7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMircea Chivu îl voia pe Cristi la Steaua

Mircea Chivu îl voia pe Cristi la Steaua

Cristi Chivu a ajuns la Universitatea Craiova în vara lui 1998, transferat de acţionarul principal al oltenilor, George Ilinca, deşi tatăl lui Cristi, campion cu Universitatea Craiova în 1974, îl voia la Steaua.

 

Primul mandat al lui Ilie Balaci ca antrenor principal la Universitatea a fost în sezonul 1998/1999, atunci când în lotul alb-albaştrilor a fost şi Cristi Chivu, actualul câştigător, cu Inter Milano, al Ligii Campionilor 2010. Balaci, adus la Universitatea de George Ilinca din Arabia Saudită, a ajuns la Craiova în vara anului 1998, când echipa era deja angrenată în Cupa UEFA-Intertoto şi a părăsit-o după etapa a 7-a (20 septembrie 1998), după meciul Universitatea – Dinamo 2-2.

Despre venirea lui Chivu la Universitatea, Ilie Balaci a spus: „Eram în Arabia Saudită şi am vorbit cu taică-său, Mircea Chivu, fost coleg de echipă la Universitatea, şi cu Mariana, mama lui Cristi. Ce am vorbit? Despre Cristi, despre viitorul lui. Când am vrut să-l sun a doua oară pe Mircea Chivu, n-am mai avut numărul lui de telefon. L-am sunat atunci pe George Ilinca şi i-am cerut numărul lui Mircea, dar acesta mi-a dat o veste îngrozitoare: «Ilie, te-ai tâmpit! Mircea Chivu a murit în urmă cu câteva zile!»".

 

„Mama lui Cristi Chivu a semnat contractul“

 

Ilie Balaci continuă povestea „racolării" lui Cristi de la CSM Reşiţa la Universitatea Craiova: „De ce vorbeam din Arabia Saudită despre Cristi Chivu? Ca să ajungă la Universitatea Craiova. L-am sfătuit atunci pe George Ilinca ce să facă pentru a-l aduce pe Cristi la Universitatea. Din discuţiile mele cu maică-sa, am aflat că toţi cei care-l doreau pe Cristi îi ofereau aproximativ 25.000 de dolari pe an, în rate. Una dintre dorinţele lui Mircea Chivu a fost aceea ca băiatul lui, Cristi, să joace la Steaua. De ce? La ora aceea, la Craiova nu se făcea performanţă… Universitatea a încheiat campionate luptându-se pentru evitarea retrogradării, în timp ce la Steaua erau alte condiţii, alte perspective. E logic că taică-său a vrut ca băiatul lui, Cristi, să aibă un viitor asigurat. Ce a urmat? Am îmbârligat-o pe Mariana, mama lui Cristi. L-am pus pe George să se ducă la Reşiţa cu 30.000 de dolari. I-am spus Marianei cam aşa: «Uite, Craiova îi asigură lui Cristi un contract de 30.000 de dolari şi – atenţie – toţi aceşti bani Universitatea îi dă la semnarea contractului!».

Trebuia să semneze ea, Cristi Chivu era minor la ora aceea. Şi aşa a ajuns Chivu la Universitatea Craiova". (fragment din interviul cu Ilie Balaci din volumul „Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima").

 

Nedelescu: Cineva a opinat, în 1998, că Ciucur e mai bun decât Chivu!

 

În acea perioadă, vicepreşedinte la clubul Universitatea era Gigi Nedelescu, viitorul viceprimar al Craiovei. Nedelescu: „Pentru a-l transfera pe Cristi de la CSM Reşiţa la Universitatea, ne-am deplasat, George Ilinca şi cu mine, de vreo şapte-opt ori la Reşiţa. Cristi voia să vină la Craiova, dar intrase pe fir Steaua şi Rapidul, cele două grupări fotbalistice din Capitală tratând cu conducerea clubului din Reşiţa în acelaşi timp cu noi. Noi
ne-am dus la CSM Reşiţa după doi jucători, Cristi Chivu şi Valentin Ciucur, iar preşedintele clubului, Marius Popescu, ne-a spus că ne dă doar un jucător, nu pe amândoi. În clubul nostru chiar au fost unele discuţii şi, la un moment dat, cineva a opinat că ar fi mai bine să-l luăm doar pe Ciucur?! Ne-am consultat şi cu Victor Becali şi, la insistenţele noastre, clubul din Reşiţa a fost de acord cu transferul celor doi. Ciucur a bifat doar vreo trei meciuri la Universitatea şi s-a reîntors la Reşiţa, iar Cristi, peste doar un an, a ajuns la Ajax! Noi l-am luat de la Reşiţa cu vreo 250.000 de dolari. Sper să nu mă înşel asupra sumei".

 

„Cristi, operat de deviaţie de sept la Craiova“

 

Fostul vicepreşedinte Ne-delescu s-a implicat nu numai în transferul lui Chivu, dar şi în viaţa fotbalistului Cristi, pe atunci elev la fostul Liceu Auto din Craiova, pe care l-a absolvit. „Fără să sune a laudă, am fost însă unul care m-am implicat mult în acest transfer, iar apoi, adus la Craiova, l-am ajutat pe Cristi în multe probleme de şcoală, viaţă şamd. Bunăoară, Cristi a fost operat de deviaţie de sept de doamna dr. Elena Ioniţă de la Spitalul de Urgenţă Craiova, şefă de secţie ORL, cadru universitar. Şi Cristi m-a rugat să-l iau, imediat după operaţie, din spital. L-am dus acasă la el, dar toată acea noapte postoperator l-am supravegheat, ca să spun aşa, împreună cu medicul echipei de atunci, Liviu Bătineanu", a completat Gigi Nedelescu.

 

Chivu, încântat de Craiova

 

Căpitanul naţionalei Româ-niei a trăit din plin clipele petrecute la Craiova. „La momentul acela se vorbea de un transfer al meu la Steaua. Aproape că bătusem palma, le promiseserăm celor de la Steaua că la 18 ani mă transfer la ei, însă destinul meu a luat o altă întorsătură. La vreo două luni după moartea lui, Ilie Balaci de la Universitatea Craiova, coleg şi prieten cu tata, a venit la Reşiţa şi a anunţat că îl vrea pe Chivu junior la echipa lui. La Craiova a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa mea. Jucam fundaş stânga la o echipă din divizia A, eram apreciat, aveam ocazia să arăt că nu sunt doar Chivu junior, ci…Cristian Chivu, fotbalist de divizia A. Nu anticipam că după un an o să ajung la Amsterdam prin ceea ce se numea atunci transferul anului", a punctat Chivu pentru site-ul sportpedia.mysport.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII