20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani EuropeniCAO își ia utilaje de milioane de euro. De la aceeași firmă

CAO își ia utilaje de milioane de euro. De la aceeași firmă

CAO își ia utilaje de milioane de euro. Compania de Apă Oltenia va cheltui circa 2,4 milioane de euro pentru achiziționarea de utilaje necesare în proiectul european de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare din Dolj. În acest sens, a demarat două licitații. La ambele s-a prezentat însă o singură firmă. Primul contract de achiziție a fost semnat ieri, pentru celălalt singura oferă primită se află în evaluare.

Compania de Apă Oltenia (CAO) a anunțat, ieri, că a semnat primul contract de achiziție de echipamente în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020“. Mai exact, este vorba de Masterplanul de apă al Doljului, un megaproiect european de 445 de milioane de euro a cărui finanțare a fost obținută în mai 2019 și în baza căruia CAO a demarat o serie de licitații pentru lucrări în tot județul și pentru achiziția de utilaje.

Primele echipamente care vor asigura „o dotare corespunzătoare a sectoarelor de exploatare ale operatorului cu echipamente pentru specificul activităţii: lucrări mecanizate de săpături, excavare, manipulare materiale etc“, după cum se menționa în caietul de sarcini, au fost deja contractate. 

Ce utilaje a cerut Compania de Apă

Este vorba de un excavator pe șenile de 120 CP, trei excavatoare pe șenile de 25 CP, cinci excavatoare pe pneuri de 45 CP şi o macara de 18 tone, pentru care Compania va plăti 3.770.952 de lei (circa 800.000 de euro). Licitația a demarat la sfârșitul lunii iulie 2020 și a fost atribuită în aceste zile. Contractul a fost adjudecat de SC Grădinariu Trucks Solutions SRL, la aceeași valoare ca și cea estimată în momentul demarării licitației: 3.770.952 de lei (fără TVA).

Conform contractului, reprezentanții firmei se vor ocupa de furnizarea utilajelor necesare desfășurării activităților curente ale Companiei de Apă, de montaj (după caz), de punerea în funcțiune a utilajelor, de instruirea personalului, de asistență tehnică și de întreținere și reparații în perioada de garanție. Durata de furnizare, montaj și punere în funcțiune a echipamentelor este de opt luni, la care se adaugă perioada de garanție, de 24 de luni. 

CAO își ia utilaje de milioane de euro. Printre utilajele achiziționate se numără și patru excavatoare pe șenile: trei de 25 CP și unul de 120 CP
Printre utilajele achiziționate se numără și patru excavatoare pe șenile: trei de 25 CP și unul de 120 CP

CAO a căutat oferta cu „cel mai bun raport calitate-preţ“, unde componenta financiară conta în proporţie de 80%. Pentru restul de 20% din ofertă conta perioada de garanţie calculată în luni şi ore de funcţionare pentru excavatoare, în luni şi ore de funcţionare pentru macara şi în luni şi kilometri pentru autoșasiu. Fiecare utilaj trebuie să aibă manual de utilizare în limba română (în format tipărit şi în format electronic – CD/DVD), iar furnizorul va fi obligat să ofere service autorizat gratuit în perioada de garanţie. În plus, toate utilajele furnizate trebuie să fie noi, neutilizate, după cum se cerea prin caietul de sarcini.

CAO își ia utilaje de milioane de euro. Grădinariu Trucks Solutions a fost singurul ofertant

Grădinariu Trucks Solutions SRL, din București, a fost singura firmă care s-a înscris la licitația demarată de Compania de Apă. Ea a venit alături de o altă societate, ca terț susținător, care pare, de fapt, compania mamă. Este vorba de Grădinariu Import Export SRL, o firmă aflată pe piața din 1994, care furnizează pe bandă rulantă utilaje și autovehicule de toate tipurile. Firma are contracte în toată țara și clienți pe măsură, de la Ministerul Apărării Naționale și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, până la primării și firme de stat și private.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe (MF), Grădinariu Import Export SRL are ca domeniu de activitate „comerț cu alte autovehicule“ și figurează cu 49 de angajați. Cifra de afaceri și profitul din 2019 sunt impresionante: 210.495.882 de lei cifra netă de afaceri și un profit net de 16.945.859 de lei.

În schimb, Grădinariu Trucks Solutions SRL, firma care s-a prezentat la licitația Companiei de Apă și a obținut contractul de 800.000 de euro pentru cele zece utilaje, apare ca înființată în martie 2017. Nu are salariați, are ca domeniu de activitate „comerț cu alte autovehicule“, iar în 2019 a avut o pierdere de 74.613 lei, potrivit datelor de pe site-ul MF. În 2018, cifra de afaceri a firmei a fost de 10.138 de lei. Cheltuielile au fost de 25.156 de lei, iar pierderea de 18.322 de lei. În 2018, Grădinariu Trucks Solutions SRL avea ca domeniu principal de activitate „tratarea și acoperirea metalelor“.

Firma e gata să câștige și a doua licitație pentru utilaje derulată de CAO

Acum, firma din București pare aproape să semneze încă un contract cu Compania de Apă Oltenia pentru furnizarea de utilaje, după cele nouă excavatoare și macaraua de 18 tone. CAO mai are în derulare o licitație, de data asta cu o valoare mai mare, dar și utilajele sunt de altă natură.

Contractul pentru „furnizare de utilaje necesare desfășurării activităților curente, montaj (după caz), punere în funcțiune, instruirea personalului de exploatare al achizitorului, asistență tehnică pentru întreținere și reparații în perioada de garanție“ a fost scos la licitație la sfârșitul lunii august 2020, iar ofertele s-au primit până la sfârșitul lui octombrie. La licitație s-a prezentat însă doar Grădinariu Trucks Solutions SRL, tot cu Grădinariu Import Export SRL ca terț susținător.

CAO își ia utilaje de milioane de euro. De ce echipamente ar mai avea nevoie

Ce vrea să cumpere acum Compania de Apă? Două autocurățitoare mici, un autocurățitor mare, un excavator aspirator cu miniexcavator adițional și un autolaborator de inspecție CCTV. Concret, vorbim de acele utilaje de tip Woma folosite pentru curățarea rețelelor de canalizare, de utilaje similare de aspirare și de un utilaj cu cameră care verifică situația rețelelor din subteran și trimite imaginile într-un laborator.

Oferta societății Grădinariu Trucks se află în evaluare. Valoarea estimată a celor cinci utilaje este de 7.749.645 de lei, adică peste 1,6 milioane de euro. Termenul maxim de livrare și punere în funcțiune a utilajelor este tot de opt luni de la semnarea contractului, iar garanția cerută este de 24 de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS