20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalEuro 2020 / Se anunţă spectacol la semifinala Italia - Spania

Euro 2020 / Se anunţă spectacol la semifinala Italia – Spania

Selecţionatele Italiei şi Spaniei se înfruntă astăzi, de la ora 22.00, pe stadionul „Wembley“ din Londra, în semifinalele EURO 2020. Confruntarea va fi arbitrată de o brigadă din Germania, compusă din Felix Brych (central), Mark Borsch şi Stefan Lupp (asistenţi). Al patrulea oficial va fi rusul Sergei Karasev. În camera VAR se vor regăsi Marco Fritz, Christian Dingert, Christian Gittelmann şi Bastian Dankert, toţi din Germania.

Spaniolii au un plus de moral

Italia şi Spania vor fi adversare pentru a cincia oară la un turneu final al Campionatului European. Bilanţul este următorul: Spania – două victorii, o remiză şi Italia un succes.

Astfel, la EURO 2008, în sferturile de finală, Spania învingea „Squadra Azzurra“ cu 4-2, la loviturile de departajare, la Viena. În timpul regulamentar şi după cele două reprize suplimentare scorul fusese egal, 0-0.

În 2012, cele două echipe s-au întâlnit chiar de două ori. Prima dată în grupă, scorul fiind egal, 1-1 (la Gdansk). Golurile au fost marcate de Fabregas, respectiv Di Natale. Apoi s-au întâlnit în finală, la Kiev, unde ibericii au câştigat cu 4-0. Golurile de atunci au fost reuşite de David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres şi Juan Mata.

Spania şi Italia au fost adversare şi la EURO 2016, în sferturi. Italia a câştigat pe „Stade de France“ prin golurile lui Chiellini şi Graziano Pelle. De la duelul de acum cinci ani, în echipa Italiei se mai regăsesc Leonardo Bonucci, Alessandro Florenzi şi rezerva Lorenzo Insigne. De partea celalaltă, Spania îi mai are în lot pe David de Gea, Jordi Alba, Sergio Busquets şi Alvaro Morata, notează Agerpres.

În total s-au jucat 37 de meciuri directe între cele două echipe naţionale. Fiecare şi-a adjudecat 11 victorii, în timp ce alte 15 partide s-au încheiat la egalitate.
De notat că Italia şi Spania se vor mai înfrunta o dată anul acesta, pe 6 octombrie, la Milano, în semifinalele Ligii Naţiunilor.

Italia este pe val

La EURO 2020, Italia a dispus în sferturi de Belgia cu 2-1 şi a înregistrat a 15-a sa victorie consecutivă la Campionatul European (preliminarii şi turneu final). A depăşit performanţa de 14 succese consecutive deţinută alături de Germania şi Belgia, potrivit UEFA.

În semifinalele EURO, Italia are trei victorii şi un eşec. În 1968 a remizat cu URSS, 0-0, dar s-a calificat în finală după ce s-a dat cu banul. În 1988 a pierdut în faţa URSS (0-2), în 2000 a câştigat cu 3-1 la loviturile de departajare în faţa Olandei, iar în 2012 a învins Germania cu 2-1.

Pentru Italia este a zecea participare la un Campionat European şi a şaptea consecutivă. „Azzurri“ au un titlu european, obţinut în 1968, pe teren propriu. De două ori au pierdut finala, în 2000 (în faţa Franţei) şi în 2012 (în faţa Spaniei).

Selecţionerul Roberto Mancini i-a folosit pe 25 dintre cei 26 de jucători pe care îi are la dispoziţie la EURO 2020. Singurul care nu a bifat minute este portarul Alex Meret.

Pentru acest meci cu Spania, Italia l-a pierdut pe fundaşul stânga Leonardo Spinazzola, accidentat grav. În flancul stâng va fi titularizat, probabil, Emerson Palmieri. Formaţia Italiei ar putea arăta astfel: Gianluigi Donnarumma – Giovanni Di Lorenzo, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Emerson Palmieri – Nicolo Barella, Jorginho, Marco Verratti – Federico Chiesa, Ciro Immobile, Lorenzo Insigne.

Şi Spania are cifre frumoase

De partea cealaltă, Spania a ieşit victorioasă în toate cele patru semifinale de EURO pe care le-a jucat. S-a impus cu 2-1, după prelungiri, cu Ungaria, în 1964. Apoi a câştigat cu 5-4, la loviturile de departajare, cu Danemarca, în 1984. O victorie clară a fost contra Rusiei, scor 3-0, în 2008. Un alt succes a fost cu 4-2, la loviturile de departajare, în faţa Portugaliei, în 2012.

Ibericii joacă la a şaptea ediţie consecutivă de EURO. Au trei titluri în palmares, obţinute în 1964, 2008 şi 2012.

Spania a devenit, la EURO 2020, prima echipă care a marcat câte cinci goluri în două meciuri consecutive la o ediţie de Campionat European. Asta după 5-0 cu Slovacia în ultimul meci din grupă şi 5-3 cu Croaţia, după prelungiri, în optimi.
Spania este echipa cu cele mai multe goluri marcate la EURO 2020, 12. Are cu unul mai mult decât Italia şi Danemarca. Dintre aceste 12 goluri, trei sunt autogoluri ale adversarilor. Spania deţine cea mai bună posesie de la acest turneu (67,2%) şi are cea mai mare acurateţe a paselor (89,4%).

Selecţionerul Luis Enrique are un singur semn de întrebare privind primul unsprezece. Acesta este legat de Pablo Sarabia, marcator contra Slovaciei şi Croaţiei, care are probleme la aductorul drept. Locul său ar putea fi luat de Dani Olmo sau de Mikel Oyarzabal, doi reprezentanţi ai noului val.
Spania ar putea începe meciul în următoarea formulă: Unai Simon – Cesar Azpilicueta, Aymeric Laporte, Pau Torres, Jordi Alba – Koke, Sergio Busquets, Pedri – Ferran Torres, Alvaro Morata, Dani Olmo (sau Mikel Oyarzabal).

Cealaltă semifinală, Anglia – Danemarca, se dispută miercuri, de la ora 22.00, tot pe „Wembley“.

Citeşte şi: Euro 2020 / Ovidiu Haţegan, desemnat al patrulea oficial la semifinala Anglia – Danemarca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS