17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentGheață albastră căzută din cer în Iaşi

Gheață albastră căzută din cer în Iaşi

-

O bucată de gheață albastru deschis, de peste un kilogram, a căzut prin acoperișul unei sere, la o familie din Târgu frumos, judeţul Iaşi.

La impactul cu solul, s-a rupt în mai multe fragmente. Unul dintre ele, de aproximativ 400 de grame, este analizat de fizicienii din Iași, iar concluziile vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

Ce a scris profesorul pe Facebook

Profesorul Silviu Gurlui de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași a reuşit să recupereze un fragment din bucata care s-a spart, l-a cântărit și a postat pe pagina de socializare, alături de un comentariu asupra fenomenului nemaiîntâlnit.

„S-a intimplat la Tirgul Frumos. La ora 14. Un zgomot puternic a zdruncinat solul iar acoperisul a fost strapuns. La nici 7 metri de acest om, un corp de peste 20 cm si greutate mare strapunge acoperisul ranforsat. S-a rupt in bucati la contactul cu solul afinat. Una din bucati v-o prezint alaturat. Am recuperat-o. De departe este una din cele mai mari bucati de gheata ce cade din atmosfera pe sol. De departe este una din ciudatenii atit marimea dar mai ales culoarea. Una din cele mai mari bucati de grindina cazuta pe Pamint, una s-a inregistrat in 2010 in SUA, avea 20 cm si 500 g“.

Gepostet von Silviu Gurlui am Dienstag, 19. November 2019
„Fragmentul de gheata „albastra” recuperat are 400 g si 10 cm. La strapungere acoperisului, dimensiunea si greutatea erau cu mult mai mari. Proprietarul afirma ca pe acel interval de timp nu s-a auzit nici un avion. Nici un alt zgomot suspect care sa preceada socul caderii acestui corp de gheata. Teorii vor fi multe. Vom analiza cu mare atentie compozitia chimica. Bucata de gheata putea sa raneasca grav oamenii daca ii lovea direct. Bucata de gheata a fost mentinuta tot timpul la temperstura joasa si am transportat-o in siguranta la Iasi. Voi reveni cu date noi“, a scris profesorul pe Facebook.

O primă ipoteză este cea potrivit căreia gheața s-ar fi desprins de un avion care, în coborâre, a prins un strat de aer mai cald.

Bucata de gheaţă ar proveni de la toaleta aeronavei. Specialiştii spun că astfel de cazuri sunt destul de rare dar se pot produce atunci când avionul trece la altitudini cu diferenţe mari de temperatură. Fragmentul va fi analizat pentru a se putea stabili cu precizie de unde provine, potrivit Renaşterea.ro.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Marian Vasile şi-a depus candidatura pentru fotoliul de primar...

Marian Vasile și-a depus, astăzi, candidatura pentru funcția de...

ȘTIRI GdS