14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBadea îi vrea pe fotbaliști cu sigla veche pe piept și lei în teren

Badea îi vrea pe fotbaliști cu sigla veche pe piept și lei în teren

Badea00

Directorul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, Pavel Badea (foto), a împlinit ieri 48 de ani și a fost încântat de numărul mare de persoane care i-au urat „La mulți ani!” fie direct, fie prin intermediul rețelelor de socializare. GdS l-a vizitat la birou pe „Samuraiul de pe Jii“ și a aflat care sunt satisfacțiile și nemulțumirile sale legate de activitatea clubului alb-albastru, dar și opiniile sale despre viitorul sportului craiovean.
GdS: Iată-vă la cel de-al 48-lea ceas aniversar…
Pavel Badea: Au trecut anii. Este o zi fericită din viața mea și cât timp eu și familia mea suntem sănătoși este foarte bine, este tot ce îmi doresc.
GdS: Sărbătoriți prin muncă, abia apoi vă bucurați de atenția familiei și prietenilor?
P.B.: Da. Mi-am început programul la 8.30, am avut la birou foarte mulți antrenori care sunt angrenați spre sfârșitul săptămânii în competiții. Împreună am făcut strategia de participare, am dezbătut latura financiară, pentru că trebuie să împărțim ceea ce avem tuturor celor implicați în competiții. Din păcate, resursele financiare sunt insuficiente pentru a spune că facem sport de mare performanță pe toate secțiile pe care le avem.
GdS: În spatele dumneavoastră sunt foarte multe medalii și cupe câștigate și, deși vitrina pare ticsită, vreți în continuare trofee.
P.B.: Să știți că aici sunt doar o parte dintre trofee, restul le păstrăm într-o sală special amenajată. Am avut o perioadă bună până acum. De fapt, ultimii ani au adus Clubului Sportiv Universitatea Craiova, pe lângă performanțe, și o clasare bună, locul trei, la nivel de cluburi universitare. Este o mândrie și o onoare pentru noi că am reușit să fim în ultimii ani printre cele mai bune cluburi universitare, deoarece Craiova este un centru mare, este un oraș mare, și are nevoie de publicitate și prin intermediul sportului, iar noi am reușit acest lucru cu brio.
GdS: Ne aflăm la jumătatea anului, cu ce vă lăudați până acum?
P.B.: Suntem campioni naționali la scrimă individual, suntem multipli campioni la orientare, un sport mai puțin cunoscut la nivel de comunitate, dar care ne-a adus mari performanțe. Am avut rezultate notabile la lupte, avem o echipă extrem de bună, suntem pe locul secund, după Steaua, la nivel național. Avem speranțe că vom reuși să ducem la Olimpiadă doi-trei sportivi, acesta este obiectivul pe care ni l-am propus.

Deplânge moartea lui Dumitru Popescu

GdS: În acest an s-au petrecut și lucruri mai puțin plăcute, și mă refer la trecerea în neființă a lui Dumitru Popescu, o mare personalitate a sportului românesc.
P.B.: Așa este, CS Universitatea Craiova l-a pierdut săptămâna trecută pe Dumitru Popescu, antrenorul secției de scrimă băieți. Era unul dintre cei mai buni tehnicieni pe care îi aveam. Îi vom simți lipsa, pentru că dânsul era motorul secției de scrimă. În ultimii ani, secția aceasta a avut rezultate notabile, au fost campioni naționali, și la echipe am fost primii, am avut multe participări la competițiile internaționale, unde am reușit să obținem rezultate extraordinare. Acest lucru s-a datorat în primul rând celor doi antrenori: Dumitru Popescu și Mircea Alecu. Noi oricum ne doream, cu ajutorul lor, să încercăm să schimbăm generațiile de antrenori. Ei trebuiau să ni-i recomande și să-i susțină pe cei care îi voiam la club pentru următorii ani. Am reușit să-l aducem la secția de scrimă băieți pe domnul Radu Podeanu, care activează și în cadrul LPS „Petrache Trișcu“ și care va continua politica domnului Popescu.
GdS: Îi calcă și pe urme? Am observat multe medalii obținute în ultimul timp.
P.B.: Exact. Săptămâna trecută am participat la campionatele naționale de seniori, unde am obținut locurile unu și trei la individual și doi la echipe. Sunt rezultate extrem de bune, pe care Radu Podeanu le-a obținut, dar trebuie punctat că în cea mai mare parte a fost munca domnului Popescu. Totodată, echipa de fete de la scrimă, care este condusă la ora actuală de domnișoara Oana Puiu, are și îndrumarea domnului Alecu. Dânsul este președintele secției de scrimă și coordonează activitatea echipelor de băieți și fete. Îi suntem datori și suntem încântați că este alături de CS Universitatea Craiova și la vârsta de peste 70 de ani.

„Investim cu preponderență în copiii craiovenilor”

GdS: Cât de greu vă este să asigurați un mediu propice performanței?
P.B.: Clubul are un buget alocat de către Ministerul Educației, suntem parte a procesului de învățământ și suntem sub directa subordonare a sistemului de învățământ superior. Bugetul este insuficient pentru a ne desfășura activitatea pe toate cele 14 secții ale CS Universitatea Craiova, însă reușim, prin binevoința unor sponsori, prin ajutorul pe care-l primim de la prieteni, să ne ducem activitatea fără să avem sincope majore. Reușim să oferim sportivilor ceea ce ei au nevoie pentru a face mare performanță și mă refer la condiții de alimentație, de medicamentație, cantonamente și participare la competiții, și totodată să și premiem eventualele performanțe pe care ei le reușesc. Satisfacția mare a noastră, a celor de la CS Universitatea Craiova, este că investim cu preponderență în copiii craiovenilor, în cei care reprezintă viitorul sportului din Bănie. Ei, fiind de aici, din zonă, se identifică foarte mult cu noi, cei care conducem clubul, cu comunitatea în sine, iar satisfacția este dublă atunci când creezi un campion. Oricum, este imperativ necesar ca noua lege a sportului să reglementeze și mai clar activitatea sportivă din România, altfel vom avea mari probleme din punct de vedere al desfășurării activității și al reprezentării internaționale cu merite, ca până acum câțiva ani.

Este mulțumit de realizările echipei
de fotbal

GdS: Cum reușiți să stați departe de fotbal, mai ales acum, când echipa a avut un parcurs de apreciat?
P.B.: Nu m-am retras din proiectul CS Universitatea Craiova, fac parte din Consiliul de Administrație. Nu mai sunt implicat direct, dar urmăresc cu mare atenție ceea ce se întâmplă la echipă, care este rodul unei asocieri între Primăria Muncipiului Craiova, Clubul Sportiv Universitatea Craiova și o entitate privată. Prin echipa de fotbal se dorește a-i reprezenta pe craioveni și regiunea Olteniei. A făcut-o bine, cu onoare, în acești doi ani de la înființare și sperăm să continue să dea satisfacție craiovenilor și nouă, celor care iubim fotbalul. Ăsta a fost, de fapt, scopul: să avem o echipă de fotbal în Craiova care să ne dea posibilitatea ca la sfârșit de săptămână să vedem un spectacol de calitate.
GdS: Dacă anul trecut, în timpul acesta, sărbătorisem promovarea pe prima scenă, acum, cu nașul dumneavoatră, Sorin Cârțu, și cu fostul coechipier Emil Săndoi la timonă, ne bucurăm de un loc cinci în Liga I. Sunteți mulțumit?
P.B.: Pentru acest prim an consider că este un loc meritoriu. Însă este adevărat că poate, cu un pic de atenție și concentrare pe sfârșit de campionat, se puteau obține mai multe puncte. Important este că obiectivul a fost îndeplinit. La aducerea celor doi antrenori am contribuit într-o măsură destul de mare, pentru că asta a fost propunerea mea încă de la începutul sezonului, chiar înainte de a fi adus Jerry Gane. Au reușit să confirme așteptările noastre: că sunt profesioniști și că merită să fie aici. Au reușit să ducă echipa pe un trend ascendent și să termine pe o poziție onorabilă, și sper să o facă și în continuare.

„Îi lipsește un număr 10“

GdS: Cum priviți viitorul sezon, ținând cont și de apariția sistemului cu play-off și play-out?
P.B.: Cred că această modificare la nivel de organizare a Ligii I este benefică. În primul rând pentru spectaculozitatea campionatului, apoi pentru interesul pe care-l vor arăta cei din mass-media vizavi de modul de desfășurare. Cred că echipa are potențial, are stabilitate financiară, iar asta ne dă speranțe. Acest club a dat un ton de seriozitate la nivelul fotbalului românesc. Suntem un etalon din punct de vedere al comportamentului vizavi de adversari, de jucătorii pe care îi avem, de relația cu FRF și cu publicul. Ne dorim să fie altceva la Craiova, să nu mai avem scandaluri și mesaje negative legate de echipa de fotbal, să nu mai fim „sarea și piperul“ pentru presă.
GdS: Ce îi lipsește echipei în momentul actual?
P.B.: Cred că îi lipsește un număr 10, un jucător care să facă diferența pe faza ofensivă. Ne trebuie un jucător care să vină cu un aport mare pe faza ofensivă, cu depășirea adversarului direct pentru a crea superioritate numerică. Asta este ceea ce așteptăm noi în momentul actual, pentru a crește spectaculozitatea și eficiența meciurilor de acasă.
GdS: Pe ce loc credeți că vom termina sezonul viitor?
P.B.: Primul obiectiv este să se califice în primele șase, să prindă play-off-ul. Asta înseamnă a fi la masa celor cu adevărat importanți. Va fi foarte greu în sezonul viitor, însă am încredere că antrenorii noștri, prin experiența, profesionalismul și dăruirea de care dau dovadă, ne pot duce la îndeplinirea obiectivului. Îmi doresc să jucăm în cupele europene.

Nu vrea leul pe pieptul fotbaliștilor

GdS: La stadionul „Ion Oblemenco“ s-au „coborât“ și stâlpii de nocturnă… Cum comentați rapiditatea procesului de demolare?
P.B.: E bine. Să sperăm că acest proiect va fi finalizat în cele 17 luni, așa cum scrie în caietul de sarcini, și că vom avea șansa să jucăm cât mai rapid pe noul stadion „Ion Oblemenco“. O echipă care nu are stadion, nu are identitate, iar noi avem ceva probleme cu identitatea în sine. De aceea trebuie să jucăm cât mai rapid pe noul „Ion Oblemenco“, pentru a identifica echipa cu stadionul, cu orașul, pentru a ne identifica unii pe alții.
GdS: Alb-albaștrii au jucat în meciurile de acasă cu leul pe piept, iar în deplasare cu sigla clubului „mamă“. V-a deranjat acest lucru?
P.B.: Sincer, da. Consider că trebuie să jucăm cu sigla clubului „mamă“ pe piept, pentru că evoluăm sub titulatura Clubului Sportiv Universitatea Craiova. Toate celelalte secții din cadrul clubului poartă sigla cu dungile, de ce nu ar face-o și cei de la secția de fotbal? Noi nu vrem nimic de la nimeni, nu vrem să luăm nimic din ceea ce alții pretind că este al lor. Vrem doar să desfășurăm o activitate fotbalistică de bună calitate pentru craioveni. Vrem să arătăm seriozitate, continuitate și să dăm fotbal Craiovei.
GdS: Le veți cere să revină la sigla veche și la meciurile de acasă?
P.B.: Nu sunt în măsură să cer ceva, ci să dau un sfat. Cred că a juca sub sigla clubului „mamă“ este cea mai bună soluție pentru momentul actual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS