Concret, inculpatul Vintilă Constantin ar fi pretins pentru sine de la martor cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp din suprafața de teren aflată în litigiu”, au precizat anchetatorii.

Mită pentru retrocedarea terenului


Procurorii anticorupție au mai explicat că, în iunie 2020, șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți ar fi obținut parcela de teren.

Al doilea inculpat din acest dosar este acuzat că ar fi primit 30.000 de euro mită de la aceeași persoană.

”În perioada aprilie – mai 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, și inculpatul Preduț Iancu Cătălin, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins aceleiași persoane cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp tot pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere acesteia sprijin pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate.

Ulterior, la începutul lunii iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării în modalitatea de mai sus a suprafeței de teren de 1.000 mp, inculpatul Preduț Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani, în numerar – 30.000 de euro, aspect care s-a și concretizat la data de 09 iulie 2020, când a fost constatată infracțiunea flagrantă”, mai susțin anchetatorii.

Pedepse cu suspendare pentru luare de mită

Cei doi inculpați au fost arestați pe 10 iulie. Ulterior, pe 20 august, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus plasarea lor sub control judiciar.

Pe 7 decembrie, procurorii DNA din Craiova au anunțat trimiterea în judecată a celor doi inculpați. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe 15 iulie, anul acesta. Unul dintre inculpaţi a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită. A fost achitat pentru spălarea banilor. Instanţa l-a obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii la D.G.A.S.P.C. Mehedinţi şi Inspectoratul Şcolar Mehedinţi.

Celălalt inculpat a fost condmanat la doi ani cu suspendare pentru luare de mită. Şi acesta a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii la D.G.A.S.P.C. Mehedinţi şi Inspectoratul Şcolar Mehedinţi.

Instanţa a mai dispus anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru două loturi de teren a câte 500 mp. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de inculpaţi şi procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS