17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUcraina nu e capabilă să organizeze Euro 2012

Ucraina nu e capabilă să organizeze Euro 2012

Ales în funcţia de preşedinte al UEFA cu sprijinul ţărilor din estul Europei, Michel Platini şi-a recompensat votanţii prin acordarea dreptului de a găzdui finale şi competiţii care sunt sub patronajul forului fotbalistic european. Printre ţările beneficiare se numără Polonia şi Ucraina, care, în urmă cu doi ani, au primit dreptul de a organiza, în 2012, turneul final al Campionatului European. Alegerea Ucrainei nu pare foarte inspirată, problemele cu care se confruntă în încercarea de a realiza infrastructura necesară pentru găzduirea Euro 2012 fiind recunoscute chiar şi de preşedintele UEFA. De altfel, conducătorul forului european a declarat, după vizita pe care a efectuat-o în luna mai, la Kiev, că Ucraina are,
deocamdată, doar un singur stadion omologat să găzduiască meciurile de la turneul final şi a avertizat asupra „uriaşelor carenţe din infrastructură“.
Ucraina resimte nu numai efectele crizei economice mondiale, ci şi pe cele ale neînţelegerilor politice dintre preşedintele ţării, Viktor Iuşcenko, şi premierul, Iulia Timoşenko. La începutul acestei săptămâni, Iuşcenko a criticat atitudinea guvernului şi pe cea a premierului Iulia Timoşenko pentru gestionarea precară a fondurilor destinate organizării Campionatului European din 2012. „Programul de finanţare pentru Euro 2012 este ameninţat. Împreună cu banca naţională şi cu Ministerul de Finanţe, trebuie să găsim resursele necesare ca să ducem la capăt acest proiect“, a spus Iuşcenko.
Declaraţiile preşedintelui ucrainean survin la doar trei zile după ce Iulia Timoşenko, rivala sa politică, anunţa că pregătirea pentru turneul final din 2012 decurge fără probleme, în ciuda efectelor recesiunii economice globale.
Iuşcenko a mai spus că guvernul a alocat numai cinci procente din resursele stipulate pentru anul 2009, adică echivalentul a 945 de milioane de dolari, şi a ordonat ministrului de finanţe şi directorului băncii centrale să întocmească, într-o săptămână, noi planuri destinate finanţării Euro 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII