38.3 C
Craiova
sâmbătă, 31 iulie, 2021
Știri de ultima orăSportFotbalIonuţ Stroe: Şansele sunt destul de mici să avem spectatori la meciuri

Ionuţ Stroe: Şansele sunt destul de mici să avem spectatori la meciuri

Șansele să vedem suporteri în tribune la competițiile sportive sunt destul de mici pentru următoarea perioadă, întrucât cifrele pandemiei au revenit la cote îngrijorătoare.

Ministrul sporturilor a afirmat, marți, la Digi 24, că gradul de conformare la reguli este la cote minime, iar mult așteptata relaxare de la 1 iulie a fost amânată pe bună dreptate. De asemenea, el a spus că oamenii așteaptă cu nerăbdare să participe pe viu la competiţiile sportive, dar trebuie să mai aibă răbdare.

„Şansele sunt destul de mici ca în următoarea perioadă să avem spectatori la meciuri pentru că, din păcate, cifrele pandemiei au revenit la cote îngrijorătoare. Din păcate, gradul de conformare voluntară sau responsabilitatea sunt la cote minime. Mult aşteptata relaxare de la 1 iulie a fost amânată, pe bună dreptate. Nici noi în sport nu facem niciun fel de excepţie. Ne dorim, atât noi, cât şi cluburile, spectatorii să revenim pe stadioane. Există, totodată, o aşteptare publică evidentă pentru aceste meciuri de fotbal, pentru toate competiţiile sportive cu spectatori, dar trebuie să avem răbdare şi precauţie. Momentul în care vom decide reluarea competiţiilor cu spectatori cu siguranţă va fi unul în care cifrele vor fi la cote minime sau să tindă către zero”, a spus Ionuţ Stroe.

Ionuţ Stroe: Se va putea da accesul la doar 10% din capacitatea stadionului

„Toate ţările din Uniunea Europeană au aceste măsuri restrictive, nu bucură pe nimeni acest lucru, dar evident toţi trebuie să ţinem cont de această pandemie. Spectacolele sportive sunt evenimente cu risc ridicat epidemiologic, practic sunt adunări publice la care pot participa mii de oameni, de aici şi această îngrijorare şi această restricţionare a accesului spectatorilor pe stadioane.

Eu am lucrat deja la un scenariu şi la o posibilitate legală şi practică de a asigura spectatori pe stadioane, dar acest lucru va intra în vigoare doar în momentul în care nu vom mai avea această pandemie. Va fi un număr redus, cifrele pe care lucrăm se situează undeva la zece la sută din capacitatea stadioanelor din România, cu rezervare prealabilă. Am explicat modul în care se va face accesul controlat pe stadioane, modul în care se vor aşeza cu respectarea extrem de atentă a locului fiecăruia, rezervat online”, a adăugat ministrul sporturilor, Ionuţ Stroe.

Doi fotbalişti de la Chiajna, testaţi pozitiv

Doi dintre jucătorii formaţiei Concordia Chiajna, Andrei Marc şi Ionuţ Biceanu au fost testaţi cu noul coronavirus, iar acum sunt în carantină, la propriul domiciliu. Ministrul consideră că infectarea celor doi sportivi nu pune în pericol fotbalul românesc, deoarece, din luna martie, de când s-a suspendat campionatul, ei nu au mai intrat pe un teren de joc.

„Nu fac din asta o tragedie, ba chiar aş spune că aceste cazuri au apărut înaintea restartului competiţiei. Aici se demonstrează că algoritmul pe care l-am stabilit împreună cu Ministerul Sănătăţii funcţionează şi, practic, toţi aceşti fotbalişti nu au intrat pe teren până în momentul de faţă şi nu au avut contact cu alte echipe. Am reuşit să prevenim participarea şi realizarea foarte multor contacte acestor sportivi infectaţi cu Covid în zona competiţiilor. Cele trei testări succesive, acel cantonament de pregătire în regim de izolare, acele testări care se fac funcţionează şi am reuşit să prevenim realizarea unui focar în sport.

Era pe undeva de aşteptat să avem şi în sport cazuri. Sunt foarte, foarte puţine, comparativ cu ceea ce se întâmplă în alte ţări, care au deja competiţii cu sportivi bolnavi de covid. La noi lucrurile stau cât de cât bine, iar cei doi fotbalişti de la Concordia Chiajna sunt în momentul de faţă în anchetă epidemiologică, sunt izolaţi şi li se fac testele medicale. Nu ascund faptul că există şi un sportiv la haltere, un junior, la fel, depistat ieri cu Covid. E absolut normal să existe aceste probleme şi cel mai important lucru este să prevenim, să aflăm de aceste cazuri înainte ca aceşti sportivi să demareze activitatea sportivă sau pregătirea sau, mai rău de atât să aibă contact cu coechipierii sau cu ceilalţi participanţi la competiţii”, a punctat Ionuţ Stroe.

Se reiau activităţile sportive la şcoli şi licee

Cluburile sportive școlare, liceele și școlile gimnaziale cu clase cu program sportiv îşi pot relua activitatea sportivă, cu respectarea prevederilor Ordinului comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății, scrie news.ro.

„Activitatea se poate relua în aceleaşi condiţii în care orice club sportiv din această ţară îşi desfăşoară activitatea, îşi desfăşoară restricţionat antrenamentele. Este o corelare între calendarul de pregătire şi activitate sportivă a cluburilor şi a liceelor cu program sportiv din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Mă bucur şi salut decizia Ministerului Educaţiei şi le mulţumesc că, după o perioadă extrem de încărcată, ei au avut de pregătit Bacalaureatul, au avut de pregătit evaluările naţionale, deci după această perioadă extrem de dificilă au redeschis activitatea sportivă. Toate cluburile din subordinea Ministerului Educaţiei, la fel ca foarte multe alte cluburi din această ţară, pot să efectueze antrenamente în regim individual, în regim de grup.

Acest grup se va mări începând cu data de 1 iulie de la şase la zece persoane, evident cu măsurile de distanţare de doi metri în regim de repaus. Totodată, pot să practice activităţi indoor, în sălile de sport, cu raportarea la cei şapte metri pătraţi per participant, pot să meargă să facă sport în aer liber, pe bazele sportive, pe stadioanele existente. Pentru cei care doresc a practica sportul în regim colectiv pentru diverse competiţii, cu sigurană se pot face teste. Regimul de testare şi de cantonament izolat este valabil încă, dar nu cred că este cazul în momentul de faţă să existe un asemenea cantonament cu izolare, pentru că competiţiile la nivel de copii şi juniori deocamdată sunt suspendate. Probabil că din toamnă vom reporni competiţiile şi acolo”, a încheiat Ionuţ Stroe.

Citeşte şi: Novak Djokovic a răspuns criticilor legate de organizarea Adria Tour

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Autoturism furat din Italia, confiscat de polițiștii de frontieră...

Un bolid de lux căutat de autoritățile din Italia...

ȘTIRI GdS