17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentTrei ani de închisoare cu executare pentru Valeriu Zgonea

Trei ani de închisoare cu executare pentru Valeriu Zgonea

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au hotărât, ieri, să-l condamne la trei ani de închisoare pe craioveanul Valeriu Zgonea. În acest dosar, fostul președinte executiv al PSD și fostul președinte al Camerei Deputaților este acuzat de trafic de influență. Anchetatorii susțin că Zgonea a primit foloase necuvenite de la un consilier județean din Buzău. În schimb, Zgonea ar fi aranjat numirea unei persoane în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională.

Direcția Națională Anticorupție anunța, încă din februarie 2017, că Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților la data faptelor, este urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. În același dosar a fost pus sub acuzare pentru cumpărare de influență și Dumitru Dobrică. Acesta a fost consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004 – decembrie 2013.

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, după ce a fost numit președinte al Camerei Deputaților (iulie 2012), Zgonea a primit foloase necuvenite de la Dobrică. Este vorba de costurile unei excursii la Viena, dar și de cheltuieli făcute pentru construirea unei case de vacanță.
„Inculpatul Zgonea Valeriu a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna. La 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu“, au precizat anchetatorii.

Tot cu sprijinul lui Zgonea, persoana în cauză ar fi ajuns, în ianuarie 2014, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Trei ani de închisoare cu executare la Tribunalul Bucureşti

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti în decembrie 2017. Instanţa s-a pronunţat luni, pe 3 februarie. Judecătorii bucureşteni au hotărât să-l condamne pe Zgonea la trei ani de închisoare cu executare pentru fapta comisă.
„Condamnă pe inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare“, se arată în hotărârea instanţei.

În plus, instanţa a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 62.143 lei, „reprezentând foloase necuvenite primite de la Dobrică Dumitru“. Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel de inculpat şi procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

Dobrică și-a recunoscut fapta

În acelaşi dosar, consilierul Dumitru Dobrică a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Astfel, Dobrică a declarat că recunoaşte comiterea faptei de cumpărare de influenţă. A fost de acord să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. În plus, urma să facă 60 de zile de muncă în folosul comunității. Acordul de recunoaștere a vinovăției a ajuns pe rolul Tribunalului Buzău în decembrie 2017.

Instanţa nu a fost de acord cu înţelegerea dintre inculpat şi procurori, aşa că au respins acordul. Motivul invocat de instanţă a fost că pedeapsa a fost „nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii de cumpărare de influenţă“. În aceste condiţii, dosarul a fost înapoiat DNA pentru continuarea urmăririi penale.

Zgonea a fost exclus din PSD

Valeriu Zgonea a intrat în conflict cu Liviu Dragnea în primăvara anului 2016. Asta după condamnarea cu suspendare a lui Dragnea în dosarul „Referendumul“. Zgonea a fost singurul membru PSD care a cerut atunci demisia lui Dragnea de la conducerea partidului, în urma condamnării. La scurt timp, Zgonea a fost exclus din PSD, iar ulterior a pierdut și funcția de președinte al Camerei Deputaților.

SursaDNA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS