26.1 C
Craiova
marți, 11 august, 2020
Știri de ultima oră Bani Europeni Fonduri europene pentru micile întreprinderi

Fonduri europene pentru micile întreprinderi

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din 10 județe vor putea obține fonduri europene între 200.000 euro și 1 milion euro. Proiectele vor putea fi depuse în aplicația electronică MySMIS, în perioada 24.12.2019, ora 12.00 – 24.03.2020, ora 12.00, scrie startupcafe.ro

Vor putea cere banii europeni firme din domenii diverse, de la mici fabrici de textile până la ateliere de reparare a calculatoarelor, firme de etitare de software, producție video etc.

Acestea vor putea investi banii inclusiv în mijloace de comerț online. Ghidul solicitantului, lista domeniilor eligibile, modelul de plan de afaceri și alte documente necesare sunt disponibile pe internet.

Fonduri europene cu un total de 68 milioane de euro

Apelul de proiecte,  care are un buget total de 68 milioane euro, se relansează doar în regiunile de dezvoltare în care au mai rămas bani necheltuiți din apelul precedent care a avut loc în 2016, în toată țara (cu excepția regiunii București-Ilfov, care era neeligibilă).

Astfel, noul apel de proiecte este valabil pentru investiții în:

 • Regiunea Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui). Bugetul total disponibil aici este de 31,4 de milioane de euro.
 • Regiunea Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara). Bugetul total disponibil aici este de 36,6 de milioane de euro.

Vor putea solicita finanțare firmele care se încadrează în categoriile microîntreprinderi, întreprinderi mici și întreprinderi mijlocii din mediul urban. În mediul rural, doar întreprinderile mijlocii vor putea accesa acești bani.

Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 200.000 euro și maximum 1 milion euro (ajutoare de minimis și ajutoare regionale).

În regiunea Nord-Est, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de 60% din cheltuielile eligibile pentru firmele mijlocii și 70% pentru firmele mici și micro.

În regiunea Vest, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de 45% din cheltuielile eligibile pentru firmele mijlocii și 55% pentru firmele mici și micro.

Restul din cheltuielile eligibile plus cheltuielile neeligibile din proiect va trebui suportat de beneficiar (din surse proprii, credite bancare etc.).

Investițiile eligibile pentru includ:

 • Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional: construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line;
 • Investiții finanțabile prin ajutor de minimis: implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; activități specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale).

Față de primul apel de proiecte organizat în cadrul priorității de investiții 2.2 – IMM (lansat în decembrie 2016), principalele modificări și actualizări la ghidul specific vizează următoarele aspecte:

 • Detalierea și clarificarea unor aspecte suplimentare legate de ajutorul de stat regional, respectiv definirea unor categorii de investiții inițiale
 • Actualizarea unor referințe la anii fiscali relevanți pentru anumite criterii, referințe pagini web
 • Completarea grilei de verificare a conformității administrative și eligibilității, respectiv a grilei de evaluare tehnică și financiară cu detalii și clarificări (la apelul anterior, aceste aspecte au făcut obiectul Instrucțiunii AMPOR nr. 33/2017).
 • Includerea precizării că bugetul alocat apelului nu va putea fi supracontractat
 • Solicitarea unei declarații de reconfirmare a încadrării în categoria IMM, la data semnării contractului de finanțare.
 • Actualizarea unor condiții precontractuale, respectiv eliminarea obligativității depunerii Avizului administratorului/ custodelui/ clasarea solicitării pentru intervenţiile care au loc într-o arie naturală protejată și a Avizului Natura 2000/ Clasarea notificării, după caz, în conformitate cu prevederile OUG 57/2007.
 • Actualizarea Formularului cererii de finanțare, conform modificărilor MySMIS
 • Eliminarea din lista anexelor obligatorii a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.

Ghidul solicitantului, lista domeniilor eligibile, modelul de plan de afaceri si alte documente necesare înscrierii sunt disponibile AICI.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tratament inovator anti-Covid aplicat în Spania

Un tratament inovator administrat unor fotbaliști spanioli...

ȘTIRI GdS

CJ Dolj a obţinut fonduri europene pentru reabilitarea Policlinicii...

Policlinica pentru Sportivi din Craiova va fi reabilitată cu fonduri europene. Contractul de finanţare a fost semnat, ieri, de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, și de Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

Câți bani europeni a atras CJ Dolj, prin POR...

Câți bani europeni a atras CJ Doj. Instituția a depus nouă aplicații, în valoare totală de 93 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Coronavirus: Comisia Europeană alocă suplimentar 100 de milioane de...

Comisia Europeană a anunțat astăzi că va cofinanţa, cu 100 de milioane de euro, o cerere de propuneri lansată de Coaliţia pentru...