10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentIntervenţie chirurgicală pe creier, transmisă în direct pe Facebook

Intervenţie chirurgicală pe creier, transmisă în direct pe Facebook

O intervenţie chirurgicală pe creier, realizată de o echipă de neurochirugi la un spital din Texas, a fost transmisă live pe Facebook. În înregistrarea de peste 45 de minte, pacienta, o tânără de 25 de ani, poate fi auzită cum vorbește cu medicii.

Methodist Live Awake Brain Surgery

Methodist Live Awake Brain Surgery

Gepostet von Methodist Dallas Medical Center am Dienstag, 29. Oktober 2019

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ patru ore şi jumătate. Aceasta a fost realizată la Centrul Medical Metodist din Dallas, iar pe Facebook a fost transmisă live timp de peste 45 de minute, fiind vizualizată de circa 134.000 de persoane.

Tânăra a avut convulsii epileptice

Jenna Schardt, în vârstă de 25 de ani, a avut convulsii epileptice şi şi-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei inflamaţii a vaselor de sânge din lobul temporal stâng, a explicat pentru AFP Nimesh Patel, directorul departamentului de neurologie din cadrul spitalului. Pentru că medicamentele s-au dovedit ineficiente, medicii au decis să o opereze pentru a elimina ţesuturile infectate.

Chirurgii au ales, cu acordul pacientei, ca aceasta să rămână conştientă

De obicei, astfel de intervenţii sunt realizate sub anestezie, însă, pentru că leziunea era localizată într-o zonă foarte sensibilă, chirurgii au ales, cu acordul pacientei, ca aceasta să rămână conştientă astfel încât să îi ajute pe medici să elaboreze ”o hartă” a creierului ei, a spus neurologul.

„Acest tip de operaţie, chiar dacă face parte din repertoriu, nu este una de rutină“, a precizat el.

În timpul intervenţiei, tânăra a pronunţat mai multe cuvinte – pasăre, câine, fluture – şi cifre, în timp ce chirurgii stimulau diferite zone ale creierului său. ”Am vorbit chiar şi despre câinele ei”, pentru a-i verifica abilităţile de memorare, a povestit medicul.

Tânăra, studentă la Fizioterapie, originară din Illinois, şi-a exprimat acordul ca intervenţia să fie transmisă în direct pentru o „campanie de educaţie“ asupra operaţiilor în timpul cărora pacienţii sunt conştienţi. „Ea a spus: Pot ajuta oamenii într-un mod diferit“, a adăugat Nimesh Patel.

Pacienta a fost operată marți

Operaţia pe creier în timpul căreia pacientul este treaz se practică încă din anii 2000 pentru a se putea testa în timpul intervenţii funcţii esenţiale, cum ar fi vorbirea şi abilităţile motorii.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS