20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment"Bombardierii" şi "Zăvoienii", la judecată

„Bombardierii” şi „Zăvoienii”, la judecată

-

Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a 15 inculpaţi, acuzaţi că au fost implicaţi în ultimele conflicte armate din Craiova. Este vorba de 15 craioveni cu vârste cuprinse între 19 şi 43 de ani, cei mai mulţi cu antecedente penale. Anchetatorii spun că inculpaţii fac parte din două grupuri, unul autointitulat „Bombardierii“, iar altul conoscut ca „Zăvoienii“. În rechizitoriul întocmit, procurorii doljeni spun că, din decembrie 2019 şi până în prezent, inculpaţii au fost implicaţi în nu mai puţin de 12 conflicte stradale. Printre acuzaţiile aduse inculpaţilor se numără tentativa de omor, tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugerea sau instigarea la aceste infracţiuni. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 7 iulie, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

Porivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, conflictul dintre cele două grupuri a izbucnit în decembrie 2019.

„La finele anului 2019, între inculpatul C.A., «Alex Nebunul» şi anturajul acestuia pe de o parte (…), autointitulaţi «Bombardierii», şi membrii familiilor G. şi C., cunoscuţi drept «Zăvoienii», de cealaltă parte (…) s-a iscat un conflict, care, cu timpul, s-a amplificat, conducând la constituirea a numeroase dosare penale. Conflictul dintre părţi a fost generat de un joc de poker care a avut loc la începutul lunii decembrie 2019, în incinta localului de alimentaţie publică administrat de către inculpatul C.A., cu punct de lucru în municipiul Craiova“, au explicat anchetatorii.

Motivul scandalului, un împrumut de 30.000 de lei

Aceştia din urmă mai spun că unul dintre inculpaţi, care face parte din grupul „Zăvoienilor“, a pierdut la poker suma de 30.000 de lei. Banii erau împrumutaţi de la C.A., împrumut garantat de un alt inculpat din dosar.
Împrumutul nu a mai fost restituit, aşa că între cele două grupuri a izbucnit scandalul.

„Din luna decembrie 2019 şi până în prezent, membrii celor două tabere au fost implicaţi în nu mai puţin de 12 conflicte stradale, urmărindu-se reciproc şi blocându-se în trafic. Două dintre aceste conflicte, ce fac obiectul prezentului dosar, au avut un impact public deosebit, fiind larg mediatizate“, au mai explicat procurorii.

Atacaţi în trafic, în Craioviţa Nouă

Unul dintre conflicte a avut loc pe 2 iunie, în cartierul craiovean Craioviţa Nouă. În acea zi, două autoturisme în care se aflau patru persoane au blocat un BMW în trafic. Înarmaţi cu bâte, cuţite şi spray-uri cu substanţă iritant lacrimogenă, „s-au năpustit asupra autoturismului BMW pe care îl blocaseră, provocându-i numeroase avarii şi distrugeri“, au mai reţinut anchetatorii. În plus, două persoane din grupul „Bombardierilor“ au fost rănite.

Peste nici două săptămâni, pe 13 iunie, un alt scandal a avut loc tot în Craioviţa Nouă. De data aceasta, spun procurorii, vizate au fost persoane din grupul „Zăvoienilor“.

„Din probele administrate în cauză şi din procesele-verbale de investigaţii întocmite de către organele de poliţie rezultă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că incidentul a avut loc pe fondul conflictului anterior din data de 02.06.2020 şi a stării tensionate dintre cele două grupări rivale, «Zăvoienii» şi «Bombardierii», generată de nerestituirea pretinsului împrumut bănesc. Evenimentul a avut o desfăşurare similară celui precedent, însă activitatea infracţională a fost de această dată mai amplă din cauza numărului mai mare de participanţi şi oarecum a egalităţii de forţe“, se mai arată în rechizitoriu.

„Haideţi mai repede, să-i omorâm!“

În ceea ce priveşte al doilea conflict, mult mai violent decât primul, GdS a făcut publice imaginile video surprinse de un craiovean care locuieşte în zonă. În înregistrare se observă cum un grup de persoane atacă cu bâtele alte persoane care se aflau în două autoturisme. Nu au lipsit nici tamponările şi acroşările între mașini.

Anchetatorii susţin că atacatorii au fost instigaţi de inculpatul C.A. „La rândul lor, inculpaţii (…) au coborât din autoturism, primul având asupra sa o macetă şi, imediat, în sprijinul lor au venit în fugă şi inculpaţii (…) primul dintre aceştia având în mâna un cuţit, iar ultimul un baston telescopic, fiind alertaţi de inculpatul C.A., care a strigat către ei: «Haideţi, măi, repede, să-i omorâm!». Astfel, la instigarea inculpatului C.A., care striga în mod repetat «omorâţi-i!», «omorâţi-i!», (…) toţi inculpaţii din anturajul lui C.A. s-au năpustit asupra autoturismelor marca Porsche si Audi cu obiectele cu care erau înarmaţi“, se mai arată în rechizitoriu.

„Bombardierii” şi „Zăvoienii”, la judecată

La începutul lunii iulie, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a 15 inculpaţi. Doi dintre ei au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, iar ceilalţi sub control judiciar.
În cazul ambelor conflicte, procurorii au susţinut că au fost tulburate în mod grav ordinea şi liniştea publică. În plus, au „generat o stare de nesiguranţă a cetăţenilor“.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 7 iulie, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

Alt scandal, tot în trafic

Un alt incident a avut loc în trafic, în Craiova, în noaptea de 14 iunie. Altercația dintre cele două grupuri s-a desfăşurat pe Calea Severinului, în zona Hanul Craiovița. Poliţiştii au explicat atunci că au fost implicate în incident trei autoturisme, în care se aflau mai multe persoane. „Au fost reclamate acte de amenințare din partea ambelor părți. S-a mai stabilit că nu ar fi fost exercitate acte de violență“, au transmis reprezentanții IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS