5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDosarul poliţiştilor din Daneţi, la rejudecare

Dosarul poliţiştilor din Daneţi, la rejudecare

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au dispus rejudecarea dosarului în care doi agenți de poliţie sunt acuzați de comiterea unor infracţiuni de corupție. Poliţiştii au fost condamnaţi la şase, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar a fost condamnat un brigadier silvic, dar şi un bărbat acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Cercetările au fost începute la începutul anului 2017, după ce un bărbat din comuna Dobreşti a formulat un denunţ.

Anchetatorii au stabilit că, în ianuarie 2017, doi poliţişti din Daneţi au depistat un bărbat care transporta lemne fără documente de provenienţă. Polițiștii au întocmit un proces-verbal de constatare a infracţiunii, în baza căruia s-a întocmit un dosar penal. Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul suspectului a fost descoperită o cantitate importantă de lemne. Anchetatorii au susținut că, mai departe, brigadierul silvic a discutat cu cei doi poliţişti şi au stabilit cum să închidă dosarul penal.

„C.I. a purtat discuţii cu agenţii de poliţie M.V. şi D.A.C., în urma cărora s-a stabilit ca prejudiciul constatat să fie coborât sub limita infracţiunii, astfel încât dosarul penal să fie înaintat parchetului competent cu propunere de clasare, iar M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei şi numai după ce acesta va achita o «cotizaţie» de 7.500 lei către Ocolul Silvic Mârşani“, au susţinut ofiţerii anticorupţie.

Polițiști prinși în flagrant

În baza denunțului formuat de bărbatul din Dobrești, ofițerii Serviciului Anticorupţie Dolj au organizat o acțiune de prindere în flagrant.
„În ziua de 27.02.2017, ofiţerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat, au organizat şi realizat prinderea în flagrant a numiţilor M.V. și D.A.C., agenţi de poliţie în cadrul Secţiei 12 Poliţie Rurală Daneţi, şi a lui C.I., brigadier silvic în cadrul Ocolului Silvic ,«Renaşterea Pădurii» Mârşani, cu ocazia pretinderii şi primirii sumei de 10.000 lei de la M.C., pentru a nu se lua măsurile legale faţă de acesta, în urma instrumentării unui dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic“, au mai explicat oamenii legii.

Pe lângă agenţii de poliţie şi brigadierul silivic, în acest dosar a mai fost pus sub acuzare un alt inculpat. Acesta ar fi intervenit pentru restituirea unei căruţe confiscate de poliţişti.

Polițiștii și brigadierul, condamnaţi cu executare

Cei patru inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în mai 2017. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat luarea de mită, favorizarea făptuitorului, abuzul în serviciu sau complicitatea la luare de mită.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat pe 31 octombrie 2019.

Cei doi poliţişti au fost condamnaţi la şase, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. Brigadierul silvic a primit o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare. Al patrulea inculpat din dosar a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul polițiștilor acuzați de fapte de corupție, la rejudecare

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Marți, pe 26 ianuarie, instanța a dispus rejudecarea dosarului de către Tribunalul Dolj.

”Desfiinţează hotărârea atacată şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Dolj. Menţine toate actele procedurale efectuate în cauză până la data de 31.10.2019”, a dispus instanța. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS