5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDosarul „Viza de flotant”, amânat până în iunie

Dosarul „Viza de flotant”, amânat până în iunie

Judecătorii craioveni au amânat până în iunie judecarea dosarului privind mutarea în comuna Ghercești a peste 500 de persoane. Acest lucru s-a întâmplat înainte de alegerile locale din iunie 2012. În acest dosar au fost deferiți justiției primarul din Ghercești, fostul viceprimar și doi foști funcționari de la Evidenţa Persoanelor.

Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii craioveni în 2012, după ce s-a aflat că peste 500 de persoane au obținut vize de flotant în comuna doljeană Ghercești. Asta chiar înainte de alegerile locale din iunie 2012.
Astfel, anchetatorii au stabilit că, înainte de alegerile din iunie 2012, în numai cinci luni, s-au mutat în Ghercești nu mai puțin de 526 de persoane. Este vorba de o treime din cetăţenii care s-au prezentat la vot.
În acel an, alegerile au fost câștigate de Cornel Păpăroiu (PSD), care a obținut 800 de voturi. Pe locul doi s-a situat viceprimarul comunei, liberalul Aurel Stan (PNL), cu 682 de voturi. Procurorii craioveni au susţinut că Păpăroiu și Stan au adus votanții în comună. Și asta cu ajutorul a doi funcționari din cadrul SPCEP Craiova.

Sute de vize de flotant în comuna Ghercești

Anchetatorii au reţinut că, în ianuarie 2012, primarul Cornel Păpăroiu, „intenționând să candideze la alegerile locale din data de 10 iunie 2012, a luat hotărârea infracțională de a mări artificial numărul alegătorilor prin obținerea unor vize de reședință în comuna Ghercești pentru mai multe persoane – prieteni, rude sau persoane care dețineau în comună imobile, dar domiciliau în Craiova -, în scopul câștigării alegerilor locale“.

Ancheta a mai scos la iveală faptul că nici viceprimarul Aurel Stan nu a fost străin de aceste lucruri. Acesta ar fi apelat la fratele său și la un verișor, dar și la alte cunoștințe, „ca să convingă diferite persoane să obțină vize de reședință în comuna Ghercești pentru a-l sprijini cu voturi la alegerile locale“, au susținut procurorii. Aurel Stan mai este acuzat că a semnat fără drept 320 de adeverințe eliberate de Primăria Ghercești. În final, procurorii craioveni au susținut că Păpăroiu și Stan nu ar fi reușit să facă aceste lucruri fără ajutorul a doi funcționari de la SPCEP Craiova.

Dosarul ”Viza de flotant” se judecă în iunie

Dosarul în care cei patru inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în februarie 2018. Judecarea cauzei a început în mai 2019. De atunci, instanța încearcă să audieze sutele de martori din acest dosar. De exemplu, în martie, anul acesta, instanța a dispus amânarea cauzei pentru audirea a altor 100 de martori. Ulterior, după instituirea stării de urgență, instanța a amânat judecarea dosarului până pe data de 2 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS