20.4 C
Craiova
duminică, 28 mai, 2023
Știri de ultima orăSportFotbal / Povestea frumoasă s-a sfârșit în semifinale. Capul sus, băieți!

Fotbal / Povestea frumoasă s-a sfârșit în semifinale. Capul sus, băieți!

Naționala de tineret a României a ratat șansa de a juca finala Campionatului European Under 21, dar a demonstrat încă o dată că are în lot caractere puternice, fotbaliști valoroși. Trupa lui Mirel Rădoi a pierdut cu 4-2 meciul susținut joi seară, la Bologna, în semifinalele turneului final găzduit de Italia și San Marino, în fața Germaniei, campioana europeană en titre.

Au fost două reprize distincte, prima foarte bună făcută de tricolori, cu un plus pentru Andrei Ivan, Ianis Hagi și George Pușcaș, și una slabă, cu o cădere din punct de vedere fizic din minutul 60.

Nemții au deschis scorul prin Amiri, care a finalizat cu un șut de la 17 metri un contraatac pornit de la o ocazie ratată de Dennis Man (’21, 0-1).

Tricolorii au solicitat o lovitură de la 11 metri după un fault clar comis de Baumgartl asupra lui Ianis Hagi, iar centralul a acordat-o după ce a consultat VAR-ul. George Pușcaș și-a asumat penaltiul și a marcat cu un șut în colțul din dreapta (’25, 1-1).

România a intrat la cabine în avantaj, după o acțiune pornită de la Ianis Hagi și o centrare perfectă a lui Ivan pentru Pușcaș, care a plasat mingea cu capul în colțul din dreapta (’42, 2-1).

Germanii au restabilit egalitatea printr-un penalti transformat de Waldschmitd, dictat după o tragere de tricou comisă de Ianis Hagi (’51, 2-2).

Epuizați fizic, românii au cedat lupta și nemții au presat continuu și au marcat golul trei prin Waldschmittd, care a șutat prin zid dintr-o lovitură liberă din afara careului mare (’90, 2-3).

Tabela a fost închisă de Amiri, cu un șut lângă bara din stânga, din lovitură liberă, de la 17 metri (’90+5, 2-4).

România: Radu – Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Ștefan – T. Băluță, Cicâldău (’69, Ciobanu) – Man, I. Hagi, Ivan (’55, Coman) – Pușcaș (’88, Petre). Selecționer: M. Rădoi.

Germania: Nubel – Klostermann, Tah, Baumgartl, Mittestadt – Eggestein (’88, Maier) – Neuhaus (’79, Nmecha), Dahoud (’90+3, Koch), Oztunali – Waldschmitd, Amiri. Selecționer: S. Kuntz.

Cartonașe galbene: Ivan ’35, I. Hagi ’50, Pașcanu ’88 / Baumgartl ’25, Tah ’48.

Cartonaș roșu: Pașcanu ’90+2.

A arbitrat: O. Grinfeld (Israel).

Cealaltă semifinală, Spania – Franța, se dispută de la ora 22.00.

Mirel Rădoi: Nu am regret

La finalul întâlnirii, selecționerul României Under 21, Mirel Rădoi, le-a mulţumit suporterilor şi i-a felicitat pe jucători.

„Mulţumim pentru felicitări. Nu am regrete, eu cred că meciul s-a decis simplu, cu două momente decisive. Spre finalul primei reprize, când portarul a salvat acel cap al lui Puşcaş, puteam intra cu 3-1 şi ar fi fost mult mai uşor de gestionat repriza a doua. Şi acel moment nefericit de la penalty. Dacă nu ar fi intervenit acel moment, jocul ar fi decurs aşa cum am plănuit. Rămân cu amintirea că am antrenat una dintre primele patru echipa din Europa, am strâns zeci de mii de oameni la stadion, milioane în faţa televizoarelor. Am văzut că din punct de vedere fizic trebuie să ne ridicăm la nivelul celor din străninătate. Trebuie să ne facă mândri această performanţă şi mergem la Jocurile Olimpice. Cred că după această poveste ar trebui să învăţăm ce am învăţat şi acum 20 de ani – Nu ni se va da absolut nimic gratis, va trebuie să câştigăm respectul celor din străinătate pentru a obţine ceva“, a declarat Rădoi, la TVR.

Reacțiile jucătorilor României după eliminarea de la Euro

Cristi Manea: „Suntem foarte supăraţi pentru acest rezultat, pentru că eu cred că puteam mult mai mult noi, să obţinem un rezultat mai bun. Am dat totul pe teren, vă pot confirma eu pentru toţi colegii mei. Eu cred că jocul s-a rupt la primul lor gol, chiar dacă am revenit, pentru că eu cred că a fost fault la Băluţă. Iar penaltiul lui Hagi eu cred că a fost în afara careului, aşa am văzut eu. Noi am dat totul pe teren şi, prin tot ce am făcut, am făcut câţiva români fericiţi. Îmi voi aminti cu mare plăcere de acest turneu, e de neuitat, am ajuns în semifinale, unde nimeni nu credea, nu ne dădea nicio şansă. Am un gol în stomac, pentru că eu cred că puteam să ajungem până în finală. Trebuie să ţinem capul sus şi să mergem mai departe. Eu nu vreau să găsesc scuze, că a fost cald, că au avut o zi în plus, ăsta a fost rezultatul, şi noi şi ei am jucat pe aceeaşi temperatură. Chiar dacă ei au avut o zi în plus, noi trebuia să câştigăm acest meci. S-a simţit şi oboseala un pic, mai ales la mine, care am jucat toate minutele, dar eu sunt mândru şi îmi pot privi în ochi colegii şi antrenorul că am dat tot ce a depins de noi“.

Alexandru Cicâldău: „Nu mă pot bucura că am ajuns în semifinală pentru că ştiu că puteam mai mult. Trebuie să recunoaştem că a doua repriză ne-au dominat, am încercat să ne închidem la 2-1 şi să jucăm pe contraatac, dar a venit acel penalti inexistent după părerea mea. Nu sunt eu în măsură să vorbesc despre acest lucru, dar dacă nu dădea penalti, cred că era cu totul alt joc. Ne pare rău că nu am reuşit să ajungem în finală. Trebuie să privim partea bună a lucrurilor, nu cred că se aştepta nimeni să câştigăm această grupă şi să ajungem în semifinale. Le mulţumim suporterilor că au fost în număr atât de mare şi astăzi şi ne-au susţinut până la finalul meciului“.

Andrei Ivan: „Sunt mulţumit de ce am am realizat. E important că ne-am calificat la Jocurile Olimpice şi sunt bucuros pentru asta“.

Tudor Băluţă: „Este un sentiment de regret, de dezamăgire, dar atât s-a putut în toate condiţiile date. Cu toate astea cred că am realizat ceva extraordinar. Ne dorim ca acesta să fie doar un început. Este important să ne menţinem încrederea, să mergem cu capul sus. Atât s-a putut în seara asta. Ne simţim împliniţi şi mândri că am dat tot ce am avut mai bun pe teren şi asta vom face în continuare. Trebuie să rămânem cu capul sus, încrezători, să mergem mai departe motivaţi şi cu dorinţă mai mare de a face rezultate mai bune în continuare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS