20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCe baze sportive aduce descentralizarea la Craiova

Ce baze sportive aduce descentralizarea la Craiova

Consiliul Local va prelua în administrare săli de sport, baze sportive, un hipodrom, un microhotel etc. Şi clubul CSM Craiova va trece
în ograda autorităţilor locale.

Reorganizarea  sportului românesc, un subiect etern de dezbatere, va avea loc în sfârşit, după ce Guvernul României şi-a asumat, la începutul acestei săptămâni, Legea descentralizării, printre domeniile incluse în proiectul de lege regăsindu-se şi sportul.
Ce înseamnă acest lucru de fapt? Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret, cluburile sportive municipale şi cele şcolare vor fi transferate autorităţilor locale. Un lucru normal spun mulţi, prin care România se aliniază la ceea ce se întâmplă în multe ţări din Europa.
„Acum se validează juridic ceea ce întâmplă practic de câţiva ani. Aproape toate echipele de volei, baschet şi handbal, până şi cele de fotbal se bazează pe finanţarea primăriilor. Comunitatea trebuie să decidă dacă va dori sport“, a spus Ioan Dobrescu, secretar general al Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR).
Alţi oameni privesc cu îngrijorare descentralizarea, considerând că unele baze sportive ar putea dispărea. „Această trecere a bazelor sportive de la minister la autorităţile locale va da undă verde rechinilor imobiliari, care vânează de ani întregi terenuri profitabile“, a comentat Nicolae Mărăşescu, fost secretar de stat pe sport. Bunurile care vor fi transferate nu pot să-şi schimbe destinaţia, dar sunt şi excepţii. „În cazuri temeinic justificate, autorităţile administraţiei publice locale pot schimba destinaţia bunurilor imobile numai cu avizul conform al ministerului de resort şi numai dacă au realizat o investiţie similară pe raza unităţii administrativ-teritoriale“, a spus Klaus Johannis, primarul Sibiului. Acesta a decis deja să desfiinţeze o bază hipică dintre blocuri, urmând să contruiască una modernă în altă zonă.
În Craiova, vor ajunge în administrarea autorităţilor locale bazele sportive care aparţin Clubului Sportiv Municipal (CSM Craiova), Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Dolj şi Clubului Sportiv Şcolar Craiova. În plus, CSM Craiova şi CS Craiova vor trece la Consiliul Local, iar DJST la Consiliul Judeţean.
Directorii instituţiilor craio­vene de sport vizate privesc descentralizarea ca pe o normalitate. Alina Ionescu, director al DJST Dolj, a spus pentru GdS că multe baze sportive ale instituţiei pe care o conduce trebuia să treacă la municipalitate pentru a se construi un nou complex sportiv în zona actualului stadion „Ion Oblemenco“: „Noi oricum începuserăm procedura de predare prin hotărâre de guvern a grupului de săli de la stadionul «Ion Oblemenco» şi a cantonamentului din Lunca Jiului. Acum, probabil că acest lucru se va face direct prin hotărâre de consiliu local. Acestora li se vor adăuga Sala «Matei Basarab», hotelul din Craiova, iar sediul nostru şi tabăra de la Calafat vor trece la CJ. Activitatea noastră nu se va schimba prea mult, cred că vom avea aceleaşi atribuţii“.

Manda vrea un club puternic, prin unirea CSM cu SCM

Directorul CSM Craiova, Sorin Manda, şi-ar dori ca acest club să se unească cu celălalt club finanţat în prezent de municipalitate, SCM, care are echipele de sală (volei, handbal, baschet): „De la 1 ianuarie, primăria va avea două cluburi. Eu aş vedea înfiinţarea unui club puternic al Craiovei, prin unirea CSM şi SCM. Cele două cluburi ar putea merge în paralel până la întreruperea campionatelor în care sunt angrenate echipele de la SCM-U Craiova“.
Conducătorii unităţii sportive amintite consideră că ar fi indicat, după unire, să se păstreze numele CSM Craiova: „Din punctul meu de vedere, ca director al CSM, având în vedere notorietatea şi performanţele de care se bucură acest club, mă gândesc că ar fi de bun augur păstrarea siglei şi denumirii acestui club. După cum spuneam, pentru că oricum avem surse de buget diferite în 2014, noi încă de la minister, SCM de la consiliul local, putem merge în paralel o perioadă până când se va structura foarte bine CSM-ul, adică să-şi deschidă secţii de baschet, handbal şi volei, apoi, odată cu terminarea campionatului, să absoarbă SCM-ul“.
Deoarece este şi consilier local, şi director al CSM Craiova, atunci când clubul va trece de la minister în subordinea autorităţilor locale, Sorin Manda va trebui să aleagă una dintre funcţii, deoarece va fi în stare de incompatibilitate.
„Există şi posibilitatea să nu mai fiu în fruntea clubului CSM sau a aceluia care va fi unic, dar rămâne de văzut. Aş vrea totuşi să-mi împlinesc un vis: dacă naţionala de fotbal a României nu s-a calificat la Mondialele de la Rio din 2014, aş vrea ca doi ani mai târziu, tot la Rio, dar la Jocurile Olimpice, să avem 11 sportivi de la CSM Craiova la Jocurile Olimpice“.
Directorul CSM Craiova se bucură că până acum a ajutat, cât a putut, sportivii: „Văd sportivi care aleargă zi de zi, la propriu şi la figurat, să facă performanţă. Încerc să găsesc tot felul de ajutoare pentru ei. Nu ştiu de câţi ani nu s-au mai dat cantonamente şi semi­cantonamente, abonamente pe mijloacele de transport în comun, oferite de RAT, nu s-a făcut o recuperare ca la carte, cum fac acum la Sala Polivalentă. În plus, nu am refuzat nici un antrenor când mi-a zis să că vor să meargă la concurs. Acest lucru a fost posibil după ce am reuşit să dublăm bugetul clubului. Ministrul m-a înţeles că era foarte greu să facem performanţă cu banii pe care îi aveam. Acum, am convins nume mari din atletism să vină la noi, pentru că au văzut că este vorba de seriozitate“.
În cazul în care CSM şi SCM se vor uni din 2014, Sorin Manda propune ca între câştigurile băneşti ale sportivilor de la sporturile individuale şi ale celor de la sporturile de sală să nu mai fie diferenţe mari. „Spre exemplu, la atletism aş vedea un grup de profesionişti care să câştige foarte bine şi să facă performanţă. Am putea egaliza salariile. Atleţii şi ceilalţi sportivi valoroşi care sunt acum la CSM să aibă un contract de profesionişti şi să aibă salariu ca şi cei de la volei, baschet şi handbal“, a încheiat Manda.
Revenind la bazele sportive, vor trece de la CSM în subordinea consiliului local următoarele: complexul stadion „Tineretului“ (sediu+ştrand Laguna Albastră), hipodromul din Parcul „Romanescu“, microhotelul de la stadionul „Ion Oblemenco“ şi terenurile de tenis de la stadionul „Oblemenco“.

Se fac şapte complexuri naţionale

Ministerul Tineretului şi Sportului va mai salva ceva din patrimoniu. Se vor înfiinţa şase centre naţionale regionale, administrate de MTS. La Bistriţa-Năsăud va fi centru de atletism şi gimnastică, la Cluj – de judo şi lupte, la Hunedoara – Deva – de gimnastică, la Oneşti – Bacău – de gimnastică, la Iaşi – de tir şi canotaj, la Brăila – Tulcea şi Galaţi – de nataţie şi caiac-canoe. MTS va înfiinţa şi un Centru Naţional de Excelenţă, care va cuprinde cluburile Olimpia şi Triumf Bucureşti. Dintre cei 3.000 de angajaţi din structura MTS, vor rămâne doar 1.000 de oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS