11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024

Scurte ştiri

Călătorie muzicală pe Dunăre

Filarmonica „Oltenia“ organizează luni, 8 decembrie, şi marţi, 9 decembrie, patru concerte de educaţie muzicală pentru copiii din ciclurile primar şi gimnazial, reunite sub genericul „Călătorie muzicală pe Dunăre“.

În repertoriul ales pentru elevii craioveni, în interpretarea Orchestrei simfonice a filarmonicii, dirijor şi prezentator – Alexandru Iosub, se regăsesc lucrări de mare popularitate, fragmente şi bijuterii muzicale din creaţia compozitorilor J.S. Bach (Badinerie din Suita nr. 2 în Si minor pentru orchestră, BWV 1067), L. van Beethoven (Două contradansuri), F. Schubert (Liedul „Păstrăvul“), J. Strauss fiul (fragment din Valsul „Dunărea albastră“, op. 314; Noua polcă pizzicato; Polca „La vânătoare“, op. 373), J. Strauss tatăl („Marşul Radetzky“, op. 228), C. Bobescu (Dansurile româneşti „Frunza“ şi „Rustemul“), I. Ivanovici (Valsul „Valurile Dunării“). În aprilie 2008, Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“ a mai prezentat două concerte de educaţie muzicală pentru elevii din Craiova, dirijorul Radu Popa alegând tema „Valenţe expresive ale tonalităţilor majore/minore în creaţia simfonică“.

Mirela MARINESCU

Spectacol cu „La Traviata“

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ prezintă joi, 11 decembrie, de la ora 19.00, „La Traviata“ de G. Verdi. Conducerea muzicală aparţine lui Pier Giorgio Calabria (Italia), scenografia lui Răsvan Drăgănescu, iar regia artistică a Arabelei Tănase. Din distribuţie fac parte Magda Gruia-Negoescu, Stelian Negoescu, Sandor Balla, Mihaela Popa, Ion Sandu Filip, Dragoş Drăniceanu, Marcel Ioan Raţiu, Ioan Cherata, Gabriel Marciu, Daniela Iliuţă, Marian Dăbuleanu. Îşi dau concursul Baletul, Corul şi Orchestra Teatrului Liric „Elena Teodorini“.

Mirela MARINESCU

Rodica Prisăcaru, laureată a Festivalului Internaţional al Teatrului „Ţăndărică“

În cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional „Bucurii pentru copii, Spectacole de colecţie“, organizat în Capitală de Teatrul „Ţăndărică“, Primăria Bucureşti şi Uniunea Internaţională a Marionetiştilor, Teatrul „Colibri“ a prezentat spectacolul „Pinocchio“, în regia lui Cristian Pepino, scenografia Cristinei Pepino, muzica fiind semnată de Dan Bălan. Spectacolul i-a prilejuit actriţei Rodica Prisăcaru un adevărat regal, care a fost răsplătit cu „Premiul pentru prospeţimea şi complexitatea interpretării rolului Pinocchio“. Acesta vine să încununeze o carieră de excepţie în teatrul pentru cei mici, la capătul a 33 de ani de activitate. Rodica Prisăcaru a debutat cu rolul Portos din spectacolul „Micii muşchetari“ (1975). De atunci a interpretat aproximativ 100 de roluri, din care 40 principale, printre care Alice din „Alice în ţara minunilor“, Scufiţa Roşie din „De-a Scufiţa Roşie“, vrăjitoarea din „Mica vrăjitoare“, Alin din „Alin în Ţara Minunilor“, Gretel din „Hansel şi Gretel“, Fetiţa din „Pasărea Albastră“, Nils din „Nils prichindelul“, vrăjitoarea din „Cavalerii Mesei Rotunde“ etc. Memorabile au fost recitalurile pe care le-a realizat împreună cu Mugur Prisăcaru: „După melci“, „Lecţie de zbor şi cor pentru puiul de cocor“, „Când voi creşte mare“. A realizat spectacole cu peste 20 de echipe de amatori, obţinând tot atâtea premii naţionale. A lucrat cu regizori ca: Horia Davidescu, Cristian Pepino, Mircea Cornişteanu, Valentina Balogh, Todor Valov (Bulgaria), Mona Chirilă, J. Jokovic (Serbia), Tudor Chirilă. Actriţa Rodica Prisăcaru le mulţumeşte tuturor acestor regizori, în special lui Cristian Pepino, dar şi colectivului spectacolului „Pinocchio“, fără de care această izbândă nu ar fi fost posibilă.

