23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Ionescu vrea în primii 20 la Mondiale

Marius Ionescu vrea în primii 20 la Mondiale

Atletul de la CSM Craiova pleacă astăzi spre Moscova, urmând să participe în cursa de maraton la Campionatul Mondial.

Craioveanul Marius Ionescu, cel mai valoros maratonist român al momentului, va pleca astăzi spre Moscova, unde va participa la Campionatul Mondial, programat în perioada 10-18 august. Sportivul legitimat la CSM Craiova a avut rezultate notabile în această probă dificilă pe care s-a specializat de puţin timp şi speră că parcursul său va fi ascendent. Pentru Mondialele din Rusia, „Piciul“ şi antrenorul Cătălin Geapana are ca obiectiv clasarea în primii 20 de sportivi, chiar dacă va avea de luptat cu alergătorii africani, specialişti în această probă.
„Obiectivul pe care eu şi antrenorul meu, Cătălin Geapana, îl avem este clasarea în top 20, chiar dacă acum doi ani am terminat pe locul 13. Este normal să ne dorim mai mult, dar maratonul este o proba imprevizibilă şi un concurs nu seamănă niciodată cu altul. Bine, decât distanţa rămâne aceeaşi“, a spus ieri Marius, pentru GdS.
Sportivul, de 28 de ani, şi-a realizat baremul pentru Mondiale încă din luna aprilie, la maratonul de la Hamburg, unde s-a clasat pe locul cinci, cu un record personal. Marius a parcurs distanţa de 42,195 kilometri în 2 ore, 13 minute şi 33 de secunde. Era al patrulea din cariera sportivului craiovean, după cele de la Rotterdam (locul 13, 2:16:11), CM de la Daegu (locul 13, 2:15:32) şi Jocurile Olimpice de la Londra (locul 26, 2:16:28). „Ştiind cu mult timp înainte că sunt calificat la Mondiale a fost un avantaj, pentru că am luat pregătirea treptat. Dar, pe de altă parte, a fost un «chin», pentru că, la un moment dat, intervin rutina şi oboseala“, a adăugat maratonistul craiovean.
Pentru Mondiale, Marius Ionescu s-a antrenat la altitudine, pe Platoul Bucegi, apoi la Sfântu Gheorghe. „Cea mai mare parte de pregătire am făcut-o pe Platoul Bucegi, la 2.000 de metri altitudine, aproximativ 50 de zile, fiind şi singura bază din România la asemenea înălţime, după care a urmat un scurt stagiu de acomodare la Sfântu Gheorghe, până la plecarea spre Moscova“.

Va participa la o cursă inedită, prin vie

După ce va reveni de la Mondiale, Marius Ionescu va participa, pe 31 august, la o cursă inedită, Corcova Trail Race, în judeţul Mehedinţi, în care adversar îi va fi bunul său prieten Ionuţ Zincă, sportiv legitimat la Secţia de orientare a CS Universitatea Craiova. Corcova Trail Race este o cursă inedită deoarece va avea loc într-o podgorie. Se numeşte simbolic „Cursa Vinului în Oltenia – Duelul titanilor“ şi este inspirată din celebrul maraton al vinului de la Medoc, din Franţa.
Întrebat dacă avantajat va fi un maratonist sau un orientarist, Marius a spus că el are un mic avantaj. „Cursa aceasta era programată de multă vreme de către un prieten care este unul dintre organizatori, Lucian Almarii. Principala problemă era să găsim o dată în care eu şi Ionuţ să fim liberi. Întrecerea este o cursă mai mult de cros, cu ceva tendinţe către o alergare montană, la care pot lua parte toţi cei care iubesc alergarea, acesta fiind şi scopul, de promovare a sportului de masă. Avantajul în această cursă cred că este de partea mea pentru că diferenţa de nivel nu este prea mare, 450 de metri. Ionuţ este un practicant al alergărilor montane şi, având în vedere rezultatele sale în această probă, locul trei la Europene şi anul aceasta locul trei la Mondiale, pe lungă distanţă, nu o să îmi fie prea uşor, dar, cu toate acestea, am încredere că voi termina în faţa lui. Să nu uităm că va fi un concurs de plăcere, pentru mine la două săptămâni distanţă după Mondiale, iar pentru Ionuţ cu o săptămână sau două înainte de o cursă foarte importantă. Promitem o cursă de neuitat şi aşteptăm un număr cât mai mare de participanţi“.

Cu gândul la recordul naţional

Marius Ionescu nu poate să nu se gândească la doborârea recordului naţional la maraton, 2:12.30, care datează din 1978 şi îl aparţine lui Cătălin Andreica. Craioveanul se află la doar 63 de secunde distanţă de acest record, cu 2:13.33. „Recordul naţional la maraton trebuie să cadă. Nu ştiu dacă se va întâmpla la Mondiale, dar eu îmi doresc să-l dobor cât mai curând. Tot ce contează este să fiu sănătos şi să mă pot antrena aşa cum trebuie. Vreau să mulţumesc tuturor pentru sprijinul oferit şi sper ca rezultatele mele să îi bucure“, a spus sportivul, înainte de plecare, spre capitala Rusiei. Tot astăzi, va pleca spre Moscova o altă reprezentantă a unui club din Bănie, Ioana Doagă, de la CS Universitatea, care va alerga în proba de 1.500 de metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS