19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTeo Matican concurează sub privirile prinţesei de Monaco

Teo Matican concurează sub privirile prinţesei de Monaco

\n

Craioveanul Teo Matican, un campion al ambiţiei, va concura în weekend la o competiţie de înot la Monaco, organizată de Special Olympics. Evenimentul are loc sub patronajul prinţesei Charlene de Monaco, care va fi prezentă la întreceri. Soţia lui Albert de Monaco, campioană la înot, este ambasador Special Olympics, organizaţie care se adresează persoanelor cu deficienţe psihice.

Teo Matican, adolescentul craiovean cu dizabilităţi, care este multiplu medaliat la înot, schi şi ciclism, reprezintă un model de integrare în societate prin intermediul sportului. În vârstă de 16 ani, Teo trăieşte intens fiecare competiţie, bucurându-se mai ales când trece linia de finiş. Participând la competiţii, sportivul craiovean şi-a făcut mulţi prieteni, printre care antrenori şi sportivi valoroşi.
În acest weekend, Teo Matican va participa la o competiţie internaţională de înot, Jocurile Europene, care vor avea loc la Monaco, sub egida Special Olympics (pentru persoane cu deficienţe psihice).
Cu prilejul acestei competiţii, Teo o va cunoaşte pe prinţesa de Monaco, Charlene, fostă campioană la înot. Jocurile europene, care vor reuni aproximativ 250 de participanţi din peste 30 de ţări, se vor numi chiar „Prinţesa Charlene“, soţia celebrului prinţ Albert fiind ambasador Special Olympics în regatul monegasc. La fel ca la ediţiile anterioare, prinţesa va fi prezentă la concurs.
Teo şi tatăl său au plecat ieri spre Monaco. Nu vorbesc de un obiectiv anume, ci de depăşirea propriilor limite. „Sperăm că Teo se va simţi bine acolo şi îşi va îmbunătăţi performanţele. Pentru noi, să vedem bucuria din ochii lui atunci când concurează înseamnă mai mult decât toate medaliile. Pentru concursurile de înot se antrenează la piscina unui hotel din Bănie“, a spus Sorin Matican, tatăl lui Teo, pentru GdS. Printre prietenii celebri ai craioveanului se numără două mari campioane ale României, Anca Pătrăşcoiu şi Carmen Bunaciu. Aceasta din urmă l-a ajutat pe Teo să „scape“ de pluta de care se ajuta.

Veste excelentă: Federaţia de Ciclism îi cumpără un triciclu

Participarea lui Teo la competiţiile internaţionale a presupus cheltuieli destul de mari pentru familie. Părinţii sportivului au mai cerut sprijin la sponsori, dar majoritatea răspunsurilor au fost negative. În urmă cu puţin timp, familia Matican a primit o veste incredibilă. Conducătorii Federaţiei Române de Ciclism au decis să achiziţioneze din fonduri extrabugetare un triciclu pentru Teo, cu ajutorul căruia va participa la competiţiile cicliste rezervate persoanelor cu dizabilităţi (Para-cycling). De altfel, înainte de la pleca la Monaco, Teo Matican a efectat teste cu loturile naţionale ale României la Centrul de Medicină Sportivă din Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu“ din Bucureşti.
„Nici acum parcă nu îmi vine să cred! Până acum ceream la oameni cu bani o sumă cât de mică, sponsorizare, iar acum vine cineva şi îmi spune că îi cumpără tricicletă lui Teo şi ne-a zis să o comandăm pe cea mai performantă! Asta în condiţiile în care cea mai ieftină costă aproximativ 2.600 de euro. Teo avea până acum o bicicletă normală, la care adăugasem nişte roţi aduse din America. Acum ne vom sfătui cu alt prieten campion al fiului meu, ciclistul Alex Ciocan, care este cea mai potrivită tricicletă. După ce vine, vom participa la cursa Clasicei Vatenfall de la Hamburg, pe care a câştigat-o în 2012“, a completat Sorin Matican. Teo Matican este legitimat la secţia de ciclism de la CSM Craiova, fiind antrenat de Viorel Chiliban la ciclism, iar de pregătirea fizică se ocupă fosta mare atletă Cristieana Cojocaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS