15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMomentul zero în baschetul românesc

Momentul zero în baschetul românesc

Membrii FR de Baschet au pus la punct detaliile în ceea ce priveşte viitorul sezon competiţional, unele decizii nefiind însă de partea conducătorilor de club.

În urmă cu o lună, FR de Baschet a anunţat programul Diviziei A la masculin şi feminin, dar fără să anunţe şi data de desfăşurare. Necunoscuta a fost rezolvată în cadrul şedinţei Biroului Federal din această săptămână. La masculin, Cupa României va debuta pe 8 octombrie, urmând ca prima etapă de campionat să se dispute pe 11 octombrie. Reprezentantele din Oltenia, Energia Rovinari şi CSM Craiova, se vor întâlni în Cupă, iar în campionat vor debuta pe teren propriu. SCM Craiova va întâlni Sibiul, iar Energia va debuta cu CSU Cuadripol Braşov. BC Râmnicu Vâlcea s-a retras din campionat, iar CS Otopeni a devenit prima echipă calificată în turul doi al Cupei. Ultima etapă a turului va avea loc pe 23 decembrie, returul fiind programat să înceapă pe 17 ianuarie 2009. Play-off-ul va avea loc între 15 aprilie şi 30 mai 2009.
La feminin, Divizia A va debuta tot cu jocurile din Cupa României, acest lucru fiind o noutate faţă de sezonul precedent, când Cupa s-a disputat în sistem turneu. Pe 1 octombrie va avea loc prima etapă din Cupă, în ciuda faptului că nu se cunosc jocurile acesteia. Turul campionatului va debuta pe 11 octombrie şi se va termina pe 23 decembrie. Returul este programat să înceapă pe 4 februarie, pe 28 martie 2009 fiind programată ultima etapă a sezonului regulat. Play-off-ul se va disputa în perioada 11 aprilie – 27 mai 2009. În campionatul regulat, cele două reprezentative ale Olteniei, CET Govora şi SCM Craiova, se vor întâlni, în prima etapă, la Râmnicu Vâlcea.

Cluburile au sau nu puterea de decizie?

În cadrul aceleiaşi şedinţe a Biroului Federal, pe ordinea de zi s-au mai aflat 12 puncte de dezbatere, printre care şi crearea unui centru de excelenţă pentru junioare, înfiinţarea unei comisii federale şi sistemul de delegare al arbitrilor pentru sezonul 2008-2009. Centrul de excelenţă pentru junioare va activa în cadrul bazei sportive Sportul Studenţesc.
„Sportivele vor participa în cadrul competiţiilor naţionale de junioare (toate nivelurile U 16, U 18, inclusiv U20 – fazele semifinale şi finale) pentru echipele de la care provin, urmând ca jocurile de Divizia A să le susţină pentru echipa Sportul Studenţesc Bucureşti“, se arată în comunicatul FRB.
Federaţia a comunicat şi felul în care se vor face delegările arbitrilor pentru viitorul sezon competiţional, adică prin tragere la sorţi, din trei urne valorice, ce vor fi stabilite de Comisia Centrală de Arbitri de Baschet, la fel ca în campionatul precedent. Ca o noutate, FRB a propus ca fiecare echipă să poată recuza câte patru arbitri, iar raportul comisarilor de joc să fie făcut public pe site-ul federaţiei.
S-a mai luat decizia de a se înfiinţa şi o Comisie Federală, care va avea ca obiective rezolvarea memoriilor şi contestaţiilor jocurilor oficiale din Campionatul Naţional şi să vină cu propuneri privind soluţionarea jocurilor care se încheie prin forfait. Comisia va fi alcătuită din şase-şapte membri, dintre care doi vor fi din activul FRB, restul din cadrul reprezentanţilor de club. Din păcate, FRB doar lasă impresia că reprezentanţii cluburilor au puterea de a rezolva unele probleme, deoarece, indiferent de ce vor alege aceştia, preşedintele comisiei are votul decisiv. Ceilalţi membri vor fi aleşi în şedinţa de astăzi de la Timişoara (masculin) şi pe 6 septembrie (feminin), la Arad, când vor avea loc şedinţele cu preşedinţii, managerii şi antrenorii cluburilor de Divizia A.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS