20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDueluri cu spada la mall

Dueluri cu spada la mall

Spadasini din toată ţara se vor lupta pentru medalii, de astăzi până duminică, la Electroputere Parc. Craiovenii sunt principalii favoriţi la câştigarea titlurilor naţionale.

Reprezentanţii Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova vor „să scoată sportivii în lume“, după cum s-a exprimat ieri managerul instituţiei, Dănuţ Anghel. Nu este vorba despre participarea la competiţii internaţionale, unde craiovenii merg cu regularitate, ci despre dorinţa tuturor ca activitatea campionilor să fie cunoscută de cât mai multă lume din oraş.
Mergând pe această idee, LPS „Petrache Trişcu“ a propus Federaţiei Române de Scrimă ca finalele Campionatului Naţional de spadă tineret (sub 23 de ani) de la Craiova să se desfăşoare într-un loc unde vine multă lume, la Electoputere Parc, iar celelalte faze ale competiţiei – în sala de scrimă din incinta liceului.
„Va fi ceva interesant, care sper să atragă persoanele care trec pe acolo. Este prima dată când o finală se desfăşoară în alt loc decât cele standard, săli, şi pe viitor vrem să facem o tradiţie să aducem la mall concursuri oficiale şi de la alte sporturi, cum ar fi judo, lupte, karate. Avem sportivi extrem de valoroşi, dar dacă nu sunt văzuţi de concetăţenii lor este păcat, pentru că alta este satisfacţia când te văd prietenii, vecinii, familia. Câştigătorilor le va cânta Imnul României, deci va fi ceva frumos“, a spus Anghel, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ciovică şi Trandafirescu, încântaţi de idee

Prezenţi la conferinţă, doi dintre spadasinii de la LPS „Petrache Trişcu“, Lucian Ciovică şi Ionuţ Trandafirescu, componenţi ai lotului naţional, s-au arătat încântaţi de ideea ca finalele să se desfășoare în alt loc decât sala de sport. „Este o idee bună, ceva nou. Sper ca atât eu, cât şi colegii mei să obţinem clasări cât mai bune. Nu cred că vom avea emoţii pentru că am participat la multe competiţii naţionale şi internaţionale. Sperăm ca totul să iasă bine“.
Colegul lui Lucian, Ionuţ Trandafirescu, spune că scrima este un sport frumos şi după competiţia de la sfârşitul acestei săptămâni speră ca părinţii să-i aducă pe copii la spadă, deoarece nu costă nici un ban practicarea acestui sport: „Scrima este un sport foarte frumos şi nu ştie prea multă lume de el. Este o idee bună ca finalele să se dispute la mall. Este un sport de sală şi de obicei nu avem prea mulţi spectatori“.

Vor titlul la echipe

Cei doi vor să urce pe podium la individual şi să câştige titlul naţional cu echipa de la LPS „Petrache Trişcu“. „Am ca obiectiv să menţin locul trei, ocupat anul trecut, şi dacă se poate mai sus. La echipe ne-am propus să câştigăm aurul“, a spus Trandafirescu. Ciovică şi-a prezentat şi el obiectivul pentru Naţionale: „Vreau să mă clasez în primii patru la individual, iar la echipe să urcăm pe podium. Principalii mei adversari pentru un loc pe podium sunt de la «Trişcu», CS Universitatea Craiova şi doi de la Oradea“. Ciovică şi Trandafirescu au participat recent la Campionatul European de la Porec, alături de alţi doi craioveni, Laurenţiu Ricuţă şi Tatian Bolboceanu, echipa României clasându-se pe locul cinci.
Revenind la Campionatul Naţional, competiţia va aduna la start aproximativ 150 de sportivi din ţară, iar Craiova va avea cel mai mare număr de participanţi, de la LPS „Petrache Trişcu“, CS Universitatea şi CSM.

Dan Podeanu: Sportul poate scoate tinerii
din impas

Revenit în urmă cu câteva zile de la Barcelona, acolo unde spadasinele tricolore au obţinut locul întâi la echipe şi locurile 1 şi 2 la individual, antrenorul emerit Dan Podeanu, selecţioner al lotului naţional şi totodată antrenor la „Trişcu“, a spus ieri că tinerii trebuie direcţionaţi către sport: „Ideea organizării finalelor campionatului naţional la mall este modernă. Avem o generaţie de tineri blocată într-o zonă alimentară mai puţin sănătoasă şi sportul poate să-i scoată din impas. Sper că ceea ce vor face spadasinii zilele acestea va avea un impact deosebit asupra trecătorilor“.

Programul finalelor de la mall

Astăzi: individual masculin, orele 17.00 – 19.00
Mâine: echipe masculin, orele 13.00 – 14.30
Sâmbătă: individual feminin, orele 17.00 – 19.00
Duminică: echipe feminin, orele 12.00 – 13.30

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS