9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentOlt: Dezastru la Grădinari. Zeci de solarii distruse de vant, în 10 minute

Olt: Dezastru la Grădinari. Zeci de solarii distruse de vant, în 10 minute

-

Dezastru la Grădinari. Zeci de solarii distruse de vant. In mai putin de 10 minute, s-a distrus munca de o iarnă a legumicultorilor.

Prima zi de Paște le-a adus legumicultorilor din Grădinari, județul Olt, o pagubă considerabilă, zeci de solarii fiind, unele, puse la pământ, altele dezvelite de o vijelie care nu a durat mai mult de 10 minute.
În interval de cateva minute minute, la Grădinari zeci de legumicultori au rămas fără munca de o iarnă. În Satu Nou, unde 70% dintre săteni se ocupă cu legumicultura, în jurul orei 18,00, duminică, în prima zi de Paște, s-a abătut o vijelie care a smuls structura solariilor cu totul, în anumite cazuri, în altele pur și simplu a fost luată pe sus folia.

Solarii distruse de vijelie, la Gradinari

Oamenii aveau culturi diverse în spații protejate, de la cele de primăvară – varză timpurie, ceapă verde, usturoi verde, verdețuri etc., până la tomatele pe care sperau să le pună pe piață într-o săptămână-două și pentru care au consumat resurse considerabile, încălzind spațiile începând din februarie.

Nu aveau solariile asigurate

„Toți sunt afectați, într-o măsură mai mare sau mai mică. Undeva la 12.000 este paguba medie, iar între 40.000-50.000 are aici pagubă o colegă. I-a fost distrusă structura, solar construit anul acesta, 5.000 lei a costat-o numai manopera. Avem un băiat care avea solarul încălzit, se chinuie din februarie, cu sobe, cu tunuri de încălzire, s-a compromis tot. Cu ce mai poate duce planta nu știu dacă e de ajuns să-și mai scoată investiția“, a declarat fermirul Mihai Chesnoiu, care are, la rândul său, două solarii afectate.

Solarii distruse de vijelie, la Gradinari

Cultura rămasă în picioare nu va fi de ajuns, se plâng legumicultorii, ca să acopere pierderile. Pe deasupra, sunt deja fermieri acre au rămas înainte de Paște cu mașinile încărcate cu marfă. Produsele fiind deja compromise, din lipsă de desfacere.

Fermierii astfel păgubiți sunt îndrumați să se adreseze autorităților locale în termen de 24 ore. Termenul este scurt, astfel încât să le poată fi evaluate pagubele și, eventual, să poată primi un ajutor de urgență. Niciunul dintre fermieri nu aveau cultura și spațiul protejat (solarul) asigurate. Fermierii se plâng de ani de zile că asiguratorii le impun condiții foarte greu de îndeplinit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS