10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDarius Vâlcov, şase ani şi jumătate de puşcărie

Darius Vâlcov, şase ani şi jumătate de puşcărie

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să-l condamne la şase ani şi şase luni de închisoare pe Darius Vâlcov, fost ministru şi consilier al premierului. În acest dosar, Vâlcov este acuzat că, pe vremea când era primar al municipiului Slatina, ar fi primit mită 10% din valoarea a două contracte încheiate de Primăria Slatina. Acelaşi procent ar fi primit inculpatul şi din valoarea unui contract încheiat de Compania de Apă Olt. Procurorii DNA susţin că suma totală primită de inculpat drept mită este de aproape 4,3 milioane de lei. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel al Curtea de Apel Craiova.
Acelaşi Darius Vâlcov este judecat în alte două dosare de corupţie.

Fost ministru al Finanţelor şi fost consilier al premierului în două guvernări PSD, Darius Vâlcov a fost deferit justiției în acest dosar în noiembrie 2015. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susţinut că Vâlcov a primit peste patru milioane de lei mită pe vremea în care era primar la municipiului Slatina, Olt.

„Inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior. În perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate“, au precizat anchetatorii.

Este vorba de un contract care a avut ca obiect izolarea termică a 131 de blocuri din municipiul Slatina.

Mită şi pentru reabilitarea centrului municipiului Slatina

În urma anchetei, procurorii DNA au mai stabilit că același procent ar fi fost cerut de Vâlcov și cu ocazia reabilitării centrului istoric al municipiului Slatina. „În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei“, au reținut anchetatorii.
Suma de 1,7 milioane de lei ar fi fost primită drept mită de acelaşi inculpat cu ocazia reabilitării reţelelor de apă din Potcoava şi Scorniceşti. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii infracţiunilor de corupţie se ridică la 4.296.270 de lei.

Dosar strămutat la Tribunalul Dolj

Iniţial, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti. În ianuarie 2016, instanţa a admis o excepție invocată de Vâlcov. Judecătorii au dispus ca acest dosar să fie judecat de magistrații Tribunalului Olt. Mai departe, în vara anului 2017, Darius Vâlcov a formulat la Curtea de Apel Craiova o cerere de strămutare a dosarului. Instanţa i-a admis acţiunea, aşa că pe 20 iulie 2017, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

Puşcărie în dosarul şpăgilor primite de fostul ministru

Ieri, după trei ani de judecată, instanţa a dat o primă sentinţă în acest dosar.

Vâlcov a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.
De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 4.296.270 de lei. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Opt ani de închisoare în primul dosar

În februarie 2018, Vâlcov a fost condamnat de opt ani de închisoare într-un alt dosar. Este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia. În prezent, acest dosar este pe rolul Curţii Supreme. În octombrie 2019, instanţa a dispus sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare.

În iulie 2017, Vâlcov a fost trimis în judecată într-un alt treilea dosar, care este pe rolul Tribunalului Gorj. Este acuzat că a determinat angajații unei firme controlate de el să mituiască un funcționar al Oficiului de Cadastru Olt.
În acest dosar, instanţa a amânat pronunţarea unei hotărâri pentru data de 24 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS