20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentActrița și cântăreața Marie Laforet, ”fata cu ochii de aur”, a murit

Actrița și cântăreața Marie Laforet, ”fata cu ochii de aur”, a murit

Actrița și cântăreața Marie Laforêt, reprezentantă a Noului Val francez, a murit la vârsta de 80 de ani, sâmbătă, în Genolier, Elveția, a anunțat duminică familia acesteia, fără să precizeze cauzele decesului, potrivit Le Monde.

Marie Laforêt, celebră pentru hituri precum „Vendanges de l’amour” și „Viens”, pe numele real Maïtena Doumenach, s-a născut pe 5 octombrie 1939, la Soulac-sur-Mer, în Gironde.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, familia s-a mutat în nordul Franței, apoi la Paris. Atrasă ulterior de artele dramatice, tânăra Maïtena s-a înscris la concursul „S-a născut o stea”, organizat de postul Europe 1 în 1959. Atunci a remarcat-o regizorul Louis Malle, care i-a oferit un rol în filmul „Liberté”, ce nu a mai fost lansat.

A debutat în cele din urmă în „Plein Soleil”, de René Clément, în care a apărut alături de Alain Delon.

După o primă invitaţie la Festivalul de la Cannes în 1959, a obţinut foarte multe roluri. S-a căsătorit cu regizorul Jean-Gabriel Albicocco, jucând apoi în două dintre filmele acestuia, „Fille aux yeux d’or” (1961) şi „Le Rat d’Amérique”, unde a apărut alături de Charles Aznavour. După ce a jucat în „Fille aux yeux d’or” (Fata cu ochii de aur), acestă expresie i-a devenit supranume.

A mai jucat în filme precum „Joyeuses Pâques”, „Flic ou voyou”, de Georges Lautner, cu Jean-Paul Belmondo, „Les morfalous”, de Henri Verneuil, „La chasse à l’homme”, de Edouard Molinaro, „Fucking Fernand”, de Gérard Mordillat, „Tangos, l’exil de Gardel”, de Fernando Solanas (premiul juriului la Veneția 1985).

În 1963, a debutat muzical cu piesa „Les vendanges de l’amour”, de Danyel Gérard, care a avut un succes imediat. Au urmat hituri precum „Ivan, Boris et moi”, „Il a neigé sur Yesterday” (omagiu adus The Beatles), „Viens sur la montagne”, „Marie douceur, Marie colère”, „Que calor la vida” și turnee în lumea întreagă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS