16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEveniment„Fabrica“ de lei şi euro falşi

„Fabrica“ de lei şi euro falşi

Procurorii DIICOT au dispus efectuarea mai multor percheziţii în Craiova, Braşov, Ploieşti şi în judeţul Alba. Au fost vizaţi membrii unui grup infracţional specializat în falsificare de monedă şi droguri de risc. În urma percheziţiilor a fost ridicată aparatura folosită pentru falsificarea banilor şi aproape o jumătate de milion de euro posibil falşi. La audieri, la DIICOT Braşov, au fost duse 21 de persoane.

Potrivit anchetatorilor, în acest dosar se fac cercetări pentru comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori şi trafic de droguri. Gruparea infracţională ar fi fost constituită în 2020, de către trei suspecţi.

„În fapt s-a reținut că, începând cu luna august 2020, un număr de 3 suspecţi, au constituit pe raza municipiului Brașov, un grup infracțional organizat având ca principal obiectiv obținerea unor sume mari de bani din falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.
Din investigațiile efectuate în cauză, a rezultat faptul că o parte dintre membrii grupului au întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de către statul român, respectiv bancnote din cupiură de 100 de lei. Au desfășurat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original”, au explicat procurorii DIICOT.

De la falsificare de monedă la trafic de droguri

Anchetatorii mai susţin că o parte dintre suspecţi se ocupau cu traficul de droguri.

„Un alt palier abordat a fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc. În acest sens, membrii grupului au oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (canabis și cocaină), mai multor persoane. S-a reţinut faptul că, în perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării au intenționat să pună în circulație suma de 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiură de 50 de euro falsificate”, mai spun anchetatorii.

Percheziţii la falsificatorii de monedă

În cursul zilei de miercuri, oamenii legii au făcut 28 de percheziţii la domiciliile suspecţilor. Cu acestă ocazie a fost ridicată aparatură folosită la falsificarea banilor, dar şi suma de 445.770 de euro „formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate”, după cum au mai susţinut oamenii legii.

De asemnea, au mai fost ridicate 1.250 grame de canabis şi 10 grame de cocaină. Anchetatorii au ridicat şi sumele de 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei. La sediul DIICOT din Braşov au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 21 de persoane.

La acţiunea au participat ofiţeri de combatere a criminalității organizate din Craiova, Ploiești, Alba și București. Aceştia au fost sprijiniţi de jandarmi din cadrul GMJ Brașov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS