5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentŞoferi Uber din Craiova, amendaţi de poliţişti

Şoferi Uber din Craiova, amendaţi de poliţişti

Poliţiştii de la rutieră au amendat cu câte 1.000 de lei doi şoferi Uber care îşi desfăşoară activitatea în Craiova. În plus, poliţiştii au dispus reținerea certificatelor de înmatriculare și a plăcuțelor. Oamenii legii spun că cei doi şoferi nu aveau copie conformă a autorizației pentru transport alternativ emisă de ARR Dolj.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, cei doi şoferi au fost sancţionaţi în cursul zilei de miercuri.

„Polițiștii Biroului Rutier Craiova, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au depistat în trafic, în Craiova, doi conducători de autoturisme, care desfășurau activitate de transport persoane, fără respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 49/2019.
Astfel, polițiștii rutieri au stabilit faptul că cei doi nu ar fi deținut copie conformă a autorizației pentru transport alternativ emisă de autoritatea responsabilă din județul Dolj”, au precizat oamenii legii.

Cei doi şoferi au fost sancţionaţi cu câte o amendă de 1.000 de lei. Ca măsură complementară, poliţiştii au reținut certificatel de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Ce spune legea

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ, şoferii au dreptul de efectua transport alternativ cu un autoturism pentru care ARR a emis o copie a autorizaţiei de transport.

Astfel, potrivit art. 13, alin. 4, operatorul de transport alternativ are dreptul să efectueze transport alternativ cu autoturismul pentru care s-a emis copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ.

Încălcarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.

Odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru o perioadă de 6 luni. Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizează prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

COTAR a reclamat aceeaşi problemă

Uber este disponibil în Craiova începând cu data de 11 martie. Este cel de-al șaptelea oraș în care serviciul se extinde în România. Pentru început, transportul se face cu șoferi parteneri și autoturisme din alte orașe.

În acest context, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) reclamă o serie de ilegalităţi care ar fi comise de şoferii Uber în Craiova.

Printre altele, COTAR susţine că şoferii Uber nu respectă regula comenzilor prin platforma digitală.

„Art. 17. prevede: „Transportul alternativ poate fi accesat de pasageri doar prin intermediul platformelor digitale avizate tehnic de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.” Faptul că șoferii își așteaptă clienții în stradă și au fost surprinși de taximetriștii din Craiova dormind la volan, arată că nu se respectă regula comenzilor exclusiv prin platforma digitală.

De asemenea, Art. 13, alin. (4) prevede: „Operatorul de transport alternativ are dreptul să efectueze transport alternativ cu autoturismul pentru care s-a emis copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ(…)”. Faptul că șoferii Uber veniți din București și Constanța au fost văzuți în trafic, în Craiova, cel puțin două zile consecutiv, arată că aceștia desfășoară activitatea ilegal pe teritoriul altei localități. Autorizațiile sunt emise doar pentru mașinile înregistrate pe raza județului în care sunt înmatriculate autoturismele, conform Art. 12 al aceleiași OUG”, susţine COTAR, potrivit ziuacargo.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS