29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani EuropeniClădiri-simbol din Transilvania restaurate cu fonduri europene. Studiu de caz: Castelul de la Gilău

Clădiri-simbol din Transilvania restaurate cu fonduri europene. Studiu de caz: Castelul de la Gilău

Zece monumente istorice din județul Cluj, printre care Biserica Sf. Mihail, Biserica Bob, Castrul Roman de la Turda sau castelele de la Răscruci și Gilău, vor fi reabilitate cu fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020. Alte 11 clădiri de patrimoniu vor fi revitalizate în restul Transilvaniei de Nord.

Peste 150 de milioane de lei din fonduri europene vor fi investiți în următorii ani în restaurarea unor monumente istorice emblematice pentru toată Regiunea Nord-Vest. În acest sens, au fost semnate 21 de contracte de finanțare, la nivelul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, potrivit unei centralizări consultate de Transilvania Reporter. Regiunea Nord-Vest corespunde județelor din Transilvania de Nord: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Printre cele mai importante monumente care vor fi refăcute se numără castelul de la Gilău (Cluj), Castelul Bánffy de la Răscruci (Cluj), castelul din Posmuș (Bistrița-Năsăud), Castelul Teleki din Coltău (Maramureș), Biserica Gotică Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, Casa Darvas-La Roche și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Biserica Evanghelică din Bistrița, Biserica de Lemn din Plopiș, Maramureș, aflată în Patrimoniul UNESCO, sau Biserica Reformată din Acâș, unul dintre puținele edificii romanice din țară.

Casa Darvas – La Roche din Oradea va fi convertită într-un muzeu al curentului artistic Art Nouveau, cu suma de 10,5 milioane de lei | Foto: Vakarcs Loránd
Pe județe, cele mai multe proiecte contractate până acum sunt în Cluj, zece mai exact, Bihor, Satu Mare și Maramureș au contractat câte trei proiecte, iar Bistrița-Năsăud, două. În județul Sălaj nu s-a semnat niciun contract pe această axă de finanțare.

Citește tot articolul pe Transilvania Reporter.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Transilvania Reporter în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS