Beneficiind de rezultatul surpriză înregistrat în meciul Spania – Rusia, scor 30-22 (16-12), tricolorele vor juca astăzi, contra Rusiei, foarte relaxate, fiind deja calificate în semifinalele CE.
Naţionala de handbal feminin a României a confirmat aşteptările şi va lupta pentru medalie la CE din Danemarca şi Norvegia, asigurându-şi locul în semifinale după etapa de marţi seară. Elevele lui Radu Voina şi-au consolidat locul doi în Grupa I Principală în urma victoriei cu Muntenegru, scor 23-21, dar, mai ales, datorită Spaniei, care a produs o mare surpriză învingând Rusia (campioana mondială) cu 30-22 (16-12), ultima adversară a României. În celălalt meci din grupa noastră, Danemarca a obţinut o victorie scontată în faţa Croaţiei, scor 31-19.
În urma acestor rezultate, clasamentul arată în felul următor: 1. Danemarca 8 puncte, 2. România 6p, 3. Muntenegru 4p, 4. Spania 2p (golaveraj -1), 5. Rusia 2p (-10), 6. Croaţia 2p (-26). La egalitate de puncte se ia în considerare rezultatul direct.
În runda a treia (ultima) din Grupa I Principală, programată astăzi, România va întâlni de la ora 17.45 (TVR 2) reprezentativa Rusiei, partidă care va fi urmată de duelurile Spania – Croaţia (ora 19.45) şi Danemarca – Muntenegru (ora 21.45).
România urma să afle ieri seară adversara din semifinale, tricolorele trebuind să întâlnească ocupanta primului loc din Grupa a II-a Principală, mai exact pe Norvegia sau Suedia. Ţara gazdă urma să joace în ultimul meci cu Olanda, iar Suedia cu Ungaria, ambele pretendente luptând practic doar pentru şefia clasamentului, neputând rata prezenţa în semifinale.
„Fetele trebuie
respectate“
Selecţionerul Radu Voina s-a declarat fericit pentru reuşita echipei sale şi pentru faptul că România şi-a recăpătat respectul în rândul marilor puteri ale handbalului. „Nu ştiu ce să spun. Au fost multe lovituri pentru România, mă refer la Ramona Maier, Carmen Amariei, Cristina Vărzaru şi Paula Ungureanu. Îţi vine să te bucuri, dar şi să plângi. Dacă mă bucur pentru ceva în acest moment este pentru că fetele şi-au câştigat respectul. Spania ne-a făcut probleme în ultimii doi ani, dar, în sfârşit, în seara aceasta (marţi – n.r.) ne-a ajutat învingând Rusia şi calificându-ne în semifinale. După mult timp sunt fericit că putem aduce o bucurie românilor“, a spus Radu Voina, pentru Mediafax. „E o mare bucurie pentru români, iar pentru mine este o seară deosebită, în care s-au întâmplat două lucruri speciale: a câştigat cea mai frumoasă echipă şi ne-am calificat în semifinale“, a punctat preşedintele FR de Handbal, Cristian Gaţu.
Cristina Neagu,
la superlativ
Devenind liderul echipei în urma accidentării căpitanului Cristina Vărzaru, Cristina Neagu a avut şi împotriva Muntenegrului o evoluţie deosebită, reuşind să marcheze de 11 ori. În urma acestei performanţe, sportiva se află pe primul loc în topul marcatoarelor, Cristina având, până în prezent, un total de 37 de goluri din 67 de aruncări, transformând opt aruncări din cele nouă lovituri de la şapte metri. Pe locul doi se află Maura Visser (Olanda, 34 de goluri, 20/22 la loviturile de la 7 metri), în timp ce Bojana Popovic se găseşte pe trei (33 de goluri, 9/11 la loviturile de la 7 metri). Cristina Neagu are o medie de 7,4 goluri pe partidă.
Jucătoarea Oltchimului, care are 22 de ani, este prima şi la categoria „cea mai bună pasatoare de la turneul final“, cu o medie de 5,8 pe meci. Cristina Neagu, care a furnizat 29 de mingi decisive pentru coechipiere (5,8 pase pe partidă), este urmată de Isabelle Gullden (Suedia, 25 de pase) şi de Linnea Torstenson (Suedia, 21 de pase).
Brădeanu şi Tolnai,
pe val
Conform statisticilor efectuate de EHF, în clasamentul apărătoarelor conduce croata Andrea Penezic (9 blocaje şi 3 intercepţii), urmată de Malm Marit Frafjord (Norvegia; 4 blocaje şi 7 intercepţii) şi Polina Kuzneţova (Rusia; 11 intercepţii). Din echipa României s-a remarcat Aurelia Brădeanu, care s-a clasat pe locul 8, cu 6 blocaje şi 3 intercepţii.
Alt motiv de bucurie pentru suporterii României este dat de Talida Tolnai, care se află pe locul trei în ierarhia portarilor de la CE (cu un procentaj de 44%). Din 105 şuturi, portarul Oltchimului a parat 44 (9 intervenţii pe meci). Pe primul loc se găseşte Lunde Haraldsen (Norvegia, 51%, 13 intervenţii pe meci), în timp ce Karin Mortensen este pe doi (Danemarca, 46%, 15 intervenţii pe meci – a bifat mult mai multe minute decât Lunde).
Talida Tolnai se regăseşte, în schimb, pe primul loc în topul portarilor la execuţiile de la 7 metri, având un procentaj de 50% (a parat cinci lovituri din zece şuturi). Pe doi se află daneza Karin Mortensen (cinci mingi apărate din 14 şuturi, 36%), locul trei fiind ocupat de norvegianca Lunde Haraldsen (patru parate dintr-un total de 12,33%).