17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDupă aurul balcanic, Drăgușin speră la podium și la Europene

După aurul balcanic, Drăgușin speră la podium și la Europene

Ionuț Drăgușin a devenit campion balcanic în urmă cu o săptămână
Ionuț Drăgușin a devenit campion balcanic în urmă cu o săptămână

La începutul lunii iulie, CSM Craiova a legitimat un atlet junior valoros, Ionuț Drăgușin. Vâlceanul de 19 ani a cucerit deja un titlu de campion balcanic pentru noul său club, iar acum se pregătește să ia medalie și la Europenele pentru juniori 1 din Suedia.

Ionuț Drăgușin este una dintre speranțele atletismului românesc. Alergătorul oltean, care în luna aprilie a împlinit 19 ani, are un palmares bogat la juniori: zece titluri naționale, plus alte medalii de bronz și argint, patru medalii la Campionatul Balcanic, la care se adaugă două titluri de campion național la tineret și o medalie de bronz la seniori. Drăgușin concurează în probele de 1.500 de metri (3:48.55 – cel mai bun timp al său), 3.000 de metri (8:18.00) și 5.000 de metri (14:24.24). De la începutul lunii iulie, sportivul a fost legitimat la CSM Craiova, dar va reprezenta în continuare și Liceul Tehnologic „Brătianu“ din Drăgășani, fiind cu dublă legitimare.

Titlul balcanic de la juniori 1, cel mai important

Cea mai recentă performanță a atletului născut în județul Vâlcea este titlul de campion balcanic la juniori 1 obținut weekendul trecut la Pitești. „A fost o cursă tactică. M-am desprins pe ultimii 300 de metri de adversarii mei, care nu au mai putut ține pasul. Sunt foarte fericit că am reușit să câștig și pot spune că este una dintre cele mai valoroase medalii ale mele. Am mai fost campion balcanic, dar în urmă cu patru ani, la o categorie de vârstă inferioară“, a spus proaspătul absolvent de liceu.

A lăsat fotbalul pentru atletism

Ionuț Drăgușin a început să practice atletismul în urmă cu patru ani. Pe atunci făcea fotbal, fiind junior la Drăgășani, iar profesorul său de educație fizică din școala generală l-a luat să participe la un cros. „Pot spune că m-am apucat de atletism dintr-o prostie. Profesorul meu de educație fizică m-a rugat să mergem la crosul județean. Nu prea am fost așa încântat pentru că eu eram cu fotbalul pe atunci, dar am zis să încercăm. M-am antrenat câteva săptămâni, de două-trei ori pe săptămână, apoi am mers la etapa județeană de la Vâlcea, unde, surprinzător, am câștigat. Fusese foarte ușor. Am mers apoi la etapa finală, dar nu cu profesorul meu, care nu a putut, ci cu domnul Orza, actualul meu antrenor. Dumnealui mi-a zis că trebuie să vin la atletism. Nu am mers imediat, pentru că încă mai jucam fotbal, ci la două luni după acel concurs național de atletism. La o lună după ce am început antrenamentele cu domnul Orza, am luat medalie de argint la Campionatul Național, în proba de 3.000 de metri. Între timp mă lăsasem de fotbal, pentru că nu puteam să le fac pe amândouă”, își amintește alergătorul.

S-a accidentat și a ratat sezonul de sală

Accidentările fac parte din viața oricărui sportiv. Și Ionuț Drăgușin a avut parte de o accidentare, în iarna anului 2014, când a ratat tot sezonul de sală. „Am fost puțin supărat, dar am reușit să trec peste, demonstrând acest lucru în vara aceasta“, a mai spus Ionuț. Înainte să alerge la Campionatul Balcanic de la Pitești, Ionuț Drăgușin a alergat la Cupa Europei de la Heraklion, din Grecia, alături de seniori, și a încheiat pe locul 11 cursa de 3.000 de metri. Atletul preferat al alergătorului oltean este marocanul Hicham El Guerrouj, recordmanul de la 1.500 de metri.
Ionuț a avut oferte de la mai multe cluburi în această vară, dar spune că a ales CSM Craiova deoarece a fost clubul care i-a oferit cele mai bune condiții și, pe deasupra, vrea să urmeze facultatea la Craiova.

Se antrenează la Olănești pentru Europene

În prezent, Drăgușin se află în pregătire la Băile Olănești și muncește din greu la antrenament pentru competițiile din această vară. În perioada 16-19 iulie, sportivul va participa la Campionatul European de juniori din Suedia. „Vreau să fac o figură frumoasă la Europene, sper chiar și la o medalie. Voi alerga în proba de 5.000 de metri, unde nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. M-am pregătit foarte mult timp pentru acest concurs“, a mai spus Drăgușin. După Europene, tânărul atlet va mai avea un concurs în luna iulie, Campionatul Național rezervat seniorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS