17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportNadia Comăneci, la zi aniversară

Nadia Comăneci, la zi aniversară

Nadia Comăneci, care împlineşte astăzi 57 de ani, s-a născut la Oneşti şi a fost botezată după personajul „Nadejda” („Speranță”), eroină a unui film. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect la olimpiadă, de șapte ori, dar Nadia Comăneci a câștigat şi trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).
Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, Nadia Comăneci fiind cea mai tânără româncă recompensată cu acest titlu.
Descoperită la vârsta de 6 ani de către antrenorul Bela Karolyi, a devenit curând prima gimnastă din lume care a primit nota zece absolut într-un concurs olimpic de gimnastică. Astăzi este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

La doar 14 ani a fost steaua Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. A obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă de şapte ori şi a câştigat trei medalii de aur: la individual compus, bârnă şi paralele.

Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

S-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între anii 1984 şi 1989 a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În 1989 ea a fugit în SUA, devenind cetăţean american în 2001.

În prezent, Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS