-6 C
Craiova
vineri, 27 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Începe procesul poliţiştilor acuzaţi că primeau şpagă de la şoferi

Începe procesul poliţiştilor acuzaţi că primeau şpagă de la şoferi

Judecătorii de la Tribunalul Olt au dispus începerea judecării a patru poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Olt. Hotărârea instanţei a fost contestată la Curtea de Apel Craiova. În acest dosar, inculpații sunt acuzați că au primit diverse sume de bani de la șoferii care încălcau normele rutiere. Cei patru polițiști au fost puși sub control judiciar în martie, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova.

Inculpaţii din acest dosar au fost prinşi în flagrant de ofițerii anticorupție, pe 10 martie. Este vorba de patru agenți de poliție din cadrul Serviciului Rutier Olt, prinşi în flagrant pe DN 65, între localitățile Găneasa și Balș.
Anchetatorii spun că, în schimbul banilor, șoferul a scăpat de sancțiune.

”La data de 10.03.2020, în jurul orei 11:10, agenţii de poliţie din cadrul IPJ Olt – Serviciul Rutier, G.E.A., E.Ş.O., C.M. şi P.M., în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiunilor de serviciu pe linie rutieră(…), au oprit în trafic un autoturism marca Opel, condus de către numitul S.M., care circula cu viteză peste limita legal admisă. Se impunea sancţionarea contravenţională a conducătorului auto, însă agenţii de poliţie, efectuând un act contrar acestor îndatoriri, au primit suma de 400 lei, pentru a nu mai fi întocmit proces-verbal de sancţionare contravenţională, ceea ce s-a şi întâmplat”, au precizat anchetatorii.

100 de lei pentru fiecare polițist

Înainte de acţiunea de prindere în flagrant, anchetatorii au notat seriile bancnotelor date drept mită. De altfel, la fiecare dintre cei patru polițiști a fost găsită câte o bancnotă de 100 de lei.
”Agenţii de poliţie G.E.A., E.Ş.O., C.M. şi P.M, au fost surprinşi în flagrant având asupra lor patru bancnote a câte 100 de lei fiecare, bani care corespund întocmai cu seriile a patru bancnote aflate în cuprinsul procesului verbal de notare a seriilor”, au mai precizat procurorii.

În urma anchetei s-a mai stabilit că unul dintre polițiști a primit mită suma de 300 de lei de la un șofer care depășise limita legală de viteză. În schimbul mitei, agentul a consemnat fapte mai puțin grave și nu i-a suspendat permisul de conducere șoferului în cauză.
Cu prilejul prinderii în flagrant, asupra polițiștilor au fost găsite mai multe sume de bani însumând 2.770 lei, 1.090 euro și 90 de lire sterline. Banii au fost ridicaţi în vederea continuării cercetărilor.

Polițiști judecați pentru luare de mită

Pe data de 11 martie, cei patru polițiști au fost arestați preventiv. Mandatele de arestare au fost emise de judecătorii de la Tribunalul Olt. Hotărârea instanței a fost contestată de inculpați la Curtea de Apel Craiova. O săptămână mai târziu, pe 17 martie, judecătorii craioveni au admis contestațiile inculpaților și i-au plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
La începutul lunii mai, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus trimiterea în judecată a celor patru polițiști. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt şi a intrat în procedură de cameră preliminară.

Începe procesul poliţiştilor acuzaţi că primeau şpagă

Pe 15 octombrie, judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea procesului.
„Respinge ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii G.E.A., E.Ş.O., C.M. şi P.M. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.86/P/2019 din data de 26.05.2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, a administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală(…). Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii G.E.A., E.Ş.O., C.M. şi P.M”, a dispus instanţa.

Hotărârea Tribunalului Olt a fost contestată de inculpaţi la Curtea de Apel Craiova. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 2 noiembrie.

Poprire pe salariile poliţiştilor

Potrivit anchetatorilor, s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani ridicate cu ocazia acţiunii de prindere în flagrant. De asemenea, s-a dispus poprire pe sumele de bani din venitul salarial a trei dintre inculpați, precum şi pe venitul realizat din pensia de serviciu a unuia dintre inculpați. Acesta din urmă s-a retras din activitate în timpul cercetării penale. Aceste măsuri au fost dispuse în vederea confiscării speciale și a garantării executării cheltuielilor judiciare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Vâlcea: Accident mortal pe Valea Oltului

Șoferul unui autocamion a murit azi noapte...

ȘTIRI GdS

Vâlcea: Accident mortal pe Valea Oltului

Șoferul unui autocamion a murit azi noapte în urma unui grav accident petrecut pe DN 7, în localitatea vâlceană Câineni. Potrivit IPJ...

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova

Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local Craiova a avut loc online. Întrunirea a fost în format video, așa că ea a generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.

Începe procesul şoferului acuzat că a ucis în bătaie...

Curtea de Apel Craiova a dispus începerea judecăţii în dosarul în care un craiovean de 31 de ani este acuzat că a bătut un bărbat de 41 de ani, din Grădinile, Olt. Victima a decedat după câteva zile, la un spital din București. Incidentul a avut loc în decembrie 2019, în Craiova.

Condamnați definitiv pentru trafic de droguri

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat definitiv două persoane acuzate de trafic de droguri de risc. Unul dintre inculpați a primit o pedeapsă de de patru ani și opt luni închisoare cu executare. Concubina bărbatului a fost condamnată la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare.

Salubritatea, obligată să spele și să dezinfecteze tomberoanele

Operatorul de salubritate din Craiova va fi obligat de acum înainte să spele și să dezinfecteze tomberoanele de gunoi. Operația se va...

Eleva din Craiova care a reușit să facă performanță...

Eleva din Craiova care a reușit să facă performanță internațională și în pandemie