7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanul Iulian Cărămidă, în ring cu Bute

Craioveanul Iulian Cărămidă, în ring cu Bute

Arbitrul craiovean de box Iulian Cărămidă se mândreşte că a fost inspector de ring la meciul susţinut de Lucian Bute vara trecută la Bucureşti, contra francezului Mendy. Cărămidă a urmărit ca în pauzele dintre reprize, persoanele din staff-ul celor doi pugilişti să nu apeleze la metode „neortodoxe“, cum ar fi îmbibarea bandajelor de sub mănuşi cu praf de ciment.

Craioveanul Iulian Cărămidă este unul dintre arbitrii valoroşi din boxul românesc. În ultima vreme, arbitrul care deţine ecusonul AIBA european este nelipsit de la galele naţionale, fie de amatori, fie de profesionişti, dar a fost solicitat să oficieze şi la competiţii internaționale de amatori.
Ultima gală la care a participat Iulian a fost una profesionistă, „Invincibilii“, şi s-a desfăşurat în Bucureşti, la sfârşitul săptămânii trecute, când Viorel Simion şi-a apărat cu succes titlul WBC internaţional. Craioveanul a avut dublu rol. „La meciurile de la profesionişti am fost invitat să-i ajut pe arbitri şi am fost inspector de ring. Au existat şi patru meciuri pentru amatori, iar eu am arbitrat un meci între Răzvan Andreiana (Dinamo Bucureşti) şi Alexandru (Iaşi), un fel de trial pentru a stabili titularul categoriei. Meciul a fost câştigat de Andreiana la puncte“, a explicat craioveanul. Dacă în calitatea de arbitru de ring şi judecător este clar ce face, Iulian Cărămidă a explicat în ce constă atribuţia de inspector de ring: „Printre altele, în pauzele dintre reprize verific mănuşile pugiliştilor din ring, am grijă ca persoane din staff-ul lor să nu apeleze la metode nelegale, cum ar fi îmbibarea bandajelor de sub mănuşi cu praf de ciment sau alte substanţe şi obiecte“.
Iulian Cărămidă se mândreşte că a urcat în ring şi vara trecută la gala în care Lucian Bute şi-a apărat pentru a opta oară centura IBF la categoria supermijlocie, învingându-l pe francezul Jean Paul Mendy. Atunci, craioveanul a fost inspector de ring şi îşi aminteşte că delegatul general al galei, un canadian, era foarte strict. „La gala lui Bute am stat două zile acolo. A trebuit să urmărim cântarul, examenul medical, care era foarte riguros, iar în timpul meciului procedurile de rigoare. Am avut parte de un delegat canadian foarte riguros. Ţin minte că era foarte cald la
Romexpo, dar nu ne-a dat voie să ne dăm sacourile jos. A spus că gala se transmite în toate colţurile lumii şi voia să arătăm impecabil“, spune arbitrul din Bănie.

Impresionat de Lucian

Cât despre Lucian Bute, Iulian a declarat cu sinceritate că este cea mai importantă personalitate din lumea boxului pe care a cunoscut-o: „Lucian m-a impresionat. Începând de la emoţia pe care a trăit-o când a boxat în faţa românilor şi continuând cu modestia sa, mă face să îl admir. După gala sa cu Mendy a mers la Campionatul Naţional de la Bacău. Prezenţa sa acolo a creat o atmosferă incediară. După ce s-a încheiat competiţia am mers la o masă festivă şi l-am urmărit cu atenţie. A mâncat puţin, numai mâncare sănătoasă, a băut un şpriţ şi s-a retras devreme. Este un adevărat profesionist“.
Iulian este arbitru din 2004, din 2006 deţinător al ecusonului AIBA european, dar nu a apărut din senin în lumea boxului. El vine din ring. A fost pugilist şi mărturiseşte că unul dintre adversarii săi la concursurile juvenile a fost Leonard Doroftei, fost campion mondial WBA la semiuşoară. Ca performanţe, Cărămidă se poate lăuda cu un titlu de vicecampion naţional şi campion cu echipa Doljului. Consideră faptul că vine din ring un avantaj deoarece spune că simte altfel sportivii şi loviturile.

Lăudat de şeful arbitrilor

Nicolae Iancu, preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri (CCA) din cadrul Federaţei Române de Box, a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Iulian Cărămidă: „Este printre cei mai buni arbitri din România, dacă nu cel mai bun. Este foarte aproape să obţină ecusonul de arbitru AIBA intercontinental, care îi permite să oficieze la competiţii de pe alte continente sau la Jocurile Olimpice, dar are câteva etape de parcurs, care nu ţin neapărat de el. La AIBA se trimit nişte raporturi cu evoluţia arbitrilor, Cărămidă are raporturi bune, numai că momentan nu se poate ca el să primească acel ecuson din cauza conflictului dintre Federaţia Română de Box şi AIBA. Din Craiova mai avem un arbitru bun, Adrian Turcitu, dar acum ni se cere să punem accentul mai mult pe arbitrii tineri, de perspectivă“, a spus Iancu. Cărămidă a primit aprecieri şi peste hotare. Anul trecut, la Campionatul Mondial de juniori de la Baku a primit o diplomă de la delegatul general, care l-a considerat cel mai bun arbitru al turneului. În cadrul acelei gale îl arbitrase pe craioveanul Maike Cioacă, acesta din urmă pierzând meciul la preferinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS