6.6 C
Craiova
vineri, 24 septembrie, 2021
Știri de ultima orăSportJO de la Tokyo / Canotaj: România a cucerit argintul la dublu rame masculin

JO de la Tokyo / Canotaj: România a cucerit argintul la dublu rame masculin

România a cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prin Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă, informează Agerpres.

Românii au fost cronometraţi cu timpul de 6 min 16 sec 58/100. Au fost devansaţi de fraţii croaţi Martin şi Valent Sinkovic, 6 min 15 sec 29/100. Aceştia au condus cursa de la un capăt la altul. Croaţii, campioni olimpici în 2016 la dublu vâsle, au două titluri mondiale la dublu rame, în 2018 şi 2019.

„Visul nostru de a câștiga o medalie Olimpică s-a îndeplinit. Suntem extrem de fericiți! Ne bucurăm enorm că munca noastră a dat roade, că am reușit să urcăm încă o dată România pe podiumul Olimpic. A fost o cursă frumoasă de care ne-am bucurat de la început până la final. Am fost concentrați, determinați și am avut încredere în noi că putem obține un timp bun, că putem câștiga o medalie. Și iată că acest lucru s-a întâmplat. Mulțumim tuturor pentru susținere”, au declarat Marius-Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă.

Cozmiuc şi Tudosă au început mai slab cursa şi la 500 de metri. Erau pe ultimul loc, după care au început treptat-treptat să avanseze. Au ajuns pe locul al treilea, iar la ultimele două puncte de control se aflau pe locul secund.

De remarcat că românii au reuşit în semifinale cel mai bun timp al probei la Tokyo, 6 min 13 sec 51/100.

Medaliile de bronz au revenit danezilor Frederic Vystavel şi Joachim Sutton (6:19.88).

Clasament final:

1.Croaţia (Martin Sinkovic, Valent Sinkovic) 6:15.29
2.România (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa) 6:16.58
3.Danemarca (Frederic Vystavel, Joachim Sutton) 6:19.88
4.Canada (Kai Langerfeld, Conlin McCabe) 6:20.43
5.Serbia (Martin Mackovic, Milos Vasic) 6:22.34
6.Spania (Jaime Canalejo Pazos, Javier Garcia Ordonez) 6:25.25

Cozmiuc şi Tudosă sunt vicecampioni mondiali în 2018 la Plovdiv şi campioni europeni la Poznan, în 2020.

România a obţinut astfel a patra medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a treia la canotaj. Una de aur, la dublu vâsle feminin, prin Ancuţa Bondar, Simona Radiş. Şi trei de argint: Ana-Maria Popescu – spadă feminin; Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari – patru rame masculin; Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă – dublu rame masculin.

România are acum un bilanţ olimpic de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz.

România nu mai luase o medalie olimpică în această probă din 1988. Atunci, Dănuţ Dobre şi Dragoş Neagu au câştigat argintul la Seul. Singurul titlu olimpic la dublu rame masculin a fost obţinut în 1984, la Los Angeles, de Petru Iosub şi Valer Toma.

Tot joi, la Sea Forest Waterway, e programată finala feminină de la dublu vâsle feminin – categorie uşoară. Acolo vor lua startul Ionela Cozmiuc şi Gianina Beleagă (04:10).

Lipă este încântată

Președintele Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, s-a arătat încântată de performanţele sportivilor săi la Tokyo.

„Performanță extraordinară pentru Lotul Olimpic de Canotaj al României la Tokyo. Cum să nu fiu fericită și mândră de sportivi? Au demonstrat cât de buni, muncitori și determinați sunt. Au pornit de la start cu încrederea că pot și au arătat că pot! După aurul și argintul Olimpic obținute ieri, astăzi ne-am bucurat din nou. Marius-Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă au îmbogățit palmaresul cu încă o medalie de argint! Felicitări! Sunt mândră de voi! România e mândră de voi! Totodată suntem mândri și de sportivii care deși nu au reușit să urce pe podium, au dat totul până la capăt”, a declarat Elisabeta Lipă.

Citeşte şi: JO / Programul sportivilor români de joi, 29 iulie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Restaurantele și cafenelele din Craiova se tem că își...

De ieri (n.r. joi), Craiova a depășit pragul de...

ȘTIRI GdS