8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFostul preşedinte bolivian Evo Morales, acuzat de viol şi trafic de persoane

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, acuzat de viol şi trafic de persoane

Ministerul Justiției bolivian a depus o plângere penală împotriva fostului președinte Evo Morales, acuzându-l de viol și trafic de persoane.

Acest lucru se întâmplă după ce mass-media din Bolivia a făcut publice mai multe fotografii în care fostul lider, în vârstă de 60 de ani, apare împreună cu o tânără care se presupune că era minoră la vremea realizării lor.

Relaţia continuă şi în exil

Evo Morales a fost președinte în perioada 2006-2019 și trăieşte în exil, în Argentina, din toamna anului trecut.

Guvernul anchetează acum presupusa relaţie dintre Morales şi o tânără care în prezent are 19 ani.
Viceprim-ministrul Guido Melgar a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că fotografiile extrase dintr-un telefon mobil aparţinând unei rude a fetei o arată pe aceasta în călătorii cu Morales.

„Este curios că ea era minoră la acel moment şi, după cum se ştie, ca un minor să călătorească are nevoie de permisiunea părinţilor“, a spus Melgar.

Se pare că tânăra avera doar 14 ani când a început să îl însoţească pe preşedinte în călătorii, a scris agenţia spaniolă Efe.

De asemenea, este anchetat şi rolul familiei privind „permisiunea“ ca fata să călătorească cu Morales, a mai spus Melgar. El a adăugat că guvernul nu ştie unde se află acum tânăra, dar are dovezi că familia ei a vizitat Argentina, unde trăieşte în prezent Evo Morales.

În Bolivia, violul este pedepsit cu închisoare de la doi la şase ani, iar traficul de persoane, cu 15 ani de închisoare.

Evo Morales, unul dintre cei mai longevivi lideri din America Latină

Născut în zona rurală din regiunea vestică Oruro, într-o familie Aymara, el a devenit primul preşedinte indigen al ţării. Indigenii reprezintă aproximativ două treimi din populaţia Boliviei.


Morales a făcut parte din „valul roz“ al liderilor de stânga din America Latină, care au promis distribuirea bogăției și mai multă putere pentru grupurile oprimate istoric.


De la venirea lui în funcţie, sărăcia extremă a scăzut de la 38%, în 2006, la 17%, în 2018, dar criticii lui susţin că nivelul a crescut din nou în ultimii lui doi ani de preşedenţie.

După o decizie controversată a Curţii Constituţionale de a elimina limitarea numărului de mandate, Morales a candidat, în octombrie 2019, pentru al patrulea mandat consecutiv. Rezultatul alegerilor a fost disputat, iar rivalul lui Morales, Carlos Mesa, a spus că este incorect şi acest lucru a fost urmat de săptămâni de proteste în întreaga ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS