26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăSportGheorghe Tadici: „La Craiova va fi cel mai puternic Trofeu Carpaţi din ultimii 12 ani“

Gheorghe Tadici: „La Craiova va fi cel mai puternic Trofeu Carpaţi din ultimii 12 ani“

Selecţionerul naţionalei feminine de handbal a României a vorbit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre Trofeul Carpaţi, care va debuta vineri la Sala Polivalentă din Craiova, despre situaţia handbalului din România, precum şi despre Oltchim şi jucătoarele de la SCM Craiova.

GdS: Cum aţi optat pentru ca oraşul Craiova să găzduiască Trofeul Carpaţi la handbal feminin?
Gheorghe Tadici: Trofeul Carpaţi se desfăşoară la Craiova şi datorită propunerii făcute de cei din conducerea tehnică, dar şi a unor jucătoare care şi-au dorit să evolueze la Craiova, care s-a dovedit, până la urmă, o gazdă bună. Finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă a fost decisivă. Nu numai Federaţia Română de Handbal vrea să desfăşoare activităţi la Craiova.

GdS: Puteţi să ne spuneţi câte ceva despre participantele la această competiţie de tradiţie?
Gh.T.: În perioada următoare aveţi privilegiul să participaţi la cel mai puternic Trofeu Carpaţi din ultimii 12 ani. Am mai avut un turneu puternic cu Rusia şi Franţa la Râmnicu Vâlcea. Spania este medaliată cu bronz la ultimul Campionat Mondial, dar şi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, tot cu bronz. Germania este una dintre echipele puternice din Europa, care a început reconstrucţia în urmă cu patru ani şi care are ca obiectiv calificarea la Olimpiadă şi obiectiv declarat clasarea în primele patru locuri la Campionatul Mondial din acest an. O să vedeţi două echipe deosebite, ale Spaniei şi ale Germaniei. Sper că pentru publicul din Craiova, foarte entuziast, pe care l-am văzut la competiţiile interne, dar şi cele internaţionale, va fi o plăcere şi o recompensă foarte bună. Săptămâna viitoare vor fi şi calificările la tineret tot aici, deci afirmaţiile anterioare sunt acoperite cu argumente. Ne bucurăm să fim aici. Un factor determinant, şi fără să-l flatez, este şi prezenţa domnului Bogdan Burcea, antrenorul Craiovei, în staff-ul naţionalei.

GdS: Credeţi că publicul va savura meciurile?
Gh.T.: La Craiova este un public de handbal şi eu l-am simţit chiar de la inau­gurarea Sălii Polivalente, când am jucat cu Zalău aici. Din punct de vedere organizatoric, sunt convins că lucrurile vor merge foarte bine. Suntem la Craiova încă de vineri, cazarea şi masa sunt perfecte, condiţiile de la Sala Polivalentă sunt fără cusur, un program desfăşurat la milimetru.

GdS: Ce noutăţi vor vedea spectatorii în naţionala României?
Gh.T.: Despre echipa României pot să vă spun că are un lot lărgit. Căutăm soluţii pentru a găsi un nucleu de 12-14-16 jucătoare, pe care se poate conta în perioada următoare. S-a încheiat un ciclu olimpic, nu prea s-a lucrat la schimbul de generaţii foarte mult. S-a mers pe acelaşi nucleu aproape zece ani. Au făcut rezultate deosebite şi o medalie de argint la CM şi una de bronz la CE, s-au calificat la JO de la Beijing în 2008. Din păcate, am ratat calificarea la JO de la Londra. Probabil că puteam să fim acolo, dar merita generaţia aceasta să ajungă acolo. Acum construim o nouă echipă pentru a avea şanse la CM din 2015 să obţinem o clasare care ne-ar duce la JO de la Rio din 2016.
 
Din cauza jucătorilor străini, naţionalele României au de suferit

GdS: V-a fost greu să faceţi selecţia?
Gh.T.: Lucrurile nu sunt foarte simple pentru că fondul de jucătoare, la fel ca la alte sporturi, s-a restrâns. E o infuzie foarte mare de străini. Din punctul meu de vedere nu este benefică această infuzie, deoarece nu sunt de linia întâi, nici măcar de linia a doua, deci mult nu e de învăţat. Toate echipele naţionale au de suferit. Sper să nu ajungem şi noi ca baschetul, voleiul sau chiar ca handbalul masculin, să ne bucurăm dacă mai ajungem în play-off sau la vreun turneu final de CE sau CM.
Mie îmi place să spun lucrurilor pe nume, chiar dacă uneori deranjez şi sigur afirmaţia asta va deranja. Am văzut nişte meciuri unde se cântă şi imnul României, dar în stânga şi în dreapta liniei arbitrilor nu este nici un jucător român. Mi se pare chiar o utopie.
Fondul de selecţie al jucătoarelor, fie şi numai din faptul că s-a redus Liga Naţională de la 14 echipe la 12, a redus numărul de jucătoare. La debutul Ligii Naţionale feminine nu a mai venit şi a 12-a echipă, Iaşiul, aşa că avem vreo 32 de jucătoare străine în campionatul României, care numai ele pot forma două echipe. Practic, am rămas cu nouă echipe şi e foarte greu să mai ai ce alege. Din 30 de jucătoare convocate aici, unele nu au putut să vină din motive obiective, accidentate, au mai suferit mici accidentări şi pe parcurs.  

GdS: Ce să aştepte spectatorii de la noua echipă a României?
Gh.T.: La o competiţie care sper să fie reuşită, care să dea satisfacţie spectatorilor. În cazul în care deocamdată nu avem mari speranţe de jucătoare de top, vin altele din urmă, cu vârste între 17 şi 26 de ani, şi vrem să construim o echipă pentru următoarele două cicluri olimpice.

Băbeanu – o certitudine, Gogoriţă, Apipie şi Florica – de perspectivă

GdS: Despre reprezentantele Craiovei la această competiţie – Băbeanu, Gogoriţă, Apipie şi Florica – ce părere aveţi?
Gh.T.: Băbeanu este o jucătoare care poate fi considerată consacrată. A mai fost la naţională, nu este prima dată. Este o jucătoare care are calităţi deosebite, a progresat mult în ultimul an. S-a reimpus pentru prezenţa la echipa naţională. Ea a intrat într-un con de umbră pentru că a fost o veşnică rezervă la Vâlcea şi a fost responsabilă doar la aruncările de la 7 metri şi, inevitabil, a scăzut valoric. A venit la Craiova, joacă şi normal că a crescut  valoric.
Gogoriţă este o jucătoare care, de asemenea, este în atenţia Comisiei Tehnice a Federaţiei de mai multă vreme. A fost o jucătoare bună la generaţia ei de juniori, tineret, a stagnat şi aşa se întâmplă cu multe. Este o perioadă după tineret şi trei patru ani la senioare când jucătoarele stagnează, dar acesta este şi motivul pentru care s-a creat acest lot România B. Gogoriţă  are calităţi, are o explozie foarte bună în braţ, mai are încă de muncit, dar face parte din categoria jucătoarelor care le creştem pentru ziua de mâine.
Apipie, la fel ca şi Cristina Florica, are multe calităţi, dar mai este de şlefuit, în primul rând, din punct de vedere biologic ca să mai câştige puţină forţă. Este o extremă care, de asemenea, se va impune anii viitori. Are un psihic bun, este o luptătoare, are ambiţie, cum ar trebui să fie orice jucătoare care vrea la naţională. Aici mai avem o problemă, la capitolul moral pozitiv. Avem jucătoare dotate de la natură, dar nu au disponibilitate foarte mare vizavi de efort şi de dorinţa lor de progres, de a urca în topul jucătoarelor de valoare din Europa şi din lume.

Vâlcenii ar prefera ca meciul să se joace la Craiova

GdS: Dacă aţi fi antrenorul Oltchimului, unde aţi prefera să disputaţi meciul cu Gyor din semifinale?
Gh.T.: Aş prefera să joc la Vâlcea şi, dacă nu, la Craiova şi nu o spun din complezenţă. Aici s-ar face 4.300 de locuri, este o chestie regională, Oltenia, iar vâlcenii cred că ar accepta mai uşor Craiova decât Bucureşti sau în altă parte. Faptul că se speculează că sala de la Craiova nu este regulamentară… este absolut regulamentară şi foarte bună. Este părerea domnului Gaţu. Eu ştiu că se pune problema de număr de locuri, cum la Cupa EHF te obligă la 1.800 de locuri, aici condiţia este să fie de 3.000. Aici sunt peste 4.000. În regulament scrie numărul de locuri, nu şi unde să fie amplasate.

GdS: Se vorbea şi de un teren amenajat pe Naţional Arena…
Gh.T.: A fost un experiment în Danemarca acum doi ani, iar Federaţia Europeană acceptă noutăţi în sensul de publicitate şi răspândire. Nu cred că într-o asemenea incintă poţi să pui un teren de 40 pe 20. Handbalul îşi pierde spiritul. La Romexpo a fost tot o chestie să ne aflăm în treabă. Eu am  spus imediat că nu se poate pentru că este programat cu un an doi înainte. Să dea Dumnezeu să se joace la Sala Sporturilor „Traian“ din Vâlcea sau la Craiova şi să câştige Oltchim. Dacă cei care sunt în măsură să hotărască decid să se joace la Sala Polivalentă, atunci aşa să fie. Important este să ajungem în finală.

Programul Trofeului Carpaţi

Vineri, 22 martie: ora 16.00: Germania – Spania, ora 18.00: România A – România B; sâmbătă, 23 martie: ora 11.00: România B – Spania, ora 13.00: România A – Germania; duminică, 24 martie: ora 11.00: România B – Germania şi de la ora 13.00, în ultimul meci, se vor înfrunta România A şi Spania. Un bilet va costa zece lei (pentru o zi, la două meciuri).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS