5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalRomânia îşi joacă ultima carte cu Finlanda şi Bosnia

România îşi joacă ultima carte cu Finlanda şi Bosnia

Echipa naţională a României se află faţă în faţă cu ultimele ei meciuri din această ediţie a Nations League, iar calculele de dinainte sunt extrem de multe. Vineri, de la ora 21.45, România se va duela cu Finlanda, la Helsinki, iar luni, de la aceeaşi ora, la Bucureşti va poposi Bosnia.

Cert este că, în aceste momente, băieţii lui Iordănescu pot încheia chiar şi pe primul loc grupa, dar, la fel de bine, pot rămâne şi pe ultima poziţie. În condiţiile actuale, principalul obiectiv realist ar fi să evităm poziţia a patra şi retrogradarea din Liga B, iar pentru a reuşi acest lucru avem nevoie de rezultate pozitive atât vineri, cât şi luni seară. În meciurile tur cu cele două formaţii, România a smuls trei puncte (n.r. – victorie 1-0 cu Finlanda), singurele obţinute în grupă.

Iordănescu: „Ne dorim să schimbăm impresia lăsată!“

Selecţionerul Edward Iordănescu a declarat că echipa naţională traversează o perioadă mai puţin fericită, campania de meciuri din luna iunie fiind marcată de neşanse şi ghinioane. Tehnicianul a mai afirmat, într-un interviu pentru site-ul oficial al FRF, că îşi doreşte ca în ultimele două partide din Liga Naţiunilor, cu Finlanda şi Bosnia-Herţegovina, România să schimbe imaginea lăsată în precedentele meciuri.

„Ne dorim ca echipa să schimbe un pic impresia pe care a lăsat-o după acţiunea din iunie, să ne recâştigăm suporterii şi încrederea lor. Eu am încredere în potenţialul acestui grup, în această generaţie. Cred că este departe de a-şi arăta capacitatea, cred că în iunie a fost un context foarte nefericit, marcat de neşanse şi ghinioane. Sunt sigur că echipa naţională are potenţial de creştere. Este foarte important să producem rezultate, să fim eficienţi şi să ne câştigăm încrederea.

Traversăm o perioadă deloc fericită, s-au acumulat multe lucruri din trecut, campanii ratate. Este o presiune pe care eu am resimţit-o în interiorul grupului încă din primul meu contact cu băieţii. Trebuie să punem lucrurile acestea deoparte, să arătăm putere, tărie de caracter şi să schimbăm impresia lăsată în iunie. Eu aştept în continuare răspunsuri clare. Am primit răspunsuri clare şi în iunie, din păcate multe proaste. Acum sper ca proporţia să se schimbe, să găsesc şi lucruri pozitive“, a declarat Iordănescu.

Selecţionerul cere atitudine şi dăruinţă

Antrenorul naţionalei îşi doreşte de la jucătorii convocaţi o mentalitate de învingători.

„La această acţiune îmi doresc să consolidăm, în primul rând, lucrurile bune, pentru că sunt multe lucruri bune. În acelaşi timp, ştiu că echipa are nevoie să înţeleagă reperele pe care noi le dăm şi toate aceste lucruri necesită timp, dar nu îl avem. Îmi doresc să avem continuitate la nivel de selecţie, nu-mi doresc schimbări de la o acţiune la alta, dar trebuie să ne adaptăm. Criteriile de selecţie sunt clare, valoare, formă de moment şi acum, mai mult ca niciodată, mentalitatea. Şi asta înseamnă dorinţa cu care se vine, ardoarea, ambiţia, devotamentul, capacitatea de a oferi totul pentru echipa naţională.

Cine nu e dispus să vină pe jos la echipa naţională, atunci când este convocat, mai bine să nu mai vină. Îmi doresc să schimb mentalitatea, îmi doresc o altă energie, îmi doresc ca în viitor să dăm tot ce avem mai bun pe teren şi să nu avem niciun regret. Când ieşim, să ştim că am dat totul, iar pentru asta e nevoie şi de sânge proaspăt, de jucători noi care să aducă energie, să aducă lucruri pozitive. Clar, obiectivul este să producem rezultate în această competiţie, dar şi să consolidăm acest nucleu cu care să atacăm preliminariile pentru European“, a punctat selecţionerul.

El a precizat că obiectivul principal al selecţionatei României rămâne calificarea la Campionatul European.

„Obiectivul rămâne calificarea la turneul final. Este clar pentru toată lumea, îmi doresc să fie cât mai clar şi pentru băieţi, dar până acolo este un drum foarte greu. Ne-am asumat acest obiectiv, lucrurile nu au funcţionat aşa cum ne-am dorit până acum, dar sunt şi lucruri pe care le-am realizat. Ne dorim rezultate solide în această acţiune, pentru a ne oferi o posibilitate cât mai bună la tragerea la sorţi la acţiunea care urmează şi definitivarea unei nucleu cu care să abordăm preliminariile pentru EURO“, a mai adăugat Iordănescu.

Ghinioane peste ghinioane?

Selecţionerul a afirmat că a întâmpinat „ghinioane“ la echipa naţională încă de când a fost numit în funcţie.

„Ghinioane au fost din prima zi de când am început colaborarea cu Federaţia Română de Fotbal. M-am lovit de probleme, resimţim din plin accidentarea lui Ianis Hagi, apoi decizia lui Nicuşor Stanciu de a pleca în China, după care problemele de la acţiuni. Şi cred că am avut şi neşansă la acţiunea din iunie. Jucătorii trebuie să înţeleagă că potenţialul trebuie confirmat pe teren, pentru că altfel rapid se va eticheta şi această generaţie ca una care a ratat calificări şi sunt sigur că ei nu îşi doresc asta. Nu vreau să fiu partener într-un nou eşec pentru echipa naţională şi vreau să contribui cât pot de bine la o nouă imagine, la un nou drum şi la succes pentru România.

Dacă vom elimina greşelile tactice, atunci vom avea o şansă. Ne aşteaptă două meciuri de foc. Cel mai greu şi cel mai important va fi cel din Finlanda, pentru că ne ducem după victorie, nu avem altă şansă decât victoria şi încercăm printr-un rezultat pozitiv să ne recăpătăm încrederea, să recâştigăm publicul şi atunci cu siguranţă că vom avea alte şanse şi la jocul de acasă cu Bosnia. Aşteptaţi-vă din nou la un meci foarte greu în Finlanda, cum de altfel am avut cu ei şi la Bucureşti. De la Liga Naţiunilor aşteptăm două rezultate care să ne ajute în perspectiva tragerii la sorţi, aşteptăm răspunsuri clare de la jucători, unii cu ştate mai vechi, dar şi de la cei noi. Sunt jucători tineri, am scăzut media de vârstă faţă de iunie. Şi nu în ultimul rând să schimbăm imaginea lăsată în iunie“, a încheiat Edi Iordănescu.

Citeşte şi: Centralul erou de la Cadiz – Barcelona va arbitra meciul dintre Finlanda şi România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS