16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCinci ani de închisoare pentru cinci vieţi

Cinci ani de închisoare pentru cinci vieţi

Magistraţii de la Judecătoria Balş au hotărât să condamne la cinci ani de închisoare şoferul de tir care a produs tragicul accident de circulaţie din aprilie 2017, la Pădurea Sarului. În urma accidentului au pierit soţii Ion şi cei doi copii ai lor, dar şi craioveanul Mihai Bobocică, antrenor emerit de tenis de masă. Familiile victimelor urmează să primească daune materiale şi morale de peste 3 milioane de euro.

Luni, 24 aprilie 2017, un tir scăpat de sub control făcea prăpăd pe DN 65, în zona Pădurea Sarului, Olt.
În timp ce tirul urca o rampă, o anvelopă a explodat, iar șoferul a pierdut controlul direcției. Autovehiculul scăpat de sub control a intrat pe contrasens, unde a lovit în partea stângă un autoturism Seat condus din sens opus de Mihai Bobocică, de 62 de ani.
Mai departe, tirul a intrat frontal într-un autoturism Ford, condus tot din sens opus de Mirabela Ion, de 31 de ani, după care atât Fordul, cât și cabina tirului s-au oprit în șanțul de pe marginea șoselei.

Cinci persoane ucise de tir

În urma impactului violent, Mihai Bobocică a fost rănit grav. Bărbatul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Slatina, unde cadrele medicale au încercat să-l stabilizeze pentru a fi transportat la Spitalul de Urgență Craiova. După aproximativ două ore de la accident, Mihai Bobocică a decedat.

Tirul a lovit în partea stângă autoturismul Seat condus din sens opus de Mihai Bobocică.

În al doilea autoturism lovit de tir se aflau soțul şoferiţei, Petre Ion, de 37 de ani, și cei doi copii ai lor, Ingrid Anastasia şi Luca Petru, de patru și doi ani. Mirabela Ion a decedat pe loc, iar soțul ei, care se afla pe scaunul din dreapta-față, s-a stins la scurt timp de la sosirea echipajelor de salvare.
Copiii familiei Ion au fost găsiți tot în stop cardio-respirator. Au fost transportați la Spitalul de Urgență Slatina, unde s-au continuat manevrele de resuscitare începute în ambulanță. Medicii nu au putut face însă nimic pentru Ingrid Anastasia şi Luca Petru. După aproximativ 30 de minute, medicii au declarat decesul

Expertiza a arătat că tirul circula cu viteză

În urma anchetei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş au stabilit că şoferul tirului circula cu 88 km/h. În acea zonă limita maximă este de 70 km/h. Deşi urma o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, şoferul a continuat să gonească pe banda a doua, depăşind toate vehiculele de pe banda întâi.

„Cu toate că semnalizarea rutieră întâlnită viza adoptarea unor limite reduse de viteză, la parcurgerea unui segment al drumului în rampă şi curbă la dreapta, semnalizat rutier cu panouri succesive cu semnificaţia „curbe deosebit de periculoase“ şi-a continuat deplasarea în ritm susţinut de viteză, şi anume 88 km/h, depășind autovehiculele de pe prima bandă“, au reţinut anchetatorii.

După ce au fost examinate anvelopele tirului s-a stabilit că cele din faţă erau uzate. Acesta ar fi fost şi motivul pentru care cea stânga faţă a explodat.

Cinci persoane, dintre care doi copii minori, au fost ucise de tirul scăpat de sub control.
Cinci persoane, dintre care doi copii minori, au fost ucise de tirul scăpat de sub control.

La ora 14.44, la ieşirea dintr-o curbă la dreapta, conducătorul tirului este surprins de zgomotul unei explozii produse în zona roţii stânga a autotractorului şi, simultan zgomotului, percepe devierea bruscă a autovehiculului spre banda de mers din sens opus, situaţie în care, fără a mai putea efectua manevra de conducere, intră succesiv în impact frontal cu două autoturisme“, au mai reţinut anchetatorii.

Cinci ani de închisoare pentru cinci vieţi

Şoferul de tir a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă la începutul lunii aprilie. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Balş, instanţă care s-a pronunţat pe 21 noiembrie.
Inculpatul a primit o pedeapsă cu executare pentru infracţiunile comise. „Condamnă pe inculpatul Ştefan George Gabriel la pedeapsa de cinci ani închisoare cu executare în detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă“, se arată în hotărârea instanţei.

Daunele

Judecătorii au admis acţiunile civile formulate de familiile victimelor. Biroul Asigurătorilor de Autovehicule va achita daunele morale şi materiale.
În total, familiile victimelor trebuie să primească 353.000 de lei drept daune materiale(cheltuieli de înmormântare, praznice/pomeniri). Valoarea totală a daunelor morale depăşeşte 15 milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro.
Hotărârea Judecătoriei Balş nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS