10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentVIDEO: Un prototip al unei rachete SpaceX a explodat la sol, după aterizare

VIDEO: Un prototip al unei rachete SpaceX a explodat la sol, după aterizare

-

Un prototip al viitoarei rachete Starship aparţinând SpaceX a aterizat miercuri în Texas. Acesta a explodat, însă, la sol câteva minute mai târziu, potrivit Agerpres.

„O aterizare minunată, lină”, a comentat SpaceX în clipul care transmite zborul de test în direct. Flăcările erau însă vizibile la baza rachetei, fiind stinse de echipele aflate la faţa locului. Câteva minute mai târziu, o explozie uriaşă a aruncat racheta în aer, care s-a spulberat în momentul în care s-a lovit de sol. Nicio explicaţie nu a fost oferită imediat.

Acest vehicul urmează să devină racheta aleasă de compania SpaceX, fondată de miliardarul Elon Musk, pentru a merge într-o zi pe Marte.

Prototipul a decolat chiar înainte de ora 23.20 GMT de la Boca Chica, Texas

Prototipul, numit SN10, de la „Serial Number 10”, a decolat chiar înainte de ora 23:20 GMT de la Boca Chica,Texas, pentru un al treilea test suborbital. Racheta s-a ridicat în aer, propulsată de trei motoare, care s-au oprit unul după altul, iar vehiculul a efectuat o serie de manevre orizontale.

Nava a ajuns la 10 kilometri altitudine, înainte de a începe coborârea

Nava a ajuns la 10 kilometri altitudine, înainte de a începe coborârea. Racheta a revenit apoi în poziţie verticală, reuşind să aterizeze, la prima vedere fără incidente, în locaţia dorită.

Alte două prototipuri s-au prăbuşit la aterizare

Alte două prototipuri (SN8 şi SN9) s-au prăbuşit la aterizare, în decembrie, apoi la începutul lunii februarie.

Aceste teste au loc într-o zonă aproape pustie închiriată de SpaceX la Boca Chica, în comitatul Cameron, situat în sudul Texasului, lângă frontiera cu Mexicul, în zona Golfului Mexic – o zonă suficient de nelocuită pentru ca un accident sau o explozie să nu provoace daune sau victime.

Elon Musk intenţionează să lanseze într-o bună zi mai multe astfel de rachete pentru a cuceri Marte. Însă iniţial, racheta, dacă va deveni operaţională, s-ar putea dovedi utilă pentru călătorii mai apropiate, în special spre Lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ambulatoriul de la Spitalul Municipal Filantropia va fi echipat...

Spitalul Municipal Filantropia își va dota cabinetele din Ambulatoriu...

ȘTIRI GdS