21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcov şi Prina, 12 ani de închisoare împreună

Vâlcov şi Prina, 12 ani de închisoare împreună

Magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat joi pe fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, actual consilier în aparatul de lucru al prim-ministrului, la opt ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia nu este definitivă. În acelaşi dosar, Minel Prina, cel care i-a succedat la Primăria Slatina lui Darius Vâlcov, a primit pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare.
Condamnările au fost pronunțate în dosarul în care fostul ministru al finanțelor, Darius Vâlcov, a fost trimis în judecată prin rechizitoriul procurorilor DNA în mai 2015, fiind acuzat că ar fi pretins, în 2011, de la omul de afaceri Theodor Berna mită reprezentând 20% din valoarea contractelor pentru realizarea rețelei de alimentare cu apă și canal din Slatina, Scornicești, Piatra-Olt și Drăgănești. Lucrările au fost licitate de Compania de Apă Olt pe lângă care Vâlcov urma să intervină, lucru care s-a și întâmplat, omul de afaceri plătindu-i fostului ministru, în perioada 2011-2013, în total, peste şapte milioane de lei.

Instanţa i-a respins lui Prina schimbarea încadrării juridice a faptelor

Prina a solicitat, la ultimele termene, schimbarea încadrării juridice din complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, în infracţiunea de favorizare a infractorului, însă instanța a respins cererea și l-a condamnat pe inculpat pentru fiecare dintre cele două fapte, anulând, totodată, o sentință anterioară pronunțată tot într-un dosar de corupție, în care, de asemenea, a fost condamnat la închisoare, însă i-a fost suspendată executarea pedepsei sub supraveghere.
În procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, judecătorii au stabilit o pedeapsă de trei ani pentru trafic de influență, alți trei ani pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și anularea suspendării sub supraveghere a pedepsei anterioare. La final i s-au contopit pedepsele, hotărându-se o pedeapsă de patru ani cu închisoare, sporită cu șase luni, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa de patru ani şi şase luni închisoare, sentința nefiind definitivă.
Judecați în același proces, Bogdan Timofte, unul dintre „pulifricii“ lui Darius Vâlcov, așa cum aceștia erau menționați în interceptările care au fost date publicității imediat după arestarea fostului senator Vâlcov, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar Cristian Tomescu, un partener de afaceri preferat de fostul senator, la trei ani şi şase luni, tot cu executare. Fostul șofer al lui Darius Vâlcov, ulterior promovat în funcția de director al Imobiliare Consloc, Lucian Şuşală, cel care a colaborat cu anchetatorii, a fost condamnat la doi ani cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS