16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalUEFA acordă prioritate campionatelor naţionale

UEFA acordă prioritate campionatelor naţionale

UEFA acordă prioritate reluării campionatelor naţionale de pe continent, după încheierea crizei pe care a generat-o pandemia de coronavirus. Anunțul a fost făcut de către vicepreşedintele Michele Uva, prin intermediul cotidianului sportiv italian Tuttosport, citat de Agerpres.

„Am dat prioritate campionatelor naţionale, păstrând însă o fereastră pentru cupele europene. Toate formulele sunt posibile. Nu am acţionat într-un mod egoist, privilegiind competiţiile continentale“, a spus oficialul italian.

Astfel, federaţiile naţionale au prioritate pentru a-şi putea încheia sezoanele şi a atribui titlurile de campioană, în faţa Ligii Campionilor şi a Europa League, cele două competiţii continentale intercluburi, întrerupte în faza optimilor de finală.

„UEFA a fost conştientă de gravitatea situaţiei“

Michele Uva a criticat totodată Uniunea Europeană (UE), considerând că aceasta a dat dovadă de puţină transparenţă în timpul crizei.

„UEFA a fost conştientă de gravitatea situaţiei. Noi reprezentăm 55 de federaţii, 55 de ţări care nu au fost sincronizate în privinţa măsurilor de urgenţă. Unele meciuri s-au disputat în faţa a 80.000 de persoane, iar altele cu porţile închise. Unii spun că a fost prea târziu, însă noi am căutat un acord unanim pe 17 martie pentru oprirea competiţiilor. Ne aşteptam, de asemenea, la măsuri din partea Uniunii Europene. Nu s-a întâmplat, iar fiecare ţară a acţionat în nume propriu, într-o manieră individuală. O lovitură dură pentru cei care care au crezut în unitatea Europei“, a explicat Uva.

Regulile fair play-ului financiar nu vor dispărea

Pe de altă parte, Michele Uva a asigurat că regulile fair play-ului financiar nu vor dispărea.

„Fair play-ul financiar şi sistemele de control vor fi menţinute, nu îngheţate. Ele nu vor fi anulate, chiar dacă vor fi posibile ajustări pentru a înfrunta tsunami-ul care a lovit fotbalul mondial. Vom acţiona cu transparenţă şi unitate. Am făcut sacrificii în favoarea fotbalului european, în special economice. UEFA are rezerve pentru a fi flexibilă şi a face faţă daunelor cauzate de Covid-19“, a mai spus vicepreşedintele UEFA.

Citește și: EXCLUSIV / Bogdan Vătăjelu: Sper să ne revedem sănătoși cu toții la stadion

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS