9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDosarul fostului primar din Sadova, repus pe rol

Dosarul fostului primar din Sadova, repus pe rol

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, ieri, repunerea pe rol a dosarului în care Vasile Jianu, primarul comunei doljene Sadova în mandatul 2008-2012, este judecat pentru abuz în serviciu. În primăvara anului trecut, cei trei inculpaţi din acest dosar au fost condamnaţi cu suspendare.

Acest dosar a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Aceştia au reținut că, în martie 2009, primăria condusă de Vasile Jianu a încheiat cu SC Gega Construct SRL, un contract în valoare de 480.456 de lei. Obiectul contractului a fost modernizarea centrului civic din satul Damian, comuna Sadova. SC Gega Construct era reprezentată de administratorul Ștefan Costache.
În urma anchetei s-a stabilit că primarul nu a parcurs procedurile legale privind achizițiile publice și a încredințat în mod direct contractul cu pricina.

„În fapt, fără a asigura derularea procedurilor legale din domeniul achizițiilor publice, fără existența unui proiect tehnic, în lipsa unei estimări valorice și fără a fi elaborată documentația de atribuire prin care să se asigure îndeplinirea unor specificații tehnice, inculpatul Jianu Vasile, în calitate de primar, a încheiat cu SC Gega Construct SRL, reprezentată prin administratorul Costache Ștefan, contractul de execuție nr. 15/06.03.2009 având ca obiect lucrările Modernizare Centru Civic sat Damian“, au reținut procurorii.

Lucrări fictive decontate din bugetul primăriei

Procurorii craioveni au mai stabilit că acestea nu ar fi fost singurele nereguli privind acest contract. Astfel, s-a reținut că, după atribuirea contractului și începerea lucrărilor, „inculpatul Ștefan Costache, în calitate de administrator al SC Gega Construct SRL, a întocmit în perioada aprilie-iulie 2009, în vederea decontării, patru situații de plată privind cantitățile de lucrări executate la acest obiectiv, prin care a atestat, cu știință, contrar adevărului, executarea unor lucrări în valoare totală de 355.629 de lei“. Valoarea reală a lucrărilor executate era de 308.391 de lei.

În urma inventarierii lucrărilor, s-a constatat că firma constructoare a „uitat“ să monteze 639 mp pavaje, 639 mp substrat de balast, 14 metri de borduri mici și 171 metri de borduri prefabricate pentru trotuare. Cât despre contabila Lucreția Tudor, aceasta a fost acuzată că a semnat ordinele de plată în baza cărora au fost decontate lucrările neexecutate.

Condamnări cu suspendare la Judecătoria Craiova

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în septembrie 2014. Fostul primar Vasile Jianu a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual. Ștefan Costache a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Lucreția Tudor a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Judecătoria Craiova s-a pronunțat joi, 31 mai 2018.
Vasile Jianu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru cele două infracțiuni comise, ca și Ștefan Costache. Lucreția Tudor a fost condamnată la doi ani de închisoare, tot cu suspendare.
Instanța a admis acțiunea civilă formulată de Primăria Sadova și a dispus ca inculpații să achite suma totală de 81.657 de lei, reprezentând prejudiciul material nerecuperat.

Amânare la Curtea de Apel Craiova

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanţă care ar fi trebuit să dea o hotărâre definitivă miercuri, pe 2 octombrie. În schimb, instanţa a repus dosarul pe rol pentru a hotărî dacă va accepta sau nu efectuarea unei expertize în domeniul construcţiilor.

„Repune cauza pe rol în vederea punerii în discuţie a suplimentării probatoriului în sensul efectuării unei expertize tehnice de specialitate în domeniul construcţiilor. Fixează termen de judecată la data de 14.10.2019“, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova.

INFOBOX: Fostul edil, inculpat în alt dosar

În octombrie 2017, același Vasile Jianu a fost trimis în judecată în alt dosar, în care a fost acuzat de abuz în serviciu. Pe scurt, anchetatorii au reținut că fostul edil a apelat la persoane asistate social sau diverse persoane din comună pentru efectuarea unor lucrări de întreținere sau modernizare. Manopera și materialele pentru aceste lucrări (aproape 160.000 de lei) au fost decontate însă unei firme din comună. Conducerea firmei a fost trimisă în judecată în același dosar penal. Acest dosar este pe rolul Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS