17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAtleți de la „Trișcu“, instructori sportivi la un club din Malaga

Atleți de la „Trișcu“, instructori sportivi la un club din Malaga

Atleţii de la „Trişcu“ au condus antrenamentele susţinute de sportivi de la un club din Malaga
Atleţii de la „Trişcu“ au condus antrenamentele susţinute de sportivi de la un club din Malaga

20 de elevi de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova au făcut practică la un club de atletism din Spania. Viitori instructori sportivi, craiovenii au lucrat cu grupe de copii cu vârsta între 7 și 14 ani și s-au arătat încântați de experiența trăită.

Un grup de 20 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a, specializarea atletism, de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, a experimentat cum este să fii instructor sportiv, calificare pe care o vor obține la terminarea liceului. Tinerii s-au dus tocmai în Spania, la Malaga, unde timp de trei săptămâni au făcut practică cu sportivi de la Club Deportivo Atletismo Malaga.
Atleții craioveni au putut lucra în cele mai bune condiții și s-au arătat încântați de ce au învățat. „A fost o experiență foarte frumoasă, care ne va ajuta foarte mult în viață. Am învățat multe lucruri noi, am lucrat cu copiii și ne-a plăcut. Condițiile de antrenament au fost foarte bune“, a spus Laura Brotac, elevă la clasa a XI-a A. „Mi s-a părut foarte frumos. Mă bucur că am avut o astfel de ocazie. Mi-a făcut plăcere să lucrez cu copii. Ne-am înțeles foarte bine și cu ei, și cu antrenorii lor. Profesorii ne ajutau foarte mult la antrenamente, pe care le-am susținut și în sală, și pe stadion“, a adăugat Georgiana Bădoi, tot de la a XI-a A. Și lui Marius Gabriel Licuț (clasa a XII-a A) i-a plăcut experiența din Spania: „Mi-a făcut mare plăcere să particip la acest proiect. Colectivul a fost foarte de treabă. Ne-am acomodat repede și am încercat să dăm un randament cât mai bun. Ce am învățat acolo ne poate fi de folos în carieră“. Și Ștefania Sandu (clasa a XI-a A) a fost încântată de proiectul la care a luat parte: „Am avut de învățat de la copiii de acolo, care aveau vârste între 7 și 14 ani, dar și de la antrenori. Noi i-am învățat să facă ce făceam noi la antrenamente“.
Cei 20 de sportivi-elevi au fost aleși după o selecție riguroasă, având ca și criterii probe sportive și Pregătirea Sportivă Teoretică (PST), materie la care trebuia să aibă media peste 8. Au fost selecționați cei mai buni 20 din cei 35 înscriși.

Elevii craioveni, alături de profesorii români și spanioli
Elevii craioveni, alături de profesorii români și spanioli

Copiii au mers la Malaga însoțiți de profesorii Alina Dică (coordonator proiect), Eugenia Ene (responsabil cu pregătirea profesională) și Geri Mitroi (monitor proiect), directorul LPS „Petrache Trișcu“.

„Se înghesuiau care să țină mai multe ore“

Antrenoarea Eugenia Ene a spus că tinerii atleți au prins „microbul“ meseriei de instructor sportiv și de viitori profesori-antrenori. „Aveau șase ore de practică pe zi, trei antrenamente, cu grupe diferite. După ce asistau la demonstraţiile pe care le făceau instructorii de acolo, adresau întrebări şi coordonau antrenamentele cu grupele de elevi. Fiecare venea cu idei de planuri de antrenament. La primele ore, au fost puțin mai reținuți, apoi se înghesuiau care să țină mai multe ore cu acei copii. A început să le placă, a intervenit microbul în această meserie. Comunicau în spaniolă cu sportivii, iar cu instructorii și în engleză. S-au descurcat bine, le-a fost de folos cursul de spaniolă urmat“.
Activitățile din Malaga s-au desfășurat în cadrul proiectului Leonardo Da Vinci „Dezvoltarea abilităților viitorilor instructori sportivi, în vederea facilitării inserției profesionale pe piața muncii europene“, finanțat de Comisia Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. „Pentru LPS «Petrache Trișcu» este primul proiect de acest gen și sperăm să nu fie și ultimul. Elevii au beneficiat de 90 de ore de practică și au reprezentat o oportunitate unică pentru ei, în condițiile în care nu au astfel de ore în programa școlară în perioada liceului“, a declarat profesorul Alina Dică. Aceasta a adăugat că antrenorii clubului din Malaga s-au arătat încântați de elevii de la „Trișcu“: „A fost un proiect foarte bine apreciat, atât de elevi, cât și de gazdele noastre din Spania. Antrenorii de acolo au fost încântați de elevi și de modul în care aceștia s-au comportat cu atleții lor“.
Liceenii craioveni au avut parte și de program cultural, mai ales în weekenduri, când au vizitat Gibraltarul, Granada, Sevilla, Parcul Acvatic Selwo Marina, Alcazaba şi Gilbralfaro din Malaga etc.

Clubul din Malaga are un vicecampion european

Club Deportivo Atletismo Malaga se mândrește că are legitimat un sportiv care anul acesta a cucerit medalia de argint la Europene. Este vorba despre Vivas Borja, care a ocupat locul doi la aruncarea greutății în cadrul Campionatului European de la Zürich. „Este un club de performanță, de nivelul celor de la noi din Craiova. Nu aveau atât de multe rezultate, doar că se mândreau cu un loc doi la Europene, printr-un aruncător. Numărul antrenorilor este mai mic ca la noi. Se lucra pe grupe mici, copii între 5 și 17 ani, care erau aduși la antrenament de părinți. Plăteau o taxă modică și aveau echipament. Beneficiau și de cele mai bune condiții, stadion de atletism bine dotat, sală de forță, sală de încălzire. Antrenorii de acolo apreciau atletismul românesc, știau de Gabi Szabo, Doina Melinte“, a povestit antrenoarea Eugenia Ene.

DSC05702

Sportivii participanţi la practică

Elevii participanți la stagiul practic de la Malaga: Paul Ștefan Ancuța, Daniela Georgiana Bădoi, Monica Oana Balaci, Mihaela Daniela Bogdan, Laura Angeli Brotac, Cătălina Ștefania Chircă, Maria Mihaela Cioveie, Mihaela Cristina Cofin, Cristina Elena Dragomir, Ana Maria Dungă, Diana Georgiana Ghiță, Marian Vasile Giangă, Ana Maria Ionescu, Marius Gabriel Licuț, Andrei Gabriel Lovenez, Delia Ștefania Pădureanu, Alexandru Ioan Pavel, Ștefania Victorița Sandu, Alexandra Ionela Ștefan, Andreea Cristina Zamfir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS