26.7 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2019
Acasă Sport Fotbal / Documente, povești, conversații, fotografii. Monografia echipei Universitatea Craiova

Fotbal / Documente, povești, conversații, fotografii. Monografia echipei Universitatea Craiova

-

Despre istoria echipei de fotbal Universitatea Craiova s-au scris câteva cărți importante, semnate de publiciști care au fost implicați în fenomenul fotbalului de-a lungul anilor: Marius Popescu (în 1975, prima carte despre Oblemenco și Campiona unei mari iubiri), Al. Firescu & Nicolae Opriș & Gh. Rădulescu – Piroi (în 1981, o istorie a fotbalului craiovean de-a lungul anilor), Laurențiu Dumitrescu, Mircea Canțăr, Eugen Delcea, Daniel Nanu, Ion Jianu, Ion Constantinescu, Ilie Dobre, Iulian Meianu, Nicolae Tilihoi (editoriale/comentarii din Gazeta de Sud), Alin Buzărin, Adrian Bodnaru (poezii alb-albastre), Ștefan Tunsoiu. La finele anului trecut, a văzut lumina tiparului un volum-document: Monografia echipei de fotbal UNIVERSITATEA CRAIOVA /70 de ani în arena fotbalului românesc și european (1948-2018). O enciclopedie alb-albastră, cu istoria celor șapte decenii, 1948-2018 (UNSR, CSU, Știința, CSO, Știința, Universitatea), cu povești, interviuri, desene și caricaturi, plus scanări din mass-media vremii, fotografii inedite. Această „colecție“ de documente este o ediție bilingvă, româno-engleză (traducerea: Mihaela Pârvu, Universitatea Craiova) și a apărut la editurile craiovene Beladi și Sitech. Autori: Dumitru Otovescu (coordonatorul lucrării și autorul principal, plus prefața și introducerea), Dan Păsărin, Cristina Otovescu, Ion Jianu. Monografia Universității cuprinde 14 capitole importante și anexe. Autorii au adunat, în 505 pagini alb-negru și color, momente importante ale evoluției echipei de fotbal Universitatea în plan intern (1948-2018) și în cele 24 de participări în competițiile europene inter-cluburi (1970/1971 – 2018/2019), performanțele acestor perioade, eroii trofeelor alb-albastre etc.

Cetatea Băniei, Cetate a Fotbalului Contemporan

Profesorul universitar doctor Dumitru Otovescu, cel care a conceput și coordonat întreaga lucrare, a precizat în introducerea volumului-document:

„Prin conținutul său, lucrarea poate fi înțeleasă și ca un mesaj de sinceră prețuire și admirație față de toate generațiile de fotbaliști și de staff-urile de conducere ale clubului, care au slujit Universitatea Craiova și au răspuns, prin rezultatele eforturilor lor, aspirațiilor de a transforma Cetatea Băniei într-o Cetate a Fotbalului Contemporan. În egală măsură, este afirmată recunoștința față de generațiile de suporteri, unii din tată-n fiu, care și-au declarat «iubirea alb-albastră și la bine, și la rău»“.

Ion Jianu, fostul nostru coleg de la GdS, autor a șase cărți despre Universitatea Craiova, a adăugat:

„Contribuția mea la această carte cu adevărat document s-a rezumat în a prezenta istoria celor 24 de participări și trofee ale Universității Craiova în cupele europene, începând cu prima ediție, 1970/1971 (fosta Cupă a Orașelor Târguri) și terminând cu ultima, 2018/2019 (Europa League). Istoria alb-albaștrilor este dedicată celor care au scris-o pe gazon, celor care au trăit-o cu maximă intensitate – unicii și neprețuiții suporteri -, cât și celor tineri de astăzi, cel de-al 12-lea jucător de pe templul ‘Ion Oblemenco’. Este doar o istorie. Ea poate fi rescrisă, continuată la alte standarde“.

Lansarea cărții va avea loc pe 10 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Albastră a Universității din Craiova.

Alexandru VIRTOSU
Alexandru VIRTOSU
De copil i-a plăcut sportul, iar jocurile preferate sunt baschetul şi fotbalul, pe care le-a practicat cu o mică „tentă” de performanță. Este o persoană spontană care doreşte să înveţe în permanență lucruri noi.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.