Mirela MARINESCU

Biblioteca – poartă spre Europa

Biblioteca Orăşenească „Anton Pann“ din Filiaşi a găzduit joi, 4 decembrie, manifestarea intitulată „Biblioteca – poartă spre Europa“, prilejuită de Săptămâna educaţiei adulţilor. „Într-o epocă în care importanţa informaţiei este mai mare ca oricând, Biblioteca Filiaşi trebuie să se reconfigureze ca spaţiu al comunicării şi al informării, iar bibliotecarul filieşean trebuie să fie «dascăl» ghidând comunitatea şi oferind cursuri de instruire permanentă a utilizatorilor; să fie «cercetător» studiind ştiinţific nevoile şi comportamentul utilizatorilor; să fie lider al comunităţii în sfera vieţii culturale; să fie iniţiator şi consultant în parteneriate cu toate instituţiile socio-culturale; să fie inovator, agent al schimbării şi al noului în viaţa culturală a comunităţii pe care o deserveşte. Bibliotecarii din Filiaşi au avut posibilitatea, prin intermediul acestei manifestări, să participe la procesul de instruire, formare şi educare a elevilor, precum şi la activitatea de cercetare, prin dezvoltarea unei baze documentare şi de informaţii pertinente destinate publicului“, a precizat directoarea bibliotecii, Dorina Braloştiţeanu. La manifestare au fost prezenţi elevi din clasa a XII-a ai Grupului Şcolar „Dimitrie Filişanu“, cadre didactice, directorii Grupului Şcolar şi ai Şcolii cu clasele I-VIII Filiaşi, doamna Niculina Traşcă – metodist la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova.

Mirela MARINESCU

Centenar Nicolae Julea, la Filarmonica „Oltenia“

Filarmonica „Oltenia“ prezintă luni, 8 decembrie, de la ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr“, un spectacol excepţional, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea compozitorului craiovean Nicolae Julea. Îşi vor da concursul Mihai Ungureanu la pian, Mihaela Vlad la vioară, Mircea Suchici la violoncel, cvartetul de coarde al Filarmonicii „Oltenia“, cu Gabriel Niţă şi Stela Niţă la vioară, Elena Oraveţ la violă, Mircea Suchici la violoncel, iar la pupitrul dirijoral se va afla Edward Man. Din program fac parte Trio pentru pian, vioară şi violoncel, Cvartetul de coarde nr. 1, Requiescat in pace (cor din opera „Ioana d’Arc“). Născut pe 8 decembrie la Craiova, compozitorul şi pianistul Nicolae Julea şi-a început studiile muzicale în oraşul natal (pianul), continuându-le apoi la Schola Cantorum din Paris (1931-1935), cu Vincent d’Indy (compoziţie), Paul Baumgarten şi Charles Braud (pian). În particular, a beneficiat (tot la Paris, în perioada 1933-1937) de îndrumarea lui Charles Koechlin (lecţii de armonie, contrapunct şi compoziţie) şi Henri Busser, profesor la Institutul Francez (lecţii de orchestraţie şi forme muzicale). A urmat, timp de doi ani, cursurile Facultăţii de Litere din Bucureşti. De-a lungul prestigioasei cariere muzicale pe care a desfăşurat-o la Craiova, Nicolae Julea a fost profesor de pian la Şcoala Populară de Artă (1952-1958) şi la Liceul de Muzică, deţinând şi funcţia de secretar al Cenaclului Uniunii Compozitorilor din Craiova (1953-1958).

Mirela MARINESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS