28.4 C
Craiova
vineri, 12 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalFilmul „Hai, România - Povestea Generaţiei de Aur“, lansat în prezenţa foştilor internaţionali

Filmul „Hai, România – Povestea Generaţiei de Aur“, lansat în prezenţa foştilor internaţionali

Filmul „Hai, România – Povestea Generaţiei de Aur“ a fost lansat, miercuri seară, la Cinema City AFI Cotroceni din Capitală. Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa foştilor internaţionali români care în 1994 reuşeau cea mai mare performanţă a echipei naţionale, atingerea sferturilor de finală ale Cupei Mondiale. În discuție intră Ionuţ Lupescu, Gheorghe Mihali, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Ion Vlădoiu, Marius Lăcătuş, Florin Răducioiu.

Au lipsit în schimb trei dintre componenţii „Generaţiei de Aur“: Gheorghe Hagi, Ioan Ovidiu Sabău şi Dorinel Munteanu, în prezent antrenori. Echipele primilor doi, Farul Constanţa şi Universitatea Cluj, s-au înfruntat miercuri la Cluj-Napoca într-o partidă contând pentru etapa a 28-a a Superligii. La rândul său, Dorinel Munteanu este bolnav.

În cinematografele din țară țară, din 1 martie

Filmul „Hai, România! – Povestea Generaţiei de Aur“ se va lansa în cinematografele din toată ţara pe 1 martie. Acesta spune povestea complexă a celei mai vii şi intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000. A fost o perioadă în care echipa naţională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA! A reuşit recordul a trei calificări consecutive la trei Cupe Mondiale (1990-1994-1998) şi două calificări consecutive la două Campionate Europene de fotbal (1996 şi 2000). Dar şi pe cea a realizărilor importante la nivel de cluburi, de la începutul anilor ’80, care anunţau marea performanţă ce urma să vină un deceniu mai târziu. O poveste nespusă până acum în totalitate, despre performanţele uluitoare ale unei generaţii care a pus atât fotbalul, cât şi România pe harta lumii.

Este un film în regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun şi produs de Călin Creţu, Simion Apreutese şi Loredana Apreutese (Headline Management Agency). Acesta este primul film al acelor vremuri, al „nopţilor albe“ de sărbătoare, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran şi va putea fi văzut de microbiştii de toate vârstele, în toată ţara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal SUA 1994.

„Eroii“ au fost intervievați de multe ori

Producţia cinematografică îi aduce, atât prin imagini de arhivă, cât şi prin interviuri realizate special pentru acest film documentar, pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuţ Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuş, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă, alături de portarii echipei naţionale, Florin Prunea şi Bogdan Stelea.

Pentru realizarea filmului şi a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri şi ilustraţii, în diferite locuri din România, cât şi în străinătate, mai precis în Italia, Coreea de Sud şi Spania, unde echipa de producţie a stat de vorbă cu Cristian Chivu, Dan Petrescu şi Gheorghe Popescu.

Din povestea „Generaţiei de Aur“ nu lipsesc nici antrenorii Anghel Iordănescu, care a fost alături de sportivi la CM din 1994 (SUA) şi 1998 (Franţa), precum şi la CE din 1996 (Anglia), Dumitru Dumitriu, antrenor secund la Mondialul din America din 1994, Emeric Ienei, care a lucrat la echipa naţională la Cupa Mondială din Italia 1990, la Campionatul European din Belgia şi Olanda 2000 şi a câştigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Un interviu în premieră a oferit şi medicul lotului la Cupa Mondială din 1994, la Cupa Mondială din 1998 (în Franţa) şi la Campionatele Europene din 1996 (în Anglia) şi din 2000 (în Belgia şi Olanda), Pompiliu Popescu, precum şi fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, şi impresarul Ioan Becali.

Bogdan Stelea: „Am spus lucruri care nu se ştiau“

Fostul portar Bogdan Stelea a declarat că toţi componenţii „Generaţia de Aur“ au încercat să povestească în film lucruri necunoscute de publicul larg.

„Nu mi-am imaginat că voi fi un personaj de film documentar. Eu sper să fie primit bine, pentru că toţi am spus ce am simţit în acea perioadă. Am spus lucruri care nu se ştiau. Fiecare şi-a împărtăşit experienţele. Se întâmplă destul de des să fim opriţi şi acum pe stradă de oameni. Pentru că atunci când sunt rezultate legătura între fotbalişti şi suporteri există. Problemele apar atunci când nu sunt rezultate“, a afirmat Stelea, citat de Agerpres.

Florin Răducioiu: „E un fel de recunoştinţă “

Fostul atacant Florin Răducioiu a declarat că emoţiile de la Cupa Mondială din 1994 sunt de nerepetat.

„Au trecut 30 de ani, iar pentru noi este o mare plăcere să fim aici la lansarea acestui film. E un fel de recunoştinţă pe care toată lumea ne-o acordă. Sunt emoţionat, pentru că e foarte multă lume, văd entuziasm. Emoţiile de atunci, de la Mondial, sunt de nerepetat. Păcat că nu pot fi prezenţi toţi băieţii de atunci. Filmul trebuie să fie un stimulent pentru jucătorii actuali ai naţionalei României, un punct de reper. Mă bucur că naţionala este pe un trend ascendent, că ne-am calificat la European“, a precizat Răducioiu.

Adrian Ilie: „Nu ne aşteptam ca generaţia noastră să rămână cea mai iubită“

Atacantul Adrian Ilie este de părere că performanţele „Generaţiei de Aur“ pot fi depăşite. „Cobra“ a mai spus că filmul poate reprezenta o motivaţie pentru sportivii români, indiferent de disciplină.

„Din ceea ce am văzut, se pare că generaţia noastră a fost una importantă. Însă eu consider că generaţiile care vin pot ajungă la nivelul nostru şi chiar să ne depăşească. Ei au exemple şi pot să devină următoarea ‘Generaţie de aur’. Pentru mine cel mai important lucru este că la echipa naţională mi-am făcut mulţi prieteni foarte buni, cu care am rămas prieten de peste 30 de ani. Apoi, nu ne aşteptam ca generaţia noastră să rămână cea mai iubită, asta este adevărat. Sigur că unele lucruri poate nu au fost spuse în film, poate unii aşteaptă să scrie o carte la un moment dat. Filmul poate fi un exemplu pentru toate generaţiile de sportivi, indiferent de disciplină. Toţi pot să ne ajungă din urmă, nu doar la fotbal, ci şi la celelalte sporturi“, a explicat fostul atacant Adrian Ilie.

Ilie Dumitrescu: „Suntem Generaţia de neuitat“

Fostul internaţional Ilie Dumitrescu a declarat că, deşi echipa naţională nu a reuşit să câştige o medalie la Cupa Mondială din 1994, rămâne o „generaţie de neuitat“.

„Chiar dacă nu am reuşit să câştigăm o medalie, chiar dacă nu am reuşit să câştigăm un titlu, cred că suntem până acum generaţia de neuitat la nivel de fotbal, la nivel de echipă naţională. Eu nu aş spune ‘Generaţia de aur’, aş spune ‘Generaţia de neuitat’. Ceea ce s-a creat atunci la CM din 1994 a fost ceva de neuitat, de vis, şi special pentru noi. Să vezi a doua Revoluţie după meciurile noastre a însemnat foarte mult pentru noi“, a afirmat fostul fotbalist.

Florin Prunea: „Suporterii naţionalei m-au iertat“

Fostul portar Florin Prunea a declarat că el este cel care a comis greşeala din meciul România – Suedia, din sferturile CM 1994, dar a subliniat că suporterii primei reprezentative l-au iertat.

„Eu sunt ăla care am comis-o la meciul cu Suedia. Cred că mă cunoaşte toată lumea. Îmi pare rău că am comis-o, dar aşa a vrut Dumnezeu. Suporterii naţionalei m-au iertat, da. M-au iertat chiar de pe scara avionului la întoarcere atunci. Am oprit la Timişoara atunci, pentru că ne aşteptau 50.000 de timişoreni. Eu nu voiam să cobor din avion, dar Nea Puiu (n.r. – fostul selecţioner Anghel Iordănescu) a zis să cobor. Şi când am coborât pe scară şi am auzit lumea cum îmi strigă numele am zis: ‘Am scăpat’. M-au iertat oamenii. Sigur că mai îmi aduc unii aminte şi acum, dar e normal să fie aşa. Dar lumea nu o spune cu răutate, pentru că a fost o poveste prea frumoasă”, a afirmat Prunea.

Citește și: Ivaylo Petev, înainte de Petrolul – „U“ Craiova: „Trebuie să jucăm convingător“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS