7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFRF relansează fotbalul la U 15

FRF relansează fotbalul la U 15

Observând succesul de care s-a bucurat formatul competițional Liga Elitelor la categoriile de vârstă U17 și U19, Federația Română de Fotbal a decis să implementeze și să creeze cadrul optim și pentru tineri talentați născuți în 2004, astfel că în anul competițional 2018-2019 vom avea Liga Elitelor și la U15. Decizia a fost influențată și de faptul că piramida competițională la nivel juvenil nu prevedea o competiție națională dedicată categoriei de vârstă Under 15, iar întrecerile cu caracter județean nu furnizau un număr de partide suficient de mare și nici un nivel competitiv suficient de ridicat.
„Era imperios necesar să oferim acestei categorii de vârstă o competiție cu multe meciuri, de nivel înalt, prin care vârfurile generației să se poată șlefui. Doar așa vom furniza echipelor reprezentative și cluburilor de seniori jucători de calitate care să obțină performanțe europene și internaționale. Participanții și publicul vor descoperi noutăți în acest format, precum eliminarea temporară a jucătorilor, care va încuraja sportivitatea și fair-play-ul de la cele mai fragede vârste“, a explicat managerul de competiții al FRF, Felix Grigore, pe site-ul forului.
Pentru Gheorghiţă Geolgău, manager scouting FRF, proiectul Ligii Elitelor U15 completează extraordinar rezultatele Turneului Speranțelor: „Peste 100 de jucători sub 14 ani au fost selectați timp de un an, prin multiple filtre de selecție, pentru a alcătui un lot lărgit al României U15. Exigența în selecție, de la referenții județeni până la membrii Comisiei Tehnice FRF, a furnizat rezultate care ne dau mari speranțe pe viitor. Dar acești tineri aveau nevoie acum de competiție, de meciuri într-un ritm bine calculat și confruntări cu adversari puternici. De aceea, consider Liga Elitelor U15 un proiect esențial pentru formarea viitoarelor reprezentative ale României“.

Apare cartonașul alb

Liga Elitelor U15 are particularitățile sale, în funcție de vârstă. Astfel, durata unui joc este de 70 de minute, se pot efectua șapte schimbări, cu mențiunea că schimbările din repriza secundă pot fi efectuate în maximum trei opriri ale jocului. O noutate este apariția cartonașului alb, care înseamnă eliminarea temporară, introdus pentru încurajarea comportamentului sportiv al jucătorilor și antrenorilor. Eliminarea temporară se efectuează pe o durată de șapte minute și se aplică în patru situații: simularea jucătorului în orice zonă a terenului de joc, protestele verbale sau fizice ale jucătorului la deciziile arbitrilor, protestele verbale sau fizice ale unui membru al staff-ului tehnic (antrenorul decide ce jucător propriu va fi eliminat temporar) sau jucătorul scoate tricoul de joc după marcarea unui gol.
FRF suportă cheltuielile de cazare, masă, asistență medicală și arbitraj din faza sferturilor de finală, premiind laureatele competiției.
Faza I (județeană; august 2018 – 14 octombrie 2018) este organizată de AJF / AMFB, care stabilesc propriul sistem de calificare, furnizând până la 15 octombrie pentru faza ulterioară un număr de echipe în funcție de numărul total de echipe înscrise în competiție: 2-8 participante – 1 echipă, 9-12 participante – 2 echipe, 13-18 participante – 3 echipe, 19-23 participante – 4 echipe, 24-29 participante – 5 echipe, 30-35 participante – 6 echipe, 36-42 participante – 7 echipe, 42 participante – 8 echipe. Formațiile necalificate continuă în campionatul județean / municipal U15.
Faza II (regională; 27 octombrie 2018 – 13 aprilie 2019) intră sub organizarea FRF, iar echipele sunt repartizate în 16 serii, formate din cinci-șase formații. În fiecare serie se dispută meciuri tur-retur, iar câștigătoarele seriilor se califică în faza următoare a competiției.
Faza III (sferturile de finală; 1 mai 2019 – 5 mai 2019) va avea patru grupe formate din câte patru echipe. Fiecare grupă se joacă în sistem turneu de trei meciuri într-o săptămână, într-o singură localitate (fiecare cu fiecare, un singur meci). Primele două clasate din fiecare grupă se califică în faza următoare.
Faza IV (semifinală; 14 iunie 2019 – 18 iunie 2019) are opt echipe participante, ce vor fi repartizate în două grupe de câte patru echipe. Fiecare grupă se joacă în sistem turneu de trei meciuri într-o săptămână, într-o singură localitate (fiecare cu fiecare, un singur meci). Primele două clasate din fiecare grupă se califică în faza următoare.
Faza V (finală; 25-26 iunie 2019) se dispută într-o singură localitate, în sistem Final 4. Cele patru echipe calificate vor disputa semifinalele în cruciș (locul 1 din grupa A vs locul 2 din grupa B), iar câștigătoarele vor disputa finala mare, în vreme ce învinsele vor juca finala mică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